Jedyneczka cacy!!!
Szukaj
Jedyneczka cacy!!!
trochę mglisto i szaro ale jedynka ok
i wielka prośba -> ograniczenia dotyczące rozmiaru zdjęcia http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358 zostały wprowadzone celowo, żeby użytkownicy mniejszych rozdzielczości nie musieli przewijać forum wszerz np... proszę stosuj się do tych zasad![]()
Gdyby nie było mglisto i szaro to bym w ogóle nie robił tego zdjęcia, a tym bardziej go publikował. Na tym to polega że jest mglisto i szaro. Nie każde zdjęcie musi mieć słoneczko, chmurki i kwiatuszki. Chmurki i kwiatuszki też kiedyś będę dawać, ale na razie jest mglisto i szaro.
Kiedyś limit był 800 pikseli, limit zwłaszcza w zdjęciach krajobrazowych zupełnie niepraktyczny i w związku z tym cichy standard krajobrazowy jest obecnie 900 pikseli.i wielka prośba -> ograniczenia dotyczące rozmiaru zdjęcia http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358 zostały wprowadzone celowo, żeby użytkownicy mniejszych rozdzielczości nie musieli przewijać forum wszerz np... proszę stosuj się do tych zasad![]()
Te zdjęcia mają 1000 pikseli, czyli ciut przesadzone. Obiecuję że będę starał się tych 900 pikseli trzymać w przyszłości.
Staram się natomiast trzymać limit poniżej 300 KB (edited) na zdjęcie. Czas ładowania jest ważniejszy niż rozmiar, zwłaszcza że już chyba nie musimy się przejmować ekranami 600x800. Takie już chyba nie istnieją poza muzeum...
Bardzo dobrze oddana pogoda. Jak już pisałeś, nie sztuka pstryknąć ładny widoczek w pięknym słoneczku z "bombelkowym" niebem. Tu widać, że masz opanowany warsztat.
Mi się podobają oba.
Adam
Z tym się nie zgadzam- myślę, że ciekawe niebo na zdjęciu to duża sztuka...,a co do zdjęć - dla mnie jedynka, raczej wolę "ubogą kompozycję" - w tym wypadku taka jest, pierwszy plan fakturą znakomicie oddziela sie od tła, pytanie z ciekawości/ku nauce - czy przeprowadzałeś jakieś operacje w PS na wyodrębnionym drzewku (maska)?
Czesc, Serwus, Strzalka, Witka, Siema, Elo, Hej, Jak tam? - mowi Rafał
W zasadzie nie musiałem robić obróbki bo drzewo było wystarczająco wyodrębnione od tła. Chciałem tylko ciut bardziej wydobyć kontrasty już wewnątrz samego drzewa. Zrobiłem to za pomocą high pass zdaje się na 5 pikseli w modzie warstwy Hard Light i w przezroczystości 40%. Potem zamaskowałem wszystko na czarno i tylko białym pędzlem z grubsza przejechałem na masce po samym drzewie i jego gałęziach.
Oto oryginał prosto z NEF-a:
![]()
Jedynka dosyć dobra, dwójka moim zdaniem za wąsko kadrowana. To znaczy główny motyw jest za główny - na jedynce fajnie komponuje się z tłem, na dwójce tła jest za mało. A po za tym, to tak średnio. Patrząc na zdjęcia mam wizję przytłaczającej, burej pogody - nieprzyjaznej. A ja za szarym nie przepadam. Jeśli tak było - ok. Ja specjalnie wybrałem się w plener w taką oto pogodę: powoli zmierzchało, dużo śniegu, padające powoli grube, piękne płatki śniegu. Bajkowo. ...i wyrzuciłem do kosza wszystkie fotki, bo były bure i przytłaczające. Ale zabrakło światła ;] A marzyło mi się by oddać tą magię. Tych grubych płatków śniegu zawieszonych w przejrzystym powietrzu...
Edit: Byliście szybsi ;] A oryginał mi się bardziej podoba - właśnie dlatego, że drzewo tak zasypane.
To już jest bardziej dramatycznie - pod względem makabrycznej pogody.
Bo to nie jest łatwo. Ja wyrzuciłem do kosza około setki zdjęć z wyjątkiem tych dwóch.
Było trzecie - mały oblodzony krzaczek - na którym zrobiłem chyba z dwadzieścia ujęć bo w naturze wyglądał znakomicie. Miałem bardzo duże nadzieje odnośnie tego krzaczka, i niestety podczas przeglądu na komputerze nastąpiło rozczarowanie i wylądował w koszu.
Natomiast uratowały się te dwa przy których przy foceniu nie byłem za bardzo pewien co do wyniku. A akurat wyszły najlepiej. Szczerze mówiąc przy oglądaniu na komputerze ich byłem wręcz zachwycony. Dlatego je opublikowałem.
Podobała mi się ich metaliczna, wręcz rycinowa, struktura. Jakby były wyryte na metalu. Albo pomalowane olejem szczególną techniką.
Skontaktuj się z nami