Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Jakby A900 nie był FF to byłby największy zawód systemowców od lat...
    Ale nawet jeśli będzie, to aparat będzie raczej pozycjonowany jako konkurencja dla C5d i jego następcy niż D3/1Dmk3, bo jak słusznie zauważono ruch taki nie miałby aktualnie sensu.
    Z przecieków wynika, że tak ani w jedno ani w drugie. Ale raczej coś pomiędzy N D3, a Ds-a.

Ten Zeiss wydaje się bardzo smacznym kąskiem i biorąc pod uwagę doświadczenie tej firmy można mieć niemal pewność, że będzie to bardzo dobre szkło. Myślę, że jego pełnoklatkowość dużo mówi co do dalszych planów Sony (FF).
    Sądzę też, że tak na prawdę w Sony nie mają żadnego problemu co do tego w którą stronę się rozwijać. Póki co umacnianie na rynku amatorskim przy jednoczesnym wypuszczaniu co raz bardziej zaawansowanych produktów. Przez co wzmacniają prestiż i dają narzędzia zawodowcom. Jest szansa na to, że w ciągu kilku lat będą mieć interesujący system nawet dla zawodowców. Czy na tyle atrakcyjny żeby się przesiadać?? Time will tell us.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-01-2008 o 10:14
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest szansa na to, że w ciągu kilku lat będą mieć interesujący system nawet dla zawodowców. Czy na tyle atrakcyjny żeby się przesiadać?? Time will tell us.
    Jeśli będzie na tyle atrakcyjny że rozwijający się użytkownicy d5d i a100 nie będą rozważać zmiany systemu przy przejściu na zawodowstwo czy potrzebie zmiany prostej puchy i optyki na coś z wyższej półki - to już będzie sukces.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    O tym potencjale SONY to się głównie, czyta - w produktach tego nie widać.
    Każdy widzi co chce zobaczyć. Ja widzę firmę o wielkich możliwościach i kapitale, wyspecjalizowanej w sprzedaży masowej, sprawnym marketingu, świetnych technikach manipulowania zachowaniami klientów. W produktach również ten potencjał widzę. SONY zaczyna praktycznie od zera bo po KM został tylko smród, niesmak oraz troszkę sentymentów. 24-70 ZA SSM to kolejny ruch w dobrym kierunku.

Produkty nie są złe, ale nie na tyle rewelacyjne by się na nie rzucać.
    Patrzysz z perspektywy osoby, która nie jest tym "rzucaniem" zainteresowana. Jako posiadacz D300 oraz 14-24 i 24-70 również na produkty SONY się nie rzucę, ale gdybym dopiero poszukiwał systemu to kwestia byłaby otwarta. Kaleid rynek się na nas nie zaczął i na nas nie skończy. Systemu nie buduje się w dwa lata, a klienci to nie tylko my, ale również Ci, którzy dopiero raczkują i to w sensie dosłownym Obecni nastolatkowie za 5-10 lat mogą nie wiedzieć czym była Minolta, ale zapewniem Cię, że rozpoznają nazwę SONY

Co do FFa - mogą mieć problem ze względu na AS w korpusie, dlatego raczej obstawiam coś w granicach cropa 1.2.
    Kiedyś czytałem na tym forum o problemach jakie będzie miał Nikon próbując wsadzić do swoich puszek FF. Wielu wówczas uważało, że to niemożliwe. Nie znam się na tym i spokojnie poczekam co pokaże SONY. Alfa system będzie miał FF... tego jestem pewien.

Nie wystarczy też wypuśc korpusu skierowanego do zawodowców, by ci się na niego rzucili. Vide Dynax 9, który swego czasu zebrał chyba wszystkie możliwe nagrody...tylko zupełnie nic z tego nie wynikło.
    Oczywiście. Olympus za ZUIKO rownież zbiera wszystki nagrody, a zawodowcy tego jakby nie dostrzegali Minoltę zostawmy. Niech spoczywa w spokoju. Tak jak pisałem... systemu nie buduje się w dwa lata. Jak SONY będzie miało kompletną ofertę, a jakość jej produktów będzie równa jakości profi produktów konkurencji to już SONY będzie wiedziało jak zachęcić do zainteresowania swoimi produktami. Pamiętajmy również, że każdego roku na zawodowe focenie decydują się rzesze nowych fotografów i często dopiero wybierają dla siebie system, którym będą pracować. Patrząc z jaką łatwiścią zawodowi fotografowie zmieniali system Nikona na Canona, a ostatnio z Canona na Nikona łatwo mi sobie wyobrazić, że kiedyś mogą zmienić sprzęt na SONY.

Czy tak ciężko uwierzyć, że w przyszłości zawodowi fotografowie niezależnie od rodzaju fotografowanego tematu mogą używać sprzętu z inną nazwą jak Nikon czy Canon? Tak naprawdę wszystko zależy tylko od tego, jakie środki zostaną skierowane na to, by osiągnąć założony cel i czy osiągnięcie tego celu zrekompensuje z czasem koszty jakie poniesiono. Od kalkulacji są księgowi, a od strategii menagerowie wyższego szczebla i marketingowcy. SONY bezsprzecznie dysponuje potencjałem niezbędnymym do osiągnięcia celu jakim jest nawiązanie równej walki z Nikonem i Canonem.

Do tego prestiż marki też działa.
    O jakim prestiżu piszesz? Myślisz, że zawodowemu fororeporterowi zależy na tym jaką nazwę ma na body? Śmem twierdzić, że ma to gdzieś. On ma zrobić dobre fotki i uzna ten sprzęt za najlepszy, który w osiągnięciu założonego celu najmniej mu będzie przeszkadzał.

SONY nie kojarzy się nikomu z fotografią profesjonalną.
    Kaleid znowu chciałbyś by świat się zmienił za pstryknięciem palcami. Na to trzeba czasu. Nic się nie dzieje od razu.

Pozdrawiam...
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 01-01-2008 o 18:01

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez th3big Zobacz posta
    Każdy widzi co chce zobaczyć. Ja widzę firmę o wielkich możliwościach i kapitale,
    Przeceniasz i to bardzo. Naprawdę wydaje Ci się że SONY cały kapitał (z reszta nawet nie może tego zrobić, bo SONY to bardzo zdywersyfikowany koncern)upakuje w lustrzanki? . Poza tym kapitał to nie wszystko. SONY kojarzy się 90% klientów z producentem masowej elektroniki, i tak naprawdę...nie błyszczy jakoś specjalnie w prawie żadnym z tych segmentów, ot..produkując sprzęt średniej klasy.

wyspecjalizowanej w sprzedaży masowej, sprawnym marketingu, świetnych technikach manipulowania zachowaniami klientów. W produktach również ten potencjał widzę. SONY zaczyna praktycznie od zera bo po KM został tylko smród, niesmak oraz troszkę sentymentów. 24-70 ZA SSM to kolejny ruch w dobrym kierunku.
    Od zera nie zaczeli, wzieli istniejącą bazę..w postaci wygłodniałych użytkowników prawie wymarłego systemu Minolty. Zaczynając zupełnie od zera, skazani byliby najprawdopodobniej na porażkę.

Patrzysz z perspektywy osoby, która nie jest tym "rzucaniem" zainteresowana. Jako posiadacz D300 oraz 14-24 i 24-70 również na produkty SONY się nie rzucę, ale gdybym dopiero poszukiwał systemu to kwestia byłaby otwarta.
    Tyle ze Sony nie robi praktycznie nic by nowych tych ludzi przyciągnać. Obiektywy się znajdą...ale przeważnie wyraźnie droższe od konkurencji . Odpowiednik 70-200 kosztuje ok 400 USD wiecej niz Nikkor. Co tu ma niby do Sony przyciągac?

Kaleid rynek się na nas nie zaczął i na nas nie skończy. Systemu nie buduje się w dwa lata, a klienci to nie tylko my, ale również Ci, którzy dopiero raczkują i to w sensie dosłownym Obecni nastolatkowie za 5-10 lat mogą nie wiedzieć czym była Minolta, ale zapewniem Cię, że rozpoznają nazwę SONY
    Sony zna w zasadzie każdy - jako producenta taniej i średniej klasy sprzętu elektronicznego. Samo Sony jakoś też na hi-end się nie rzuca - i nie sądze by to się w tym wypadku zmieniło. Jako analogię można podać próby wejścia pewnych producentów na rynek samochodów luksusowych czy sportowych - VW Pheaton, Corrado ..itd.

Kiedyś czytałem na tym forum o problemach jakie będzie miał Nikon próbując wsadzić do swoich puszek FF. Wielu wówczas uważało, że to niemożliwe. Nie znam się na tym i spokojnie poczekam co pokaże SONY. Alfa system będzie miał FF... tego jestem pewien.
    Na brednie nawiedzonego Canoniarza ciężko coś poradzić..tym bardziej ze był jzu wcześniej Kodak z matrycą FF, jakoś bagnet mu nie przeszkadzał. W przypadku Sony i pełnej klatki sprawa jest zupełnie inna. FF na bagnecie A, bardzo ograniczy możliwośc stosowania AS w korpusie - ze względu na to, że matryca wyjedzie poza pole krycia obiektywu. Czy jest to niemożliwe ? Oczywiście żę jest. Sony musiałoby wypuścić stado nowych szkiel o wiekszym polu krycia - by matryca podczas przesuwu poza takowe się nie wysuneła. Ew. mogą zrezygnować ze stabilizacji w korpusie w topowym modelu. To też jest jakieś rozwiązanie.

Oczywiście. Olympus za ZUIKO rownież zbiera wszystki nagrody, a zawodowcy tego jakby nie dostrzegali Minoltę zostawmy. Niech spoczywa w spokoju. Tak jak pisałem... systemu nie buduje się w dwa lata. Jak SONY będzie miało kompletną ofertę, a jakość jej produktów będzie równa jakości profi produktów konkurencji to już SONY będzie wiedziało jak zachęcić do zainteresowania swoimi produktami
    Póki co, bardzo średnio im idzie zainteresowanie głownego targetu - czyli odbiorcy masowego.

Pamiętajmy również, że każdego roku na zawodowe focenie decydują się rzesze nowych fotografów i często dopiero wybierają dla siebie system, którym będą pracować. Patrząc z jaką łatwiścią zawodowi fotografowie zmieniali system Nikona na Canona, a ostatnio z Canona na Nikona łatwo mi sobie wyobrazić, że kiedyś mogą zmienić sprzęt na SONY.
    To nie jest aż takie proste - prawda jest taka, że aż tak łatwo to oni nie zmieniają. Redakcje wymieniaja sprzęt średnio co 3 lata (mowię o światowych) ze względu na zużycie. Najlepszy klient to stały klient, przywiązany do marki. Dla każdej firmy. Płaczą głownie internetowi onaniści - bo Canon nie jest najlepszy.

Czy tak ciężko uwierzyć, że w przyszłości zawodowi fotografowie niezależnie od rodzaju fotografowanego tematu mogą używać sprzętu z inną nazwą jak Nikon czy Canon? Tak naprawdę wszystko zależy tylko od tego jakie środki zostaną skierowane na to by osiągnąć założony cel i czy osiągnięcie tego celu zrekompensuje z czasem koszty jakie poniesiono.
    Nie tylko. Przyzwyczajenia, mentalnośc..nie tak łatwo zmienić. Po raz kolejny przypomnę desperackie próby Minolty zawojowania segmentu zawodowców. Reklamy, najlepszy korpus,kompletny system..nie wiem czy to pamietasz, ja tak. Ogromne promocje,wielkie nakłady. I co? I nic.

Od kalkulacji są księgowi, a od strategii menagerowie wyższego szczebla i marketingowcy. SONY bezsprzecznie dysponuje potencjałem niezbędnymym do osiągnięcia celu jakim jest nawiązanie równej walki z Nikonem i Canonem.
    Mieć potencjał to nie wszystko - ma go wiele firm. Rynek nie rządzi się tyko skalą potencjałów.

O jakim prestiżu piszesz? Myślisz, że zawodowemu fororeporterowi zależy na tym jaką nazwę ma na body? Śmem twierdzić, że ma to gdzieś. On ma zrobić dobre fotki i uzna ten sprzęt za najlepszy, który w osiągnięciu założonego celu najmniej mu będzie przeszkadzał.
    Od wielu lat siedzę w tym środowisku i niestety- bardzo się mylisz.

Kaleid znowu chciałbyś by świat się zmienił za pstryknięciem palcami. Na to trzeba czasu. Nic się nie dzieje od razu.

Pozdrawiam...
    Nie. Po prostu obserwuję działania. Widzę też ze samo Sony nie jest specjalnie zainteresowane ogromną ekspansją Alf. Chcieli miec lustrzanki w ofercie - mają. Ale hasło Sony na stadiony jakoś na mnie zupełnie nie działa.

Potencjałem Sony zdjęc się nie zrobi. Potrzeba czegoś więcej. A prawda jest taka że jak się raz wypadnie z rynku - to bardzo trudno tam powrócić. Dobrze ze coś probują, niech działają dalej. Ale byłbym bardzo ostrożny co do jakiejś ogromnej ekspansji. Minolta przespała DSLRowy boom..dlatego skończyła jak skończyła. Premiera (poniekąd bardzo fajnych D7 i D5) rownież nic nie zmieniła.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 01-01-2008 o 19:42

Domyślnie

Tylko jeśli ograniczymy się do systemu Nikona. D3 dla mnie to postęp ponieważ nie ograniczam się w jego ocenie wyłącznie do produktów Nikona. Znaczący postęp, ale nie przełom. Tym bardziej D300. Świetne produkty, którymi Nikon nawiązał walkę z Canonem. Jeśli jednak chcesz oceniać ostatnie premiery w ramach jednego bagnetu to mogę się z Tobą zgodzić. Samo pojawienie się FF w systemie Nikona to przełom, ale nie mający niczego wspólnego z rewolucją Na rewolucję w jakości obrazowania nadal czekam.
    D3 to rewolucja w obrazowaniu nikona na wysokich ISO. Inne puszki Nikona miały inne profesjonalne cechy - D2x czy D2H - alfa tego nie ma i sądzę, że nie będzie miała. Oni jeszcze nie mieli do czynienia z puszkami robiącymi w okolicach 10 kl/s ani za analoga, ani teraz w cyfrze. to może być większy problem niż matryca - oznacza to tez opracowanie procsora przetwarzająceg olbrzymie ilości danych itp. Watpię czy Sony nad tym pracuje - bo chyba jednak nie myśla o zawodowcach.

Zobaczymy. Postawiłbym kasę, że A900 będzie z matrycą FF. Myślę, że SONY nas zaskoczy.
    nie wiadomo. Pisanie o profesjonaliźmie systemu alfa od puszki A900 w momencie gdy nie wiadomo jaka ona będzie ?? jest mocno przedwczesne.
    Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    Jakby A900 nie był FF to byłby największy zawód systemowców od lat...
    Ale nawet jeśli będzie, to aparat będzie raczej pozycjonowany jako konkurencja dla C5d i jego następcy niż D3/1Dmk3, bo jak słusznie zauważono ruch taki nie miałby aktualnie sensu.
    co wyżej - gdybanie.
    Zauważcie, że nikt nie trafił z parametrami następcy D2X - czyli D3. Ciekawe jaka niespodziankę będzie miała A900 dla tych co "znają" jej założenia.

Z przecieków wynika, że tak ani w jedno ani w drugie. Ale raczej coś pomiędzy N D3, a Ds-a..
    baaaaaaaaaardzo watpię.
    Sądzę też, że tak na prawdę w Sony nie mają żadnego problemu co do tego w którą stronę się rozwijać. Póki co umacnianie na rynku amatorskim przy jednoczesnym wypuszczaniu co raz bardziej zaawansowanych produktów. Przez co wzmacniają prestiż i dają narzędzia zawodowcom. Jest szansa na to, że w ciągu kilku lat będą mieć interesujący system nawet dla zawodowców. Czy na tyle atrakcyjny żeby się przesiadać?? Time will tell us.
    może jesli będą szli w te stronę to za kilka lat będa mieli ciekawy system. Tylko na dziś nikt tego nie może być pewien, więc wchodzenie w alfę z założeniem, że za kilka lat będzie profesjonalnym systemem jest bardzo odważnym (by nie napisać nierozważnym) krokiem w nieznane.

PS:Generalnie zgadzam się z tym co napisał w temacie systemu alfy Kaleid.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zobaczymy. Postawiłbym kasę, że A900 będzie z matrycą FF. Myślę, że SONY nas zaskoczy.
    jeżeli tylko znajdziesz takie zakłądy mozesz postawic

SONY nie kojarzy się nikomu z fotografią profesjonalną. W zasadzie - to nie kojarzy się z żadną.
    SONY kojarzy się 90% klientów z producentem masowej elektroniki, i tak naprawdę...nie błyszczy jakoś specjalnie w prawie żadnym z tych segmentów, ot..produkując sprzęt średniej klasy.

następnym razem, gdy bedziesz się po stadionie rozglądał czy goście od Canona maja dłuższe lufy odpuść sobie i zwróć uwagę jakich kamer używaja goście z TV

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    oznacza to tez opracowanie procsora przetwarzająceg olbrzymie ilości danych itp. Watpię czy Sony nad tym pracuje - bo chyba jednak nie myśla o zawodowcach.
    patrz wyżej i wyciagaj wnioski

zapatrzeni w fotografie zupełnie nie zwracacie uwagi na osiągniecia Sony w dziedzinie kamer profesjonalnych, mozliwość zapięcia alfowskiego Zeissa czy innego szkła z bagnetem A do profesjonalnej camery jest już faktem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tompac Zobacz posta
    następnym razem, gdy bedziesz się po stadionie rozglądał czy goście od Canona maja dłuższe lufy odpuść sobie i zwróć uwagę jakich kamer używaja goście z TV

zapatrzeni w fotografie zupełnie nie zwracacie uwagi na osiągniecia Sony w dziedzinie kamer profesjonalnych, mozliwość zapięcia alfowskiego Zeissa czy innego szkła z bagnetem A do profesjonalnej camery jest już faktem
    na ten temat rozmawialiśmy na forum alfy , a w kolejnym watku: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=15431
    sami KKM czy Alfiarze widzą, że ich system to jeszcze jest nie to, że nie wiedzą co będzie (u nas zreztą tez tak jest), że za kilka lat to może będzie wszystko. Z naciskiem na słowo może.

1. ile lat Sony rozwija kamery TV, a ile aparaty?
    2. To, że sony ma potencjał nie świadczy o tym, że go skieruje tylko na działkę foto. Bo pewnie więcej zarabia np na odbiornikach TV, kamerach DVD, popularnej elektronice i będzie pilnowała tych rynków bardziej niz rynku foto.
    3. czy tak łatwo zrobic profi puszkę czy tym bardziej profi system? Dlaczego nie zrobiła puszki pro Sigma, Pentax, Olympus? Nie chcą? Zapewne chcą, ale jeszcze nie potrafią.
    4. mam folder reklamowy A700 i drugi systemu alfy. Na pokazanie wszystkich obiektywów wystarczyło kilka stron.

PS: Materiały (zdjęcia) reklamowe w foderze A700 są jego antyreklamą wg mnie. Jakie oni zdjęcia zrobione za pomoca tego body dali do środka - to pomyłka. One powinny zachwycać. Tak, wiem, to ma marginalne znaczenie dla dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-01-2008 o 03:01
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

(....) oznacza to tez opracowanie procsora przetwarzająceg olbrzymie ilości danych itp. Watpię czy Sony nad tym pracuje - bo chyba jednak nie myśla o zawodowcach.

(.....)
    Nie wiem jakie są ich plany ale biorąc pod uwagę, że konstruują już bardzo zaawansowane procesory do kamer czy konsol nie sądzę żeby było dla nich zrobienie takiego procesora jakimkolwiek problemem.

Co do sprzętu pro to Sony ma bardzo silną pozycję i doświadczenie w obszarze sprzętu TV, a ostatnio także do produkcji filmowej. Czy to doświadczenie się przełoży na sprzęt foto i czy można je wykorzystać? Nie wiadomo. Jednakowóż należy brać pod uwagę różne możliwości także i takie, że nikt kilkadziesiąt lat temu nie brał pod uwagę, że jakieś niepoważne firemki z Japonii zagrożą potentatom fotografii takim jak Leica, Zeiss, Rollei, Contax etc.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Nie wiem jakie są ich plany ale biorąc pod uwagę, że konstruują już bardzo zaawansowane procesory do kamer czy konsol nie sądzę żeby było dla nich zrobienie takiego procesora jakimkolwiek problemem.
    jak sie tym zajmą - to nie. Ale ja mam watpliwości - czy chcą atakowac rynek profi.

Jednakowóż należy brać pod uwagę różne możliwości także i takie, że nikt kilkadziesiąt lat temu nie brał pod uwagę, że jakieś niepoważne firemki z Japonii zagrożą potentatom fotografii takim jak Leica, Zeiss, Rollei, Contax etc.
    te firmy były niszowe i same sie wpędziły w kłopoty. Robiły bdb, ale za drogi sprzet, a zarabia sie na masówce. Kodak zrobił 14 MPx FF dawno temu - i co? Zamiast jako prekursor być dwie długości z przodu to sobie odpuścił. A Canon wszedł z 300D, nikon z D70 i wygrał. Sony tez pewnie widzi, że kasa jest w tanich body, kitowych szkłach i nie wiem czy będzie chciało robić cos profi.
    MF tez na gwałt łaczy siły, Bronica padła - wygrywa masówka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tompac Zobacz posta
    jeżeli tylko znajdziesz takie zakłądy mozesz postawic
    Spodziewałem się tego. Myślę, że gdyby nie nadchodząca premiera A900 z FF to Nikon nadal nie miałby pełnej klatki Zresztą tak jak i niskoszumiącego CMOS'a znajdującego się w D300 bez premiery A700

Wierzę w SONY. Jeszcze rok temu wątpiłem by Nikon miał szybko FF ponieważ nie wierzyłem w ambitne plany SONY, a przed wszystkim w szybką ich realizację. Nikon był i zapewne nadal jest mocno uzależniony od matryc SONY. Plany SONY mają i zapewne mieć będą znaczący wpływ na produkty Nikona. To widać po D300 i D3. Nikon zarzeka się, że matryce są ich, ale ludzie związani z SONY delikatnie się z tego podśmiewują Jeśli w A900 znajdzie się FF to dla mnie stanie się oczywistym jaka firma przyczyniła się do tego, że w D3 znalazła się matryca o rozmiarze klatki filmu 35mm

Przekonywać kolegów nie będę bo każdy ma prawo postrzegać wszystko inaczej. Przyszłość niektórych może zaskoczyć.

jak sie tym zajmą - to nie. Ale ja mam watpliwości - czy chcą atakowac rynek profi.
    Ten atak nie nastąpi dzisiaj, ani jutro, ale nie mam wątpliwości, że w przyszłości doczekamy się silnej konkurencji i w tym segmencie.
    Ostatnio edytowane przez th3big ; 02-01-2008 o 03:41

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów