Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: najlepsze macro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson Zobacz posta
    Moim zdaniem - oświetlenie jest czasami ważniejsze od szkła, chyba że jesteś zwolennikiem porównywania cropów.
    Ja z tego powodu kiedyś zarzuciłem tą gałąź fotografii, straciłem cierpliwość i postanowiłem jeszczeraz spróbować z N105/2,8VR.
    Teraz jestem przekonany, iż lepszym rozwiązaniem będzie dokupienie flesza (chyba Delty) a 105 pozostawiam mistrzom tej dziedziny

Domyślnie

Lepszy dobry flesz do makro i cieniutki Soligor/cosina 100 f/3.5 niz super szkiełko i problemy ze światłem. Zrobisz w dzień przy sensowym iso bez lampy fote przy 1/90 f/22?
    Zgadzam sie z Mont w 100%.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

JA osobiście używam 105VR i jestem z niej bardzo zadowolony.
    POZDRAWIAM !
    ŁUKASZ SZIN
    D80 / MB-D80 / SB 800 / N 17-55 f 2.8 / N 105 VR f 2.8 / N 300 f 4.0

Domyślnie

Ten N 105 VR w słabym świetle strasznie mieli... nie złapie ostrości i musi ze 2 razy przejechać pełny baaardzo długi zakres ostrości, niby af-s ale długo mu to zajmuje, to taka moja uwaga, do portretu za ostry do macro rewelka, ja używam z N70s, tak przy okazji też macie z tą auto ostrością problem??? i czemu przy niewielkich odległościach z f2,8 robi się f4 i nie da się zejść do minimalnej???

Domyślnie

Jakość zdjęć makro to nie tylko jakość obiektywu. Wg mnie ważniejszą rolę odgrywa oświetlenie
    tak ale mz liczy się tylko światełko zastane , plus ewentualnie blendy , kartki ,lusterko jako naturalny doświetlacz.

może przyoszczędzić na 105VR i kupić zestaw nikona do makro lub przynajmniej ringflash delty)
    hmm ten flesz raczej do fotek bezcieniowych map , dokumentów itd.

umiejętności (ostrzenie za pomocą ruchów aparatem przy wyłączonym AF i ustawieniu odwzorowania na 1:1), cierpliwość (muszki i pszczółki nie pozują specjalnie chętnie), ewentualnie statyw z precyzyjną głowicą i focusing rail.Sam, nawet najlepszy obiektyw do makro to tylko mały element. Moim zdaniem - oświetlenie jest czasami ważniejsze od szkła, chyba że jesteś zwolennikiem porównywania cropów.
    statyw-odpada ,AF auto-odpada, co do obiektywu fakt to tylko mały element , bo reszta to odpowiednie miejsce,czas,szczęście,wykożystanie światła zastanego,,,,,,,co do cropów trzeba robić pełne kadry ,po co kropować.

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Ten N 105 VR w słabym świetle strasznie mieli... nie złapie ostrości i musi ze 2 razy przejechać pełny baaardzo długi zakres ostrości, niby af-s ale długo mu to zajmuje,
    bo w makro to mz tylko manual jak chcesz panować nad GO.
    Ostatnio edytowane przez arachiusz ; 27-12-2007 o 08:34

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

A czy ktoś wie, jak się ma ten Micro-Nikkor 105 VR do cudów MF w stylu Zeiss Makro Planar 100mm f.2 oraz Voigtlander Macro Apo Lanthar SL 125mm f.2,5?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    bo w makro to mz tylko manual jak chcesz panować nad GO.
    a ja bym powiedzieł, że manual, jeśli chcesz zrobić wogóle ostre zdjęcie

co do samego obiektywu makro, to optycznie Tamron 90 nie ustępuje Nikkorowi 105 VR, bo jeśli chodzi o budowę to dwa różne światy...

edit
    a jeśli ktoś chce zobaczyć zdjęcia robione jednym i drugim obiektywem, to zapraszam do linku z mojej stopki
    Ostatnio edytowane przez wigi ; 27-12-2007 o 16:49
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

No dobrze wam mówić - próbował ktoś na D70 manualnie ostrość ustawic??? przeciez przez ten wizjer ledwie obraz widac tak serio to macro robie manual, ale portret czasami tez by sie szybko chciało wyostrzyc i pstryknąć, ale się nie da .... ;(

Domyślnie

Nie demonizowalbym tej konieczności robienia wyłącznie w MF. Sam bardzo często korzystam z AF w makro i jest OK. Natomiast co do oświetlenia - to światło naturalne ponad wszystko. Żadne superdyfuzory, blendy czy inne "panowanie" nad błyskiem nie zastąpią prawdziwego Słonka.

MZ oczywiście
    N i L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Nie demonizowalbym tej konieczności robienia wyłącznie w MF. Sam bardzo często korzystam z AF w makro i jest OK. Natomiast co do oświetlenia - to światło naturalne ponad wszystko. Żadne superdyfuzory, blendy czy inne "panowanie" nad błyskiem nie zastąpią prawdziwego Słonka.

MZ oczywiście
    No to zrób zdjęcie makro z ręki malutkiego owada np. w skali 2:1 (a więc np. zestaw: obiektyw makro plus komplet pierścieni) i przysłoną f22-f30 (aby przy tak dużym odwzorowaniu głębia była sensowna) w naturalnym oświetleniu, np. prawdziwym słonku, jak piszesz

Nie generalizujmy więc, jeśli się da to dobrze wykorzystywać tylko naturalne oświetlenie, ale często po prostu tak się nie da i trzeba doświetlić
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów