Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Mb-d80

Oszczędny w słowach Awatar rafid78
    Miasto
    Wloclawek/Dublin

Domyślnie

Zdecydowanie polecam.Ja mam dlonie jak rozrzutnik do obornika i bez gripa nie da rady.
    NIKON D80+MB-D80, 50/1.8 , 70-300VR, TAMRON 28-75/2.8, SIGMA 10-20/4-5.6 ,SB-600,

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Mam MB-80 polecam, uczciwie powiem że zadawala mnie przede wszystkim lepszy chwyt aparatu.
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Wink

a co do wagi... jest podobno tak że im większa waga tym pewniej trzyma się aparat... łatwiej go utrzymać nieruchomo... MB-D80 to taki niezbędnik...
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

Polecam MB-80, mam i używam.
    W zasadzie nigdy go nie odpinam od body.

Dla mnie jedyny minus, to że aparat odstawiony na półkę lub stół zawsze przechyla się z obiektywem do przodu.
    Jednak to jest jedynie "kosmetyczne" podejście do tej kwestii bo to w niczym nie przeszkadza.
    Generalnie grip do podstawa.
    Nikon D80, Tamron 17-50 f/2.8, Nikkor 18-70 f/3.5-4.5, Nikkor 50 f/1.8, SB-800, MB-80

Domyślnie

A ktoś tego używał?
    http://www.allegro.pl/item280989547_...pro_z_lcd.html

Możliwość ustawienia interwałów z określeniem ilości zdjęć w serii brzmi interesująco...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Byłem w 2 fotojokerach i nie dość że w żadnym nie było to jeszcze pytały się mnie panie co to jest grip.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1234 Zobacz posta
    Byłem w 2 fotojokerach i nie dość że w żadnym nie było to jeszcze pytały się mnie panie co to jest grip.
    fotodżołker ci to mają tam talent... Może jednak prościej będzie jak znajdziesz kogoś z gripem w swojej okolicy
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

O klasycznym , firmowym: cieszę się z jego posiadania> po pierwsze , że uchwyt (czego nie mogłem mieć przy F60) >> po drugie, że mogę uniezależnić się od drogich nikonowskich akumulatorów (obecnie ponad 120 zł sztuka) i mam na "sankach" akumulatorki-paluszki a w torbie zapasowe alkaliczne, co zaś można kupić praktycznie wszędzie i być niezależnym od 220V, ładowarki i czasu ładowania, gdy się jest w podróży.
    Spust migawki - pomimo wcześniejszych uwag na forum, wcale nie uważam, że spust gripowy jest jakoś bardziej czuły. Jest ok ( o czym już gdzieś pisałem).
    Jedna moja uwaga, co do zachowania ostrożności, dotyczy np. mocowania D80 z batterypackiem na statywie. Przy pewnych czynnościach zestawem D80+MB-D80 czuć w ręku minimalne drgania pomiędzy tymi częściami. W końcu połączeniem jest jedynie śruba dociskowa plus ten wtyk elektryczny. Myślę, że trzeba o tym pamiętać i starać się delikatnie obchodzić z gripem w takich sytuacjach, żeby za pare lat te minimalne luzy nie powiększyły się. To tak na wszelki wypadek piszę, dla przezornych.
    W zasadzie ostatnio mało fotografuje a body mam od października, więc jednej rzeczy nie rozgryzłem. Już pytałem, ale bez odpowiedzi. CZY WSKAźNIK ZUżYCIA BATERII NA WYśWIETLACZU LCD RóWNIEż POKAZUJE STOPNIOWE ZUżYCIE ENERGII W PALUSZKACH-AKUMULATORKACH I PALUSZKACH- ALKALICZNYCH? Tego nie wiem, bo wskaźnik pokazuje już jakiś czas naładowanie na full, w przeciwieństwie do dużego akumulatora dodanego do aparatu, gdzie wskaźnik "schodził" równomiernie. Jeśli bowiem wskaźnik "nie czai" paluszków, trudno przewidzieć, kiedy nastąpi moment prawie zupełnego rozładowania i mrygania znaku baterii w wyświetlaczu.

Słówko o Delcie PRO - jeśli ktoś lubi te wyświetlacze. Może i fajne. Ale w praktyce - czy to ma sens? Dodatkowe zużycie energii. Spust migawki jako od Canona, niezgodny z intuicyjną ergonomią nikonowską.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkorraf Zobacz posta

Słówko o Delcie PRO - jeśli ktoś lubi te wyświetlacze. Może i fajne. Ale w praktyce - czy to ma sens? Dodatkowe zużycie energii. Spust migawki jako od Canona, niezgodny z intuicyjną ergonomią nikonowską.
    te dodatkowe wyświetlacze są zasilane z osobnej baterii a nie z baterii zasilających aparat... Robienie zdjęc z zadanym interwalem może być rzeczą przydatną - zależy czy ktoś tego potrzebuje.
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkorraf Zobacz posta
    W zasadzie ostatnio mało fotografuje a body mam od października, więc jednej rzeczy nie rozgryzłem. Już pytałem, ale bez odpowiedzi. CZY WSKAźNIK ZUżYCIA BATERII NA WYśWIETLACZU LCD RóWNIEż POKAZUJE STOPNIOWE ZUżYCIE ENERGII W PALUSZKACH-AKUMULATORKACH I PALUSZKACH- ALKALICZNYCH? Tego nie wiem, bo wskaźnik pokazuje już jakiś czas naładowanie na full, w przeciwieństwie do dużego akumulatora dodanego do aparatu, gdzie wskaźnik "schodził" równomiernie. Jeśli bowiem wskaźnik "nie czai" paluszków, trudno przewidzieć, kiedy nastąpi moment prawie zupełnego rozładowania i mrygania znaku baterii w wyświetlaczu.
    Przy akku AA wskaźnik pokazuje prawie do samego ich wyczerpania pełny stan naładowania. W momencie jak zacznie "schodzić" niewiele zdj. nam pozostało do zrobienia (w zimie ten efekt jest jeszcze gwałtowniejszy). Jest to związane z charakterystyką pracy (oddawania energi) akku i jest to całkowicie normalne. Baterii alk.AA nie używałem, ale ich charakterystyka oddawania mocy jest inna i wskaźnik powinien w miare poprawnie wskazywać stan baterii i nie występuje w nich "nagłe wyczerpanie"

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów