Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Mb-d80

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Mb-d80

Zastanawiam się jak to jest z tym MB.

Myślę że nie chodzi tu o kwestię zasilania bo zawsze można wymienić akumulator a o ergonomię. I stąd moje pytanie czy rzeczywiście warto zainwestować w to ustrojstwo. Najbardziej interesuje mnie czy waga nie wpływa nawet negatywnie na stabilność uchwytu?

Domyślnie

warto

jak to nazywasz - stabilność uchwytu bez porównania
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

na poczatku dziwnie sie trzyma, po paru uzyciach zaczyna rozumiec sie czemu warto miec grip. szczegolnie przydatny przy tele i kadrach pionowych.

Domyślnie

Zdecydowanie tak. Nikon chyba po raz pierwszy (albo drugi: F75) zrobił w pełni funkcjonalny grip do amatorskiego aparatu. Wygoda bez porównania - szczerze mówiac wygodniej mi sie teraz robi zdjęcia w pionie. Delty nie warto - kosztuje niewiele mniej od nikonowskiego. Jeden minus MB-D80: przycisk spustu bardziej czuły niż na aparacie.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

zapomnieliście wspomnieć o dłoniach, bo jeśli adam1234 ma je małe-to może byc problem z ergonomią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rotor Zobacz posta
    zapomnieliście wspomnieć o dłoniach, bo jeśli adam1234 ma je małe-to może byc problem z ergonomią
    Moja żona ma dłonie dużo mniejsze od moich grabi. I nie chce słyszeć o zdejmowaniu gripa. Nawet uchwyt pionowy (grubszy) jej odpowiada.
    Jeśli chodzi o ergonomię, to niebo a ziemia porównując do "bez gripa".

Polecam wszystkim.

Aha, konieczna jest zmiana torby na większą
    Dużo sprzętu, mało czasu

Domyślnie

Byłem w 2 fotojokerach i nie dość że w żadnym nie było to jeszcze pytały się mnie panie co to jest grip.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam1234 Zobacz posta
    Byłem w 2 fotojokerach i nie dość że w żadnym nie było to jeszcze pytały się mnie panie co to jest grip.
    fotodżołker ci to mają tam talent... Może jednak prościej będzie jak znajdziesz kogoś z gripem w swojej okolicy
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

O klasycznym , firmowym: cieszę się z jego posiadania> po pierwsze , że uchwyt (czego nie mogłem mieć przy F60) >> po drugie, że mogę uniezależnić się od drogich nikonowskich akumulatorów (obecnie ponad 120 zł sztuka) i mam na "sankach" akumulatorki-paluszki a w torbie zapasowe alkaliczne, co zaś można kupić praktycznie wszędzie i być niezależnym od 220V, ładowarki i czasu ładowania, gdy się jest w podróży.
    Spust migawki - pomimo wcześniejszych uwag na forum, wcale nie uważam, że spust gripowy jest jakoś bardziej czuły. Jest ok ( o czym już gdzieś pisałem).
    Jedna moja uwaga, co do zachowania ostrożności, dotyczy np. mocowania D80 z batterypackiem na statywie. Przy pewnych czynnościach zestawem D80+MB-D80 czuć w ręku minimalne drgania pomiędzy tymi częściami. W końcu połączeniem jest jedynie śruba dociskowa plus ten wtyk elektryczny. Myślę, że trzeba o tym pamiętać i starać się delikatnie obchodzić z gripem w takich sytuacjach, żeby za pare lat te minimalne luzy nie powiększyły się. To tak na wszelki wypadek piszę, dla przezornych.
    W zasadzie ostatnio mało fotografuje a body mam od października, więc jednej rzeczy nie rozgryzłem. Już pytałem, ale bez odpowiedzi. CZY WSKAźNIK ZUżYCIA BATERII NA WYśWIETLACZU LCD RóWNIEż POKAZUJE STOPNIOWE ZUżYCIE ENERGII W PALUSZKACH-AKUMULATORKACH I PALUSZKACH- ALKALICZNYCH? Tego nie wiem, bo wskaźnik pokazuje już jakiś czas naładowanie na full, w przeciwieństwie do dużego akumulatora dodanego do aparatu, gdzie wskaźnik "schodził" równomiernie. Jeśli bowiem wskaźnik "nie czai" paluszków, trudno przewidzieć, kiedy nastąpi moment prawie zupełnego rozładowania i mrygania znaku baterii w wyświetlaczu.

Słówko o Delcie PRO - jeśli ktoś lubi te wyświetlacze. Może i fajne. Ale w praktyce - czy to ma sens? Dodatkowe zużycie energii. Spust migawki jako od Canona, niezgodny z intuicyjną ergonomią nikonowską.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkorraf Zobacz posta

Słówko o Delcie PRO - jeśli ktoś lubi te wyświetlacze. Może i fajne. Ale w praktyce - czy to ma sens? Dodatkowe zużycie energii. Spust migawki jako od Canona, niezgodny z intuicyjną ergonomią nikonowską.
    te dodatkowe wyświetlacze są zasilane z osobnej baterii a nie z baterii zasilających aparat... Robienie zdjęc z zadanym interwalem może być rzeczą przydatną - zależy czy ktoś tego potrzebuje.
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów