Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Domyślnie Tele dla samolociarza

85% zdjec jakie robie ta sa imprezy typu airshow itp, do tego celu używam nikora 70-300 VR i jestem z niego bardzo zadowolony, niestety jak się nie ma prasówki to 300 czesto jest "za krótko"... niezawracał bym sobie tym głowy teraz, ale moj znajomy zaproponowal ze moze mi zrobic zakupy w hong-kongu a tam ceny... . Niestety nikon ma luke w zestawie szkielek to tego sportu... 80-400 VR odrzucilem prawie od razu przez śrubokret, poza tym widziałem zdjecia osoby która wczesniej miała sigme 100-300 F/4 (zdjecia ostre jak...) i przesiadła sie na N80-400VR (przy sigmie to bardzo ubogo....). Idealnie szkło to ogniskowa ok 70-400(500) nie za ciemne i ostre na długim koncu. VR bardzo przydatny (paning,rozmyte smigła itp.) niestety 100-400L nie da się doczepić do nikona. Przeglądałem forum od lewa do prawa czytalem głownie o tele sigmy... i tak
    100-300/F4 -- super szkło, lepsze światło ale brak VR no i dalej "tylko" 300
    AF APO 50-500mm f4-6.3 EX DG RF HSM -- słyszałem/czytałem ze raczej ok, brak VR
    AF APO 80-400mm/f4.5-5.6 EX DG OS -- o tym szkle wiem najmniej, jest OS ale to chyba śrubokręt... patrzyłem tez za szkłami xx-200 2,8 -- swiatło kusi,ale 200 to juz bardzo krótko... stałki hmm zdecydowanie za drogie.
    te sigmy mógł bym miec za ok 2100 - 2400zl, jak sądzicie warto sobie wogule zawracać tym glowe... czy może zostawic 70-300VR (pewnie i tak bym go zostawił) i kupić "zastępce kita", lampe,cokolwiek innego....
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 28-12-2007 o 20:10 Powód: ortograf
    Aviation Photography by Qna
    Grillowane marchewki, alpejskie szerszenie w bitej śmietanie i wulkan w sosie bałkańskim

Domyślnie

Mam w zasadzie podobny dylemat.
    Doszedlem do nastepujacych wnioskow :
    1. Potrzebne sa dwie puszki : A i B
    2. Puszka A z zoomem typu 17-55, 24-70 lub nawet 70-200 - do celow z bliska lub sredniego dystansu.
    3. Puszka B z 300/4+TC1.4 lub 200-400 (pomarzyc sobie moge ...) + statyw do calej reszty sytuacji.

Dla porzadku wspomne, ze szkla to same N.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 22-12-2007 o 22:21
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cześć,

Siedzimy w tej samej branży więc postaram Ci się coś podpowiedzieć. Zresztą jak możesz to odezwij się do mnie na gg (2460770). Obecenie też używam Nikkorka 70-300 VR i myślę co dalej. Oczywiście optimum było by 200-400 VR, ale na to mnie (i zapewne Ciebie) nie stać. Ja bym się zdecydowanie kierował obecnością VR. Jedynym sensownym rozwiązaniem wydaje mi się 80-400 VR. Z wolnym AF da się żyć. I tak w większości przypadków robimy zdjęcia od boku (mówie o myśliwcach), w takich sytuacjach prekość AF będzie wystarczająca. Jest to już kawałek porządnego szkła, o dobrej jakości i przede wszystkim uniwersalny ( ze względu na zakres ogniskowych ). Można jeszcze myśleć o 300/4, ale to też bez VR i w wielu sytuacjach nie będziesz mógł zrobić takiego zdjęcia jak chcesz.

Pozdrawiam - Piotrek.

Domyślnie

a ja sie szykuje do przesiadki na nikona i mam ten sam problem....
    300 to mało, tym bardziej, że ja analogiem lubie tez strzelac....
    canońska Lka 100-400 idealna, ale jakos mi z canonem nie po drodze....
    może nikon co nowego pokaże...?
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

a czemu np nie 70-200mm f/2.8 VR i do tego 2x teleconverter ?

bylo by od 140 co prawda ale 400mm i f/5.6 i VR
    w stajni: Nikon D50 + nikkor 50mm F1.8 + nikkor 18-200mm F/3.5-5.6 VR
    sprzedane: nikkor 70-210mm F4-5.6D + nikkor 18-55mm F3.5-5.6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kux Zobacz posta
    canońska Lka 100-400 idealna, ale jakos mi z canonem nie po drodze....
    może nikon co nowego pokaże...?
    O C100-400 lepiej nie wspominac - denerwujacy temat dla posiadaczy N.
    Niektorzy (np. Tom Hogan : 80-400mm f/4-5.6 VR AF-S. Nikon really needs a lower priced 400mm VR AF-S option, and this is the way they'll address it. Finally.) wroza, ze nowy 80-400 ma sie pojawic w 2008 roku. Byloby to dobre rozwiazanie .
    Uzycie puszek DX obowiazkowe, przynajmniej do duzego tele, gdyz inaczej cena zabawek robi sie astronomiczna.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 23-12-2007 o 10:39
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciek_m Zobacz posta
    a czemu np nie 70-200mm f/2.8 VR i do tego 2x teleconverter ?

bylo by od 140 co prawda ale 400mm i f/5.6 i VR
    Obawiam sie ze 70-200 + TC2.0 bedzie nieco mydlane
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Dzieki wielkie za odzew 70-200 2,8 Vr , cudo ale cena... jak na razie nie dla mnie :/
    Aviation Photography by Qna
    Grillowane marchewki, alpejskie szerszenie w bitej śmietanie i wulkan w sosie bałkańskim

Domyślnie

Zostaw sobie 70-300 i dokup Tamrona 200-500.
    Nikon D7000

Domyślnie

tamron 200-500 fajny, ale jak dla mnie ma jedna upierdliwa wadę
    ma tak duży kat obrotu, że nie sposób przezoomowac z 200 na 500 czy odwrotnie nie odrywając ręki od pierścienia... no chyba że ktos ma potrójnie łamany nadgarstek i z jeden dodatkowy łokiec...

na szczęście egzemplarz którym sie bawiłem był na tyle luźny, że można było go jednocześnie rozciągac jak pompkę... zapominając o jednoczesnym manualnym ostrzeniu, bo pierścień wtedy zupełnie daleko....
    ale to było w systemie minolty... w nikonie pewnie manualne ostrzenie nie bedzie potrzebne
    optycznie całkiem w porzadku, aczkolwiek generalny ogólny uraz do niezależnych powoduje, że raczej nie rozwazam tego szkła
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów