Szukaj
oj się naczytałem i najbardziej mnie rozśmieszyło, że parasolka jest gorszym rozwiązaniem, a więc zaczynam
WADY - podstawowa wada parasola to sianie na bok światła, ale, przy włączonych pilotach oddalając i zbliżając parasol do lampy widać kąt rozsyłania i można nad tym zapanować, poza tym są parasola "głębsze" które po odbiciu dają prawie równoległe światło
ZALETY - możliwość łatwego przewożenia, cena zakupu, większa uniwersalność (białe błyszczące, białe matowe, srebrne błyszczące i matowe, złote błyszczące i matowe, przepuszczalne) czyli można się zaopatrzyć w kilka różnych i używać w zależności od sytuacji i zamierzonego efektu, można osiągnąć bardzo miękkie światło dodatkowo zakładając na klosz lampy folie dyfuzyjne, wykorzystuję też parasole jako blendy odbijające nie tylko zakładając je bezpośredni na lampę
POSUMOWANIE - jeśli ktoś ma stałe studio i może sobie pozwolić na kilka różnych softboksów to niech je używa, jeśli tak jak ja często studio przewozi, to parasol jest idealnym rozwiązaniem, (choć z boxami też jeździłem) i za te same pieniądze mam ich większą ilość (zróżnicowaną) - a pozostała dyskusja to wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, a ewenementem jest, aby ktoś oglądając zdjęcia pytał mnie się czy używałem boxu czy parasoli
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Ja też jeździłem z sobolami i efekt jest taki, że rozpieprzyłem je w drobny makChoć wolę lubię mięciutkie światełko z softboxa, które świeci tam gdzie trzeba.
a jak wam sie podoba taki softbox z parasolki ?to moje żeby nie było
Edit: ma nawet wewnętrzny dyfuzor
![]()
Ostatnio edytowane przez Bonzo ; 22-12-2007 o 01:10
Chodziło chyba o negatyw jako "odwrotność" a nie w znaczeniu "wada"![]()
+RIP+ Nikkor stopiątka tu spoczywa... wypadł z torby... tak bywa +RIP+
też mam taką nadzieję, Krzysztof zapewne rozwieje wątpliwości.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
tak z ciekawości zrobie test tego świecenia na bokipostawie i parasol ten ze zdjęcia i softbox w tym samym położeniu i zrobie fotki sam jestem ciekawy rezultatów
![]()
Skontaktuj się z nami