Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Polarek - jaki?

Domyślnie Polarek - jaki?

Witam

Zbliża się gwiazdka więc postanowiłem sobie zrobić prezent. Chce kupić filtr polaryzujący, zdecydowałem że chyba kołowy(chociaż mało wiem na temat tego eliptycznego). Jakiej firmy polecacie? Dużo się naczytałem, czasami niestety bardzo sprzecznych opinii... a że większość tematów zakończyła się już kilka dobrych miesięcy temu, to postanowiłem zapytać. Jaka firma? Kołowy Czy eliptyczny? Aparat D80, póki co kit 18-70. Oczywiście w jakimś mądrym przedziale cenowym poproszę

Pozdrawiam Mrozu

Domyślnie

marumi kolowy WPC wersja slim cena ok 250PLN
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

a coś w bardziej przystępnym przedziale cenowym?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Hoya Pro1-cena od 178 zł.
    Zwykla fioletowa, czyli to samo, co pro1, ale z wezsza ramka jest tansza i rownie dobra.

Ale ludzie strasza, ze slady po palcach ciezko usunac.
    A tak nawiasem - ban na google, czy wrodzona niechec do wyszukiwarki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mrozu Zobacz posta
    Kołowy Czy eliptyczny?
    Nie ma filtrów eliptycznych jako takich, są kołowe i liniowe a polaryzacja kołowa to szczególny przypadek polaryzacji eliptycznej w której amplitudy składowych Ex=Ey oraz Hx=Hy w kierunku propagacji z. Debata na temat polaryzacji kołowej i liniowej była w wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43276 i z doświadczeń użytkowników wynika, że różnicy w jakości zdjęć ani działaniu aparatu nikt nie widział.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    Zwykla fioletowa, czyli to samo, co pro1, ale z wezsza ramka jest tansza i rownie dobra.

Ale ludzie strasza, ze slady po palcach ciezko usunac.
    A tak nawiasem - ban na google, czy wrodzona niechec do wyszukiwarki?
    A nie mylisz przypadkiem filtrów Hoya standard slim z Pro1?
    Bo to całkiem co innego.

Jedyną wadą filtrów Hoyi (a przynajmniej tak było z Uv'ką) to to, że strasznie ciężko się je czyści.
    Jakikolwiek ślad po palcu czy tłusta plama to największy wróg.
    Ja się męczyłem z filtrem UV SHMC z pół godziny zanim wyczyściłem go porządnie.
    Teraz mam lekkie wątpliwości, bo sam chce kupić polarka, a, że jestem typem oszczędnym, żal mi wydać 250 na Marumi DHG, skoro mam Hoyę Pro 1 za 180.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Przepraszam, że odbiegnę od tematu jednak nie chcę specjalnie zakładać nowego postu, a moje pytanie jest również z dziedziny, „jaki filtr wybrać" jednak mnie interesuje filtr UV do obiektywu 50mm f/1.8, który nabyłem parę dni temu. Jestem studentem, więc teraz mój budżet nie jest ogromny i proszę was o radę, jaki filtr wybrać, aby cena była przystępna, a także abym nie tracił nic z możliwości zakupionego obiektywu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qamil_d_dg Zobacz posta
    Przepraszam, że odbiegnę od tematu jednak nie chcę specjalnie zakładać nowego postu, a moje pytanie jest również z dziedziny, „jaki filtr wybrać" jednak mnie interesuje filtr UV do obiektywu 50mm f/1.8, który nabyłem parę dni temu. Jestem studentem, więc teraz mój budżet nie jest ogromny i proszę was o radę, jaki filtr wybrać, aby cena była przystępna, a także abym nie tracił nic z możliwości zakupionego obiektywu.
    Napisz, jaka kwota wchodzi w grę.
    Ja polecałbym Marumi WPC (75 zł) albo B+W MRC (89 zł).
    W ostateczności Hoya SHMC (90 zł) lub Pro1 (85 zł)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Właśnie, nie wiem w jakiej kwocie powinienem "szukać" bo są filtry za 20 jak i za 100 i wyżej. Stąd moje pytanie. I ten Marumi spełni swoje zadanie?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów