Takie za 20 zł to ci tylko pogorszą dostęp światła.
Filtry Marumi są bardzo dobre.
Równie dobre są filtry B+W (może nawet i lepsze?).
Hoyi nie polecam, bo miałem i jak już wiele razy pisałem-jej czyszczenie nie należy do najłatwiejszych.
Szukaj
Takie za 20 zł to ci tylko pogorszą dostęp światła.
Filtry Marumi są bardzo dobre.
Równie dobre są filtry B+W (może nawet i lepsze?).
Hoyi nie polecam, bo miałem i jak już wiele razy pisałem-jej czyszczenie nie należy do najłatwiejszych.
Dziękuję za pomoc, a więc teraz muszę znaleźć pipeniądze na jeden z tych filtrówB+W lub Marumi
Zadzwoń do raysfoto, oni są dystrybutorem Marumi, konkretnie Ci odpowiedzą co i jak, ostatnio właśnie miła i bardzo cierpliwa Pani bardzo fachowo wytłumaczyła mi wszystko co chciałem wiedzieć o ich filtrach.
ot pstrykam....
no raysfoto pierwsza liga wśród sprzedawców filtrów
jak coś to napisz to giziola może będzie miał taniej marumi![]()
Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||
polarek polecam North Face a filtr Hoya Pro 1 Super HMC![]()
w testach wygral z BW i Marumi
Dzięki jeszcze raz za pomoc w raysfoto naprawdę mi pomogli i wszystko wytłumaczyliteraz oczekuje już filtru
qamil_d_dg ( ale sobie trudnego do przepisania nicka sprawiles) no to moze powiesz nam wszystkim jaki filty Ci polecili (jezeli to nie jest tajemnica ) w koncu wiele osob stoi przed zakupem polarka
![]()
D70s + Grip + Nikkor 80-200/2,8 + Tamron 17-50/2,8 + Vivitar 100/3,5 Macro + Nikkor 50/1,8 + SB-800
- Całośc skradziona 30/08/2008 w okolicach Płońska
Jak pisałem w pierwszym moim poście w tym temacie, moje pytanie dotyczyło filtru UV, a nie polaryzacyjnego. Osobiście używam polara firmy Hoya z serii fioletowej, a jeśli chodzi o filtry UV zamówiłem filtr Marumi UV - WPC, który polecili mi forumowicze, oraz konsultant raysfoto. Jest on w dość przystępnej cenie 67 zł (52mm więc malutki). Z polara jestem bardzo zadowolony, wykonałem z nim wiele zdjęć i naprawdę spełnia dobrze swoje zadanie![]()
A ja mam pytanie do posiadaczy i znawcow - czy z polarem mozemy oczekiwac pogorszenia ostrosci, czy obraz jest tak samo ostry jak bez polara - pytam dlatego ze ostatnio oddalem polara firmy Optex ktory strasznie rozmywal obraz.
Dodam tylko ze sprzedawca poinformowal mnie ze tak to juz jest z polarami ale jak niechce to nieszkoda tylko ze nie zrobilem fotek na papier i nie pokazalem mu .
Skontaktuj się z nami