Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: odbitka 120x80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Jedno jest pewne, musisz ustawić monitor na 5000 stopni i korygować fotkę kolorystycznie na takim ustawieniu temperaturowym monitora. Powinieneś też poszukać profilu ICC drukarki, lub korzystać z sRGB. Żadnych CMYK-ów.
    Z tą pewnością, to nie byłbym taki pewny.
    Po pierwsze - luminant D50 stał się swego czasu standardem, ale nie bardzo sprawdza się w dzisiejszych realiach. Natywna temperatura bieli monitora LCD wynosi w okolicy 6500K i kalibracja do wartości 5000K jest niezalecana. Sama wartość 5000K odpowiada skorelowanej temperaturze barwowej podświetlarek używanych w studiach pre-press i drukarniach. Jednakowoż mało prawdopodobne jest, by ktoś prywatnie kupował sobie podświetlarkę Normlichta, prędzej zatem będzie korzystał ze światła dziennego, które to zwykle ma temperaturę 6100-6400K. Za istotniejsze uznałbym raczej uzyskanie względnie podobnej jasności obrazu wyświetlanego na monitorze, jak na oglądanej odbitce - wzrost natężenia światła powoduje zmianę postrzegania nasycenia i kontrastu.

Co do samego profilu, to zgodziłbym się, że należy posłużyć się profilem konkretnej kombinacji ploter+papier. Ploter wyposażony w RIP może być oprofilowany w CMYK-u, więc stwierdzenie "żadnych CMYK-ów" proponowałbym rozszerzyć - "żadnych profilów CMYK dla offsetu, natomiast profile CMYK dla kombinacji ploter+RIP+konkretny papier - jak najbardziej". Zasadniczo zastosowanie sRGB jest rozwiązaniem równie partyzanckim jak CMYK, choć zapewne drivery ploterów często sobie z tą przestrzenią w miarę poprawnie radzą. Jeśliby jednak czepiać się detali, to gamut plotera zwykle znacząco wykracza poza sRGB i konwertując do owej przestrzeni na samym wstępie uwalamy sobie to, co potencjalnie moglibyśmy z takowego urządzenia uzyskać
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 14-12-2007 o 20:06

Domyślnie

tak w temacie to jest jescze qprint na jana pawla dja nawet certyfikat autentycznosci, czasem robia tam wydruki na aukcje
    ale jak cenowo to nie za bardzo pamietam
    aha i czasowo to moze byctam problem

Domyślnie

w relax foto/na ul.zlotej vis a vis empiku w juniorze/ robia wydruki na plotrze poland sj 740 na dowolnym nosniku do szerokosci 187cm-tako piszo,co to znaczy nie wiem.ale robilem wydruk 100x70 bodajze i byl elegancki.ceny od metra,ja pamietam 80pare zloty zaplacilem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    luminant D50....5000K odpowiada skorelowanej temperaturze barwowej podświetlarek używanych w studiach pre-press i drukarniach..... podświetlarkę Normlichta.....wzrost natężenia światła powoduje zmianę postrzegania nasycenia i kontrastu.... profilem konkretnej kombinacji ploter+papier.... Ploter wyposażony w RIP może być oprofilowany w CMYK-u....... profile CMYK dla kombinacji ploter+RIP+konkretny papier - jak najbardziej"......drivery ploterów często sobie z tą przestrzenią w miarę poprawnie radzą.... gamut plotera zwykle znacząco wykracza poza sRGB.....
    No to google chyba tego nie wytrzymają
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    No dobra, spróbuję. Albo z tym wydrukiem przyjadę tam do Ciebie na Sadybę i zawieszę na Twoich drzwiach dla ostrzeżenia sąsiadów, albo z gąsiorkiem w podzięce za dobre rady
    Rozumuję tak:
    - pliczek obrabiam jak chcę przy 5000 K monitora, wymiary jakie chcę w zależności od drukarki (i 300 DPI ???)
    - konwersja do sRGB i jeszcze ewentualnie coś poprawiam
    - zapis do jpg z dołączonym ICC drukarki

Z googla: http://www.vertis.pl/page.php?page=help#large_howto

UFF, specjalnie dla mnie http://www.qprint.com.pl/index.pl/info_druk_artystyczny

A masz poprawnie skalibrowany monitor?
    Zapomniałem o tym napisać. Ta metoda zaczęła się sprawdzać jak po tym jak poprawnie skalibrowałem monitor.
    Nie wiem jak Ty, ale ja w dalszym ciagu korzystam z CRT. Odkąd poprawnie skalibrowałem monitor, to na wydruku, bądź odbitkach mam to co na monitorze.
    I nie przydzielaj profilu, tylko konwertuj do profilu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    Potrzbuje taki wydruk kto wie gdzie w wawie zrobi i ile to kosztuje ?

Niedzwiedz,

Ja bardzo polecam http://www.cyfrowy-swiat.pl/index.php?id=18.
    Mają Maszyne Durst Theta 76. Wydruk do 400cm.

Miłym dodatkiem jest że robią profesjonalnie, słuchaja i jeszcze nie obrośli w piórka jako lider rynku (mówie o innych profilabach).

Gorąco Polecam szczegolnie też że drukuja w każdym profilu jaki im przyniesiesz czy to Aodeb, RGB, sGRB lub każdy inny. Fotki nie musza być w JPG'ach.

Pozdrowienia

Perfektcom
    Piotr

Domyślnie

Niedzwiedziu - jak już zrobisz odbitki napisz gdzie, ile dałeś, na czym było robione i jak oceniasz wykonanie

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów