Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 91

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Wracając do prognoz odnośnie następcy D80: pamietacie analogowe czasy?. Nikon i Canon stosowali wyrażną segmentację rynku. Kolejne produkty były przewidywalne, nikt nie wchodził w drogę konkurentowi. Klasa niższa amatorska (EOS500/300, F50/60/65): czas do 1/2000, synchro 1/90 (tu F60 był nieco lepszy, przy F65 powrócili do 1/90), korekta co 1/2EV, brak wybieraka AF na tylnej ściance, brak wyboru trybu AF, brak spota, często brak wyboru pomiedzy matrycą a CW (wybór za pomocą programu tematycznego), wizjer oparty przeważnie na lustrach i ciemny jak ...
    Klasa wyższa amatorska (ESO 50/30, F70/80): czas 1/4000, synchro 1/125, korekta co 1/2EV, lepzy wizjer (ale bez porównania z klasą wyższą czyli np. F100), pojawia się spot, wybierak AF na tylnej ściance czy swoboda wyboru rodzaju pomiaru. Grip ze spustem migawki (ale niewygodny, bez porównania z tym od F100) pojawił się dopiero w przedostatnim analogowym Nikonie czyli w F75. Przedtem aby mieć coś jak MB-D80, trzeba było kupić F90/F100.
    Color matrix był dopiero w F5, nawet F100 za 6,5 kzł miał taki sam pomiar jak F80 (zresztą i tak rewelacyjny).
    Dzięki cyfrowej rewolucji wiele się w tej segmentacji zmieniło. W D80 w porównaniu do F80 (można założyć, że segment EOS400D i D40 to odpowiednik F65, a segment D80 to odpowiednik segmentu F80) otrzymaliśmy od Nikona wiele bonusów - w pełni funkcjonalny grip, synchro 1/200, wizjer i moduł AF jak w aparacie o klasę wyżej. Kiedyś żeby to mieć w systemie Nikona, trzeba było wydać 6,5 kzł na F100 (eh..., to był znakomity aparat...)
    Pamiętajmy jednak, że w prospekcie (anglojęzyczym) do D80 Nikon określa go jak aparat dla początkującego amatora. W krajach o rozwiniętych gospodarkach początkujący amatorzy kupują D80, a zaawansowani hobbyści kupuja D300/D3. Odjechani pasjonaci kupują Mamiyę ZD, cyfrowe Hasselblady, Mamiyę 645 AFD czy Pentaxa 645 AF.
    Nie możemy oczekiwać, że w aparacie pozycjonowanym dla początkującego amatora będzie pomiar z manualami. Przeciwnie, logika nakazywałaby wykastrować możliwość pełnej obsługi CLS w następcy D80. Amatorzy pstrykają z wbudowaną (czywiście w krajach nieco bogatszych, nie obrażajcie się), zaawanasowani amatorzy kupią D300. Ekran 3 cale i liveview pewnie stanie się normą.
    Canon jest większą firmą od Nikona i porównywalną z Sony, ale tylko ok. 10% to sprzęt foto.
    Ostatnio edytowane przez Tomson ; 14-12-2007 o 10:38
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

Tomson napisał:

Pamiętajmy jednak, że w prospekcie (anglojęzyczym) do D80 Nikon określa go jak aparat dla początkującego amatora
    Może się czepiam, ale zwróć uwagę na link poniżej:

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr.../overview.html

W angielskojęzycznej broszurce nie spotkałem także takiego cytatu, natomiast spotakałem taki:

"Outstanding performance for every aspiring photographer"

"Początkujący amator" pasuje mi bardziej do D40/40X.
    Znam pseudo-zawodowców, dla których fotografia jest źródłem utrzymania i trzymają w ręku właśnie D80.
    Ale to tak tylko kwoli ścisłości. Pozdrawiam!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Istotnie. Poszukam jeszcze w polskim prospekcie.
    Chciałem zaznaczyć, że trzeba nieco obniżyć oczekiwania co do następcy D80. Nikon nie popełni takiego błędu jak Volkswagen, wypuszczająć VW Phaeton, czyli bezpośrednią konkurencję dla A6. Następca D80 musi był wyrażnie "gorszy" (z punktu widzienia zaawansowanego amatora czy profi) od D300.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Domyślnie

czytam ten wątek, zamykam oczy i marzy mi się ostateczny krach systemu korporacji ....
    make love, not Warcraft...
    BB and King zapraszają...
    pozdrawiam Krzysztof Król

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ZaaaaK Zobacz posta
    czytam ten wątek, zamykam oczy i marzy mi się ostateczny krach systemu korporacji ....
    Zyłem w kraju, gdzie system korporacyjny nie działał (dla początkujących - zwał sie ten kraj PRL). Miałem smienę, zenit był trudno dostępny, practica w relacji do średniej pensji kosztowała tyle co D200.
    Ale zgodze się - Nikon nie chce dać nam idealnego produktu. Chce zarobić. Marketingowcy mówią - chcesz mieć pomiar z manualami - kupuj D300. Gdybym miał fuchę w dziale rozwoju produktów w Nikonie, poradziłbym w następcy D80 zablokowanie CLS i zostawienie tylko i-TTL. Stać klienta na dwie sabinki- niech buli za D300 Chyba nie byłbym szczególnie lubiany wśród czlonków tego forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    a Mercedes jest jeszcze bardziej znaną marką niż Sony i co jak wyprodukuje (zabranduje) jakąś lustrzankę to się na nią ludzie rzucą ?

ps. a dodam, że w moim uchu lustrzanka Mercedes zdecydowanie lepiej brzmi niż lustrzanka Canon, Nikon czy Sony
    cóż znaczy dla motłochu potęga marki
    oczywiście. Jako marka ekskluzywna zgada się np z Leicą i będzie robiła jakies kosztowne cacka. Ludzie się na nią nie rzucą w sesnie dosłownym - bo będą za drogie, ale od razu będzie to prestiżowa marka.
    Tak sie dzieje z wieloma produktami i markami. Jedni dają nazwę - inni produkt, który pod tą nazwą da się sprzedać z większym zyskiem. Zysk dzielony na obie strony, każdy jest zadowolony.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomson Zobacz posta
    (....)
    Canon jest większą firmą od Nikona i porównywalną z Sony, ale tylko ok. 10% to sprzęt foto.
    Coś w tym jest bo cały dział obrazowanie to ok.25%, a wliczają się do niego oprócz aparatów wszelkiej maści kamery, projektory, etc.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Wracając do koncertu życzeń to ja w N D90 chce Live View i ruchomy LCD

Domyślnie

A kiedy ma być premiera Nikona D90 ?? wogóle to wiadomo coś o nim ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez venom07 Zobacz posta
    A kiedy ma być premiera Nikona D90 ?? wogóle to wiadomo coś o nim ??
    Nic oficjalnie nie wiadomo, ale ze nastepca bedzie to pewne.
    Moim zdaniem bedzie to CMOS, LiveView, czyszczenie matrycy... Moze ciut wiecej klatek na sekunde w serii...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów