czytam ten wątek, zamykam oczy i marzy mi się ostateczny krach systemu korporacji ....
Szukaj
czytam ten wątek, zamykam oczy i marzy mi się ostateczny krach systemu korporacji ....
Zyłem w kraju, gdzie system korporacyjny nie działał (dla początkujących - zwał sie ten kraj PRL). Miałem smienę, zenit był trudno dostępny, practica w relacji do średniej pensji kosztowała tyle co D200.
Ale zgodze się - Nikon nie chce dać nam idealnego produktu. Chce zarobić. Marketingowcy mówią - chcesz mieć pomiar z manualami - kupuj D300. Gdybym miał fuchę w dziale rozwoju produktów w Nikonie, poradziłbym w następcy D80 zablokowanie CLS i zostawienie tylko i-TTL. Stać klienta na dwie sabinki- niech buli za D300Chyba nie byłbym szczególnie lubiany wśród czlonków tego forum...
D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB
oczywiście. Jako marka ekskluzywna zgada się np z Leicą i będzie robiła jakies kosztowne cacka. Ludzie się na nią nie rzucą w sesnie dosłownym - bo będą za drogie, ale od razu będzie to prestiżowa marka.
Tak sie dzieje z wieloma produktami i markami. Jedni dają nazwę - inni produkt, który pod tą nazwą da się sprzedać z większym zyskiem. Zysk dzielony na obie strony, każdy jest zadowolony.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami