Ło rany.....
Szukaj
900 używają wszyscy użytkownicy cyfraków Nikona posiadający 600-te
oprócz posiadaczy D3
np.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43434
sprzęt mieszany ciągłe zmiany
to ja sprostuję vittera. Otóż użytkownicy Nikona (wszyscy) mający obiektyw 600 użytkują cały czas 600 a nie 900. Kiedyś ktoś powiedział głupotę o corpie... Otóż panowie... crop 1.5 w aparatach NIE OZNACZA przybliżenia o "pół raza"!!!
Crop oznacza, że obraz rejestrowany jest obcięty na bokach tak jakby było przybliżenie 1.5 a nie, że obiektyw przybliża!!!!
Pozdrawiam.
tak, ale o czym świadcza te cyferki praktycznie? O niczym. Wazne jest jaki kąt widzenia daje obiektyw na matrycy którą dysponujemy.
Tak. Matryca wycina i pozostawia srodek obrazu. Ale patrz wyżej co napisałem. Pole krycia obiektywu mnie nie intersuje. Co z tego, że sobie przypne obiektyw Rodenstock od 4x5 cala do małego obrazka? Nic. On będzie miał kat widzenia na format małoobrazkowy, a nie tan 4x5 cala. Ogniskowa to cyferka. Sama w sobie mało znacząca. Liczy się kąt.
Jeśli twierdzisz, że istotna jest ogniskowa to co oznacza ogniskowa 50 mm bez reszty informacji (czyli na jaka matryce rzucamy obraz)? Nic!
50 mm w 6x7 cm to ekwiwalent 24 mm - szeroki kąt.
50 mm w małym obrazku to standart
50 mm w DX to ekwiwalent 75 mm - krótkie tele.
sama ogniskowa nie mówi o niczym. Tzn nie mówi o kącie widzenia układu matryca - obiektyw.
ogniskowa i podawanie ekwiwalentu dla dx to ukłon w strone pracujących dawniej na małym obrazku. Dla tych co pracowali na kilku formatach info o ogniskowej jest łatwiejsze do opanowania.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
właśnie mnie olśniło i udzielę genialnej odpowiedzi autorowi tego wątku, oraz wszelkich następnych pytających o D400, D500-1000, D4 itd:
TAK, na pewno pojawi się tańsze body z matrycą FX. Również na pewno pojawi się korpus serii profesjonalnej z matrycą o znacznie większej rozdzielczości niż obecne D3 ( np. bo ja wiem - 30MP, bo więcej na FX to już przesada ). ALE..... - nikt na tym i nie tylko na tym forum nie wie, kiedy!
więc jak potrzebujesz aparat do robienia zdjęć to kup go teraz, a jak do podniecania się jakością obrazka - nie kupuj nigdy, bo zawsze potem będzie lepszy
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
eeeeeeeeeee, kolejny wątek na temat..., rzeczywiście jak się kupi aparat, to zaraz będzie lepszy i ten przestanie robić zdjęcia, szumieć będzie itp...
no a taka 600-tka zawsze się przyda w gospodarstwie, choćby wieko beczki z kapustą przycisnąć...
...no i co ? Użytkownicy np. Canona eos 40d (crop jeszcze większy bo 1.6) moga założyć nawet Canona 1200/5.6. To dopiero jest wąski kąt. Ale jak często to się przydaje? Wszystko zależy od tego co masz fotografować. Przyroda to nie tylko małe ptaszkiNajwięcej znanych fotografików przyrody używa jednak "ds-marków"...czyli pełnej klatki...
taaak, a ja nie moge sie doczekac nikona t1000, z FXXX
Absolutnie nie zgadzam się, ogniskowa to nie tylko cyferka. Ogniskowa to prze wszystkim perspektywa. 35mm po cropie na matrycy DX to taki kąt jak 50mm na FF. Czy obraz jest taki sam? Porównaj te zdjęcia - na 35mm zniekształcenia są już znaczne (twarze zniekształcone) a na 50mm są zachowane naturalne proporcje. spróbuj wystawić zdjęcie twarzy modelki na 35mm - chyba, że charakterystyczne (wydłużony nos etc.)
Ostatnio edytowane przez nikomisiaki ; 14-12-2007 o 02:09 Powód: błąd
D750_N17-35/2.8_N24-70/2.8_S35/1.4_N70-180micro_N80-200AFS
Skontaktuj się z nami