Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 124

Wątek: Jaki komputer

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

dzięki bukowy dziad, jeszcze nie zamówiłem komputera, wypowiedzi czytam, ceny śledzę
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

wez 2 gb ramu conajmniej z szybkim czasem dostepu CLS 2 - 2,5 (chyba ze sa juz szybsze ) to podstawa do dzialan operacyjnych na fotach np , ja mimo ze mam starszy komp to nadal szybkohula dzieki ramowi
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Niestety Niedźwiedź - teraz to prawie tylko DDR2, zwłaszcza w konfiguracji z najlepszym obecnie C2D. A w przypadku Intela większe znaczenie ma FSB aniżeli timingi pamięci. Poza tym DDR2 są dużo tańsze niż zwykłe DDR.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

A możecie powiedzieć co sądzicie o takim sprzęcie:

Typ procesora AMD Athlon2000+ XP(1660MHz)
    Nazwa płyty głównej ECS K7S5A Pro (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
    Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Karta wideo NVIDIA GeForce4 MX 440 (64 MB)
    Karta sieciowa Karta Realtek RTL8029(AS)-based Ethernet (rodzajowa) (10.0.0.7)
    Zasilacz:codegen 300 W

Wiem, że nie jest to demon, ale w porównaniu z moim celeronem 700mhz to i tak wielka przepaść. A póki płacę raty za D80, to na lepszego kompa sobie pozwolić nie mogę A ten sprzęt mogę mieć za 300zł. Warto?
    zıq˙ʞǝɔǝıʍ//:dʇʇɥ :ɐʍoɯop ɐuoɹʇs ɐɾoɯ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LukaszWiecek Zobacz posta
    A możecie powiedzieć co sądzicie o takim sprzęcie:

Typ procesora AMD Athlon2000+ XP(1660MHz)
    Nazwa płyty głównej ECS K7S5A Pro (5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio)
    Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Karta wideo NVIDIA GeForce4 MX 440 (64 MB)
    Karta sieciowa Karta Realtek RTL8029(AS)-based Ethernet (rodzajowa) (10.0.0.7)
    Zasilacz:codegen 300 W

Wiem, że nie jest to demon, ale w porównaniu z moim celeronem 700mhz to i tak wielka przepaść. A póki płacę raty za D80, to na lepszego kompa sobie pozwolić nie mogę A ten sprzęt mogę mieć za 300zł. Warto?
    Polata, ale wiadomo -- cudow sie nie spodziewaj. Na poczatek od razy poszukaj minimum drugiego 512 MB. A najlepiej cale dodatkowe 1 GB. Przy 512 to mozna sobie popatrzec jedynie na system i ten program, ktorego bedziesz uzywal do obrobki...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Polata, ale wiadomo -- cudow sie nie spodziewaj. Na poczatek od razy poszukaj minimum drugiego 512 MB. A najlepiej cale dodatkowe 1 GB. Przy 512 to mozna sobie popatrzec jedynie na system i ten program, ktorego bedziesz uzywal do obrobki...
    Teraz jak mam 700mhz i 256ram, to mogę patrzeć tylko na system, bo żaden program do obróbki nie chce się nawet odpalić Więc i tak będzie dobrze

Pytanie tylko, czy ten sprzęt jest wart tej ceny.
    Ostatnio edytowane przez LukaszWiecek ; 17-11-2007 o 12:15

Domyślnie

Teraz jak mam 70mhz i 256ram, to mogę patrzeć tylko na system, bo żaden program do obróbki nie chce się nawet odpalić Więc i tak będzie dobrze
    Na moje to tak naprawde niewiele zmieni. Moze i sie Shop (i cos innego odpali), ale o powazniejszej pracy raczej zapomnij...

Pytanie tylko, czy ten sprzęt jest wart tej ceny.
    Obojetnie za ile -- kupowanie takiego grata nie ma najmniejszego sensu. Lepiej dolozyc jeszcze troche i wziac cos, co naprawde bedzie pracowac. Teraz to tak, jakbys wyrzucil te 300 zl, bo niedlugo znowu bedziesz musial go zmienic...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Obojetnie za ile -- kupowanie takiego grata nie ma najmniejszego sensu. Lepiej dolozyc jeszcze troche i wziac cos, co naprawde bedzie pracowac. Teraz to tak, jakbys wyrzucil te 300 zl, bo niedlugo znowu bedziesz musial go zmienic...
    Z tym, że nie mam możliwości dać więcej za kompa. Jakiekolwiek większe fundusze będę miał najwcześniej za rok, może dwa, bo teraz praktycznie cała moja wypłata idzie na raty na sprzęt foto, abonament za dwie komórki, leki dla rodziców i część rachunków w domu. Tak więc mogę sobie pozwolić albo na kompa za 300zł, albo pozostać przy 700mhz na kolejne dwa lata. Innej alternatywy niestety nie mam ;/ Tym bardziej, że aparat na siebie w ogóle nie zarabia i raczej nie będzie zarabiał.

Ja wiem, że najlepiej byłoby kupić kompa za 5k, ale niestety - nie w ciągu najbliższych kilku lat...

Domyślnie

to kupuj, w stosunku do tego co masz to jest bardzo git
    jak jeszcze wysupłasz na 512MB - raczej koniecznie (może dasz radę, sprawdź ceny) to w ogóle do obróbki amatorskiej jest git.

Jak wgrasz za dużo utilsów systemowych (tray) to potem przy przy wczytywaniu kilku zdjęć np. w NX-ie zacznie słapować nie ma siły ale będzie naprawdę wystarczająco

odpalisz wszystko, co najwyżej będziesz miał troszkę większe zwłoki ale naprawdę będzie ok

ja działam do dziś na Pentium 2.4GHZ HT @3GHZ i pamięci 1GB RAM (mam od początku jak mało który fanatyk tyle miał). Wystarczy. Nie zamierzam na razie modernizować kompa. 1GB tylko dorzucę ale rezydentnych utilsów systemowych mam całą kopę w tym takie spowalniacze jak Nero InCd. Na wszystkie najnowsze edycje czołowych programów graficznych wystarczy aż zanadto (poza objawiem słapowania jak za dużo fot na raz chcemy rzeźbić - ale ja mam RAW-y 10MP w obróbce)
    Owszem na razie nie działam super intensywnie graficznie i jak na razie nie zapuszczałem zadań wsadowej obróbki ale cóż - wystarczy poczekać chwilę dłużej na wyniki.

ps. dodam, że na lapku mam Core2 Duo 1,73GHz i 2,5GB RAM. Jeśli chodzi o podstawowe zadania edycyjne w takim NX-ie to różnica jest (szczególnie w odpowiedziach jego ospałego interfejsu) ale naprawdę śmieszna w stosunku do pieniędzy, które za takie konfigi należy zapłacić. W testy czasowe się nie bawię bo szkoda mi czasu.
    ps.1. nie ma co słuchać fanatyków za dużo
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 17-11-2007 o 14:07

Domyślnie

No - wreszcie jakieś konkrety

W sumie wymagań od kompa dużych nie mam. System mam zawsze zadbany i bez zbędnych wodotrysków. Byle Lightroom w miarę ładnie chodził, bo mam zamiar mu się nieco bliżej przyjrzeć.

Pozdrawiam!

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów