Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
    Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Domyślnie Kupno laptopa - Win XP czy Vista?

Witam,

Planuję zakup laptopa jako podstawowego komputera do domu (mało miejsca sie robi na blaszaka). Przeglądając ofertę natknąłem się na model firmy California Access M665SU-8400 T2450, oto link:

http://www.karen.pl/p/pl/4944/notebo...400_t2450.html

Zainteresowałem się tym laptopem ze względu na wspieranie przez CA Win XP i Visty- z jakim systemem go brać?

Nadmieniam, że komputer ten będzie użytkowany do poczty, internetu, a z programów związanych z fotografią to będą: C1LE, GIMP, oraz FastStone Image Viewer. Od czasu do czasu może w coś zagram (ale głównie starsze pozycje).

Czy warto brać Vistę, czy lepiej zostać przy XP? Większość postów na ten temat pochodzi z przed pół roku (około), a nie jestem pewien czy coś się zmieniło w tym temacie. Aha, bajery typu Aero mnie nie interesują

Pozdrawiam,
    Konrad
    Brak stopki

Domyślnie

Gdzieś tu, na forum CA były MOCNO odradzane. Poszukaj takiego wątku. Ja się nie znam więc nie pomogę ale temat taki pamiętam.

Domyślnie

Vista jest strasznie wolna - mam i teraz żałuję ze nie brałem XP

Domyślnie

Odnośnie komputerka ja trzymałbym się koncernów typu HP, Dell, Toshiba.

Odnośnie systemu... ciężki temat - będzie wiele zdań za i przeciw jednemu i drugiemu.
    Osobiście trzymałbym się XP. Vista jest bardziej wymagająca co do konfiguracji sprzętowej. Poza tym jak napisałeś chciałbyś czasem zagrać w jakąś starszą grę, a wtedy mogłoby się okazać, że się nie da
    www.bwitek.com

Nikon F100 + 50mm f1.2, Nikon F100 + MB15 + 105mm f2.8
    Canon's, Mamiya's, Polaroid's

Domyślnie

U mnie Vista wcale wolno nie chodzi. Natomiast problemem dużym jest niezgodność z wieloma starszymi programami. Zdziwiłem się jak mi programy Cad-owskie zaczęły fochy odstawiać.Natomiast jest kłopot z wgraniem XP. Dysk jest na serial Ata 2 i XP przy instalacji nie widzi dysku. Teraz jestem na etapie kombinowania z płytą instalacyjną a jak nie dam rady to kupię zewnętrzną stację dyskietek, żeby przy instalacji sterownik podać z dyskietki. Poza tym mam kłopoty z siecią. Vista trochę słabo się dogaduje sieciowo z komputerami na XP.
    I takie tam ...
    Ja wybrałem powrót do XP.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

XP, poszukaj promocji, gdzie do XP dawali darmowy upgrade do Visty, jak już ją dopracują to sobie przeinstalujesz,
    a na razie przez ok 2 lata będziesz miał święty spokój...

Domyślnie

Viśta wio odradzam, na przykładzie XP widać że produkty małego miękkiego dochodzą do stanu używalności dopiero po kilku latach(poprawek)
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

obecnie nie ma żadnych sensownych powodów aby korzystać z VISTY
    D80 /D40X /SB600/SB400
    S HSM 10-20/To A-TX Pro 28-70/N 70-300 VR/N 180 2.8 /Ta 90 MACRO/ N 50 1.8 / S 30 HSM/

pstryki

Domyślnie

Mam niejasne przeczucie, że Wiśta to będzie takie Windows Millennium XXI wieku. Takie pierwsze koty za płoty. Myślę, że następny system będzie dużo lepszy chociażby dlatego, że wszyscy zdążą już sterowniki dorobić.
    W miarę możliwości trzeba brać XP. Co by nie mówić o Billu, to jednak XP to dobry produkt.
    Kupić komputer bez systemu w ogóle trudno, a z XP jeszcze trudniej.

Ale można zrobić downgrade - tak robią u mnie w robocie - kupują Viśtę, robią jakiś macher (absolutnie legalny, nie wiem czy za darmo) i instalują XP. Szczegółów niestety nie znam.
    Ostatnio edytowane przez PaSkal ; 15-11-2007 o 11:29
    Fiat Lux

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Ale można zrobić downgrade - tak robią u mnie w robocie - kupują Viśtę, robią jakiś macher (absolutnie legalny, nie wiem czy za darmo) i instalują XP. Szczegółów niestety nie znam.
    Jak będziesz miał okazję dopytaj się dokładniej jak wygląda formalnie taka operacja. Z góry dzieki.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów