Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez art-74 Zobacz posta
    Osobiście jeśli mogę coś doradzić, to jeśli będziesz robić widoczki i krajobrazy wymagające nieskonczoności wybierz przejściówkę i obiektywy P-Six a nie M42. Tu masz nieskończoność bez dodatkowych soczewek, a obiektywy są w podobnej cenie co M42
    A jakość kilkakrotnie lepsza, gdyż jest to obiektyw do średniego formatu a ty korzystasz jedynie z małego, środkowego skrawka

Oszczędny w słowach Awatar MKCn
    Miasto
    Gród Trzech Braci

Domyślnie

Focę Jupkiem 135 i 200 z adapterem bez soczewki. Szkła dają świetne fotki. Niestety nie wszystkie słoiki mają "tyłeczki" odkręcane (ja takich nie mam) i nie da się przykręcić bagnetu NIkona.
    Pozdrowienia!!! MKCn
    D50 + D7100 +S17-50 HSM OS + N18-55 + N35 + N70-210f4 + JUPITER 200 + JUPITER 135 + HELIOS 44 + MIR 35 + ZENIT ET + NISSIN Di622N

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Żeby uzystkać nieskonczoność z Jupiterem niekoniecznie trzeba montować bagnet nikona. Wystarczy zwykły adapter m42 bez soczewki. "Dupkę" obiektywu się luzuje i lekko cofa i blokuje. Taki nieskomplikowany manewr daje nam obiektyw który łączymy z aparatem przez standardowy adapter i daje nam piękną nieskończoność bez ubytków jakości na dodatkowej soczewce. Oczywiście trzeba to zrobić z umiarem i wyczuciem, żeby "dupki nie cofnąć zbyt daleko bo wejdzie w "konflikt" z lustrem w korpusie
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

d70 z adapterem bez soczewki - nie ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
    d70 z adapterem z soczewką - ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
    Sprawdzałeś to empirycznie? Jak może nie mieć pomiaru światła z m42, zdawało mi się, że wystarczy wrzucić na tryb priorytetu przysłony, a potwierdzenie ostrości przez styki przecież jest.

Domyślnie

Mówiliscie o mocowaniu Jupitera na mocowaniu nikona takze. No okej... Tylko się zastanawiam skąd u licha wytrzasnąć takie mocowanie nikonowskie? Rozwalać inny obiektyw?

Rozumiem, że to o takie "coś" chodzi? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=247057871
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonthyc Zobacz posta
    Sprawdzałeś to empirycznie? Jak może nie mieć pomiaru światła z m42, zdawało mi się, że wystarczy wrzucić na tryb priorytetu przysłony, a potwierdzenie ostrości przez styki przecież jest.
    Jeśli chodzi o Nikona, to d200 jak najbardziej ma pomiar światła, a wszystkie niższe modele d70, d50, d40 niestety nie

Jeśli chodzi o M42 to użytkownicy Nikonów są w zdecydowanie w najgorszej sytuacji, gdyż np pentax ma w standardzie pomiar światła, potwierdzanie ostrości, a co więcej nawet działającą stabilizację obrazu i to w tak tanich modelach jak K100d

Canon dla odmiany ma pomiar światła, a potwierdzanie ostrości jest dostępne tylko po zakupie absurdalnie drogiej przejściówki (koło 200zł).

Sama użyteczność potwierdzania ostrości jest moim zdaniem dość dyskusyjna, bo znacznie lepiej przy ustawiani ostrości sprawdzi się matówka z klinem, dzięki której ostrość nastawiamy szybko i bardzo dokładnie, bez przesuwania wzroku na małą migającą kropeczkę, która ma niby potwierdzić ostrość

Czy sprawdzałem empirycznie? Miałem d70, mam d200 i mam canona i z tymi aparatami temat m42 dość mocno zgłębilem
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

No okej... A czy potwierdzenie ostrości ("migająca kropeczka") działa z M42 w Nikonie D80?
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Działa, działa - ale po prawdzie, szybko przestaniesz korzystać z tej możliwości - jest to po prostu upierdliwe i szybciej ustawia się ostrość "na oko"

Domyślnie

d70 z adapterem bez soczewki - nie ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
    d70 z adapterem z soczewką - ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości

adapter z soczewką - jest wielu producentów i jakość tej soczewki jest też różna. Większość znanych mi osób poleca adapter z soczewką z FotoTipa (kosztuje ponad 120zł). Soczewka jest to dodatkowy element w układzie optycznym który zawsze ma jakiś wpływ na efekt, choć w przypadku dobrych soczewek wręcz niezauważalny.

O ile ktoś się chce ograniczać do portretów, to nie ma sensu inwestować w adapter z soczewką.

Jeśli chodzi o Jupitera 135 to bardzo łatwo go przerobić na ostrzenie na nieskończoność nawet z adapterem bez soczewki - przepis jest podany na forum wymienionym kilka postów wyżej.

Osobiście jeśli mogę coś doradzić, to jeśli będziesz robić widoczki i krajobrazy wymagające nieskonczoności wybierz przejściówkę i obiektywy P-Six a nie M42. Tu masz nieskończoność bez dodatkowych soczewek, a obiektywy są w podobnej cenie co M42
    ************************************************** *****************************

Po 1.) Nawet przejściówka za 1000 zł. z soczewką nie będzie ostrzyć w nieskończoność z NIKONEM.

Po 2.) Mam tą przejściówkę z FotoTipa - bubel, bubel i jeszcze raz bubel. Chyba je sam robi w piwnicy. Gwint tragedia. Soczewka wypadła mi po 6 miesiącach, a naprawdę konwerter był wykorzystany dla zabawy, może z 20 razy. Jakoś sam się pierścień mocujący soczewkę odkręcił? Dobrze, że nie wpadło mi to do body. Lakier odpada. I do tego ten Napis "NIKON", "JAPAN' wyryty chyba pilniczkiem do paznokci i zabielony gipsem. Tak to napewno jest orginalny produkt z Japonii, z fabryki NIKON Głupi dałem się nabrać w to co piszą sprzedawcy i wywaliłem 130 zeta za ten nie działający bzdet. To znaczy foty wychodzą , ale nie w nieskończoność. I w dodatku faktycznie ta soczewka rozwala ostrość i kontrast fotki. I była w D200, D50 i D40.

Po 3.) Nawet nie wszystkie przerobione m42 ostrzą na nieskończoność. Zależy jak się trafi na szkiełko.

OGÓLNA RADA: Nie zawracajcie sobie głowy m42 w lustrzankach cyfrowych Nikon.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

A i jeszcze jedno. Kilka miesięcy temu otrzymałem zwrotnego maila z "Nikon". Nigdy nikon lub jakaś firma współpracująca z nimi nie robi konwerterów M42. Z ich odpowiedzi wynika, że nie mają takiej potrzeby i zainteresują się tymi konwerterami z ich logo.
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów