Szukaj
Całą sprawę nie ostrzenia na nieskończoność ja załatwiam miejscem focenia. Wiem, że Jupek 135 ostrzy gdzieś do 10-12m, a J200 gdzieś do 20-22m i w takim zakresie się ustawiam.
Focenie Jupkami to autentyczna frajda i w stopce zapisane Nikkory są jednak gorsze, ale cóż czasem praktyczniejsze.
Pozdrowienia!!! MKCn
D50 + D7100 +S17-50 HSM OS + N18-55 + N35 + N70-210f4 + JUPITER 200 + JUPITER 135 + HELIOS 44 + MIR 35 + ZENIT ET + NISSIN Di622N
mialem kilka tych przejsciowek z soczewka w lapach, i niestety przylacze sie do opinii, ze to jeden wielki BUBEL
tyle, ze ja nie dalem sie nabrac na napis JAPAN, i pojechalem do ecyfrowe sprawdzic... musialem sie ostro powstrzymywac, zeby im jobow nie nawsadzac za to, co sprzedaja, i za jakie pieniadze...
probowalem dwoma obiektywami, kilka przejsciowek sprawdzalem, i niestety efekt jest taki, ze przy odleglosci juz kilki metrow przejsciowka z soczewka wprowadza takie zamieszanie, ze ostrosci nie ma wogole... niewazne, jak sie przymknie przeslone... a i przy malej odleglosci trudno ostrosc ustawic (chociaz tu soczewka juz przeciez nie jest potrzebna)...
natomiast po wykreceniu z jednej z przejsciowek owej soczewki - niebo a ziemia - jestem zachwycony... za okolo 30-40 zlotych mamy game fantastycznych obiektywow do portretow i do makro... bez nieskonczonosci, ale krajobrazy to i na 18 mm z kita 18-70 bardzo ladnie wychodza...
tak czy inaczej:
bez soczewki - goraco polecam !! i dobrze, zeby przejsciowka byla jak najciensza, wtedy wiekszy zakres ostrzenia (tak mi sie wydaje przynajmniej, ale zdaje sie, ze to gdzies nawet bylo potwierdzone "naukowo")
z soczewka - a kysz... omijac dalekim lukiem...
pzdr
D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |
Kupiłem bez soczewy za Waszą opinią. Czekam na przesyłkę. Dam znać co sam o tym ustrojstwie sądzę.
Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła
Sprawdziłem dzisiaj swoją redukcję Nikon/m-42 kupioną kilkanaście lat temu.Jest to redukcja firmy HAMA z soczewką i jak zalecano do obiektywów o ogniskowej 50 do 200 mm,w komplecie był jeszcze klucz do wypinania pierścienia z korpusu.Do testu użyłem Industara 50-2 o jasności 3,5 , taki mały obiektyw od Zenita. Ostrzy na nieskończoność pozostawiając jeszcze spory zapas poza nieskończonością.Pogoda dzisiaj nie była nadzwyczajna więc o jakości fotek zrobionych na dworze nie będę się wypowiadał ale zrobiłem parę fotek tym obiektywem z mniejszej odległości tak aby można było użyć reduktora z soczewką i bez soczewki.Jakość otrzymanych zdjęć jest podobna,nie stwierdziłem jakiegoś drastycznego pogorszenia jakości odwzorowania obrazu, jedynie przy zastosowaniu reduktora z soczewką zmieniła się chyba ogniskowa całego układu optycznego ponieważ obraz jest nieco większy.
A ja kupiłem do swojego jupiterka 135 bagnet do nikona na alegro i wymieniłem. Wystarczyło odkrecić trzy srubki.
D40X + 18-55 kit + jupiter 3,5/135
Jaki jest koszt takiej operacji ?A ja kupiłem do swojego jupiterka 135 bagnet do nikona na alegro i wymieniłem. Wystarczyło odkrecić trzy srubki.
Właśnie.. Też bym chciał wiedzieć... I jak to to się dokładnie nazywa na Allegro? Bo też chciałem kupić.
Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła
Napiszcie na ten adres [email protected] a to są jego aukcje http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=57155 u niego kupiłem. Ale lepiej wysłać emila można ciut taniej kupić. Ja zapłaciłem ok 40zł.
D40X + 18-55 kit + jupiter 3,5/135
Skontaktuj się z nami