Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: M42

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    ************************************************** **************************
    No raczej nie. Są ruskie obiektywy z mocowaniem nikona. Robione fabrycznie. Nie da się tego rozkręcić. To jest całość jako korpus. Sam w ręce miałem takiego Jupitera 37A. Po co ruscy zrobili takie obiektywy? Nie wiem.
    Do Kijewów
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Oszczędny w słowach Awatar MKCn
    Miasto
    Gród Trzech Braci

Domyślnie

Całą sprawę nie ostrzenia na nieskończoność ja załatwiam miejscem focenia. Wiem, że Jupek 135 ostrzy gdzieś do 10-12m, a J200 gdzieś do 20-22m i w takim zakresie się ustawiam.
    Focenie Jupkami to autentyczna frajda i w stopce zapisane Nikkory są jednak gorsze, ale cóż czasem praktyczniejsze .
    Pozdrowienia!!! MKCn
    D50 + D7100 +S17-50 HSM OS + N18-55 + N35 + N70-210f4 + JUPITER 200 + JUPITER 135 + HELIOS 44 + MIR 35 + ZENIT ET + NISSIN Di622N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Jak włączę specjalną opcję wyostrzania w monitorze i opcję wyostrzania gałki ocznej ( za pomocą literka dobrego trunku) - to też jestem zadowolony i foty są ostre jak skalpel
    No ten test nie bardzo ma sens bo dowodzi jedynie, że po przymknięciu przysłony zyskuje się na ostrości. Trzeba by zrobić zdjęcia tym samym obiektywem ostrząc na nieskończoność z soczewką i bez wtedy test byłby miarodajny.

Domyślnie

mialem kilka tych przejsciowek z soczewka w lapach, i niestety przylacze sie do opinii, ze to jeden wielki BUBEL
    tyle, ze ja nie dalem sie nabrac na napis JAPAN, i pojechalem do ecyfrowe sprawdzic... musialem sie ostro powstrzymywac, zeby im jobow nie nawsadzac za to, co sprzedaja, i za jakie pieniadze...
    probowalem dwoma obiektywami, kilka przejsciowek sprawdzalem, i niestety efekt jest taki, ze przy odleglosci juz kilki metrow przejsciowka z soczewka wprowadza takie zamieszanie, ze ostrosci nie ma wogole... niewazne, jak sie przymknie przeslone... a i przy malej odleglosci trudno ostrosc ustawic (chociaz tu soczewka juz przeciez nie jest potrzebna)...
    natomiast po wykreceniu z jednej z przejsciowek owej soczewki - niebo a ziemia - jestem zachwycony... za okolo 30-40 zlotych mamy game fantastycznych obiektywow do portretow i do makro... bez nieskonczonosci, ale krajobrazy to i na 18 mm z kita 18-70 bardzo ladnie wychodza...
    tak czy inaczej:
    bez soczewki - goraco polecam !! i dobrze, zeby przejsciowka byla jak najciensza, wtedy wiekszy zakres ostrzenia (tak mi sie wydaje przynajmniej, ale zdaje sie, ze to gdzies nawet bylo potwierdzone "naukowo")
    z soczewka - a kysz... omijac dalekim lukiem...

pzdr
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

Kupiłem bez soczewy za Waszą opinią. Czekam na przesyłkę. Dam znać co sam o tym ustrojstwie sądzę.
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Sprawdziłem dzisiaj swoją redukcję Nikon/m-42 kupioną kilkanaście lat temu.Jest to redukcja firmy HAMA z soczewką i jak zalecano do obiektywów o ogniskowej 50 do 200 mm,w komplecie był jeszcze klucz do wypinania pierścienia z korpusu.Do testu użyłem Industara 50-2 o jasności 3,5 , taki mały obiektyw od Zenita. Ostrzy na nieskończoność pozostawiając jeszcze spory zapas poza nieskończonością.Pogoda dzisiaj nie była nadzwyczajna więc o jakości fotek zrobionych na dworze nie będę się wypowiadał ale zrobiłem parę fotek tym obiektywem z mniejszej odległości tak aby można było użyć reduktora z soczewką i bez soczewki.Jakość otrzymanych zdjęć jest podobna,nie stwierdziłem jakiegoś drastycznego pogorszenia jakości odwzorowania obrazu, jedynie przy zastosowaniu reduktora z soczewką zmieniła się chyba ogniskowa całego układu optycznego ponieważ obraz jest nieco większy.

Domyślnie

A ja kupiłem do swojego jupiterka 135 bagnet do nikona na alegro i wymieniłem. Wystarczyło odkrecić trzy srubki.
    D40X + 18-55 kit + jupiter 3,5/135

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

A ja kupiłem do swojego jupiterka 135 bagnet do nikona na alegro i wymieniłem. Wystarczyło odkrecić trzy srubki.
    Jaki jest koszt takiej operacji ?

Domyślnie

Właśnie.. Też bym chciał wiedzieć... I jak to to się dokładnie nazywa na Allegro? Bo też chciałem kupić.
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Napiszcie na ten adres [email protected] a to są jego aukcje http://aukcja.onet.pl/show_user_auctions.php?uid=57155 u niego kupiłem. Ale lepiej wysłać emila można ciut taniej kupić. Ja zapłaciłem ok 40zł.
    D40X + 18-55 kit + jupiter 3,5/135

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów