Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: M42

Domyślnie M42

witam,mam zamiar nie długo kupić przejściówke do D70s - M42 (aby moc korzystac) z obiektywow od zenita. I moje pytanie:czy musze cos ustawiac w body\menu po podlaczeniu przejsciowki i obiektywu? Czy ktos wogole stosował przejsciowke i obiektywy na gwint M42 na D70s ?jak tak to sie podzielcie swoimi wrazeniami

Domyślnie

Te tańsze (bez soczewek) nie ostrzą w nieskończoność, te z soczewkami podobno tak, a przynajmniej tak twierdzą sprzedawcy bo ja czytałem różne opinie na temat tych przejściówek.

Domyślnie

nie widze życia bez M42 , mam najtańszą przejsciówkę za 30 zl - 90% obiektywów nie ostrzy na nieskończonośc więc wchodzą wgrę tylko makro i odległosci max od 2 do 10 metrów. W przypadku Jupitera 135/3,5 bez problemu można osiągnąć nieskończoność bez adnych przeróbek.

Mocno polecam, obiecuję ze nauczysz się trafniej dobierać przyslonę i czas ( na oko ) Potwierdzenie ostrości w nikosiu masz w standardzie, więc nic tylko kupować szkiełka za grosze.

NIe przesadząjąc dodam tylko, że Jupiter za 80zl od pelnego otworu przyslony daje naprawde miazdzące efekty.

w razie pytań pisz, chetnie odpowiem.
    Pozdrawiam Andrzej

Domyślnie

Hasselhof sluchaj faktycznie nie ostrzą ale też nie wprowadzają do układu optycznego szajsowego szkła, które tylko pierdzieli jakość obrazu.

Moje zdanie jest takie, że lepiej nie ostrzyć na nieskończoność i podejsc bliżej, niż dokładać przejsciowki z soczewkami.

Chociazby dla samego Jupitera warto zainwestowac w przejsciowke za 30 zl

Domyślnie

ja rowniez sie przylacze do pozytywnych opinii o tanich przejsciowkach...
    raz popelnilem blad, ze kupilem taka za 100 zlotych, ktora to ponoc na nieskonczonosc ostrzy... g***wno prawda... nie ostrzy na nieskonczonosc (a bynajmniej nie prawidlowo), a malo tego, na odleglosciach, na ktorych z przejsciowkami bez owej swietnej "soczewki korekcyjnej" mozna uzyskac swietne efekty, soczewka wprowadza zaklocenia takie, ze nie wychodzi nic...
    reasumujac: przejsciowki najtansze (ja sobie bardzo chwale oryginalna wyprodukowana "in UdSSR"), i z obiektywami M42 mozna robic piekne zdjecia... dodatkowo wspomniany przez kolege Vooda efekt nauki...

pzdr
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

tania przejściówka nie pozwala ostrzyć na nieskończoność... ta z soczewką pogarsza obraz... niby można używać m42, ale tylko w bardzo ograniczonym zakresie... szkoda, wielka szkoda Panie Nikon...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Za Waszą namową i peanami tutaj w końcu się zdecydowałem i właśnie nabyłem M42;] Mam jupitera 135 i 50 Heliosa... Coś jeszcze chyba sobie dokupię;]
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Tutaj dowiesz się więcej o M42 http://forum.stock-photo.pl/
    Jeżeli zamieszczanie takiego linka jest zabronione to przepraszam, chciałem pomóc.
    Pozdrawiam.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czeski Zobacz posta
    witam,mam zamiar nie długo kupić przejściówke do D70s - M42 (aby moc korzystac) z obiektywow od zenita. I moje pytanie:czy musze cos ustawiac w body\menu po podlaczeniu przejsciowki i obiektywu? Czy ktos wogole stosował przejsciowke i obiektywy na gwint M42 na D70s ?jak tak to sie podzielcie swoimi wrazeniami
    Czasem na Allegro pojawiają się szkła zza wschodniej granicy, które mają bagnet Nikona. Często można trafić na Jupitera MC 135/3.5 który jest bardzo tanim, a dobrym szkłem. Widziałem też na aukcji standardowy bagnet przykręcany na wkręty do korpusu obiektywu. Odkręca się mocowanie M42 i w to miejsce przykręca się bagnet. Niestety nie mam numeru aukcji. Patent ten pasował do kilku najbardziej popularnych szkieł M42. Redukcji Nikon/M42 z soczewką zdecydowanie nie polecam.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

d70 z adapterem bez soczewki - nie ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości
    d70 z adapterem z soczewką - ostrzy na nieskończoność, nie ma pomiaru światła, ma potwierdzanie ostrości

adapter z soczewką - jest wielu producentów i jakość tej soczewki jest też różna. Większość znanych mi osób poleca adapter z soczewką z FotoTipa (kosztuje ponad 120zł). Soczewka jest to dodatkowy element w układzie optycznym który zawsze ma jakiś wpływ na efekt, choć w przypadku dobrych soczewek wręcz niezauważalny.

O ile ktoś się chce ograniczać do portretów, to nie ma sensu inwestować w adapter z soczewką.

Jeśli chodzi o Jupitera 135 to bardzo łatwo go przerobić na ostrzenie na nieskończoność nawet z adapterem bez soczewki - przepis jest podany na forum wymienionym kilka postów wyżej.

Osobiście jeśli mogę coś doradzić, to jeśli będziesz robić widoczki i krajobrazy wymagające nieskonczoności wybierz przejściówkę i obiektywy P-Six a nie M42. Tu masz nieskończoność bez dodatkowych soczewek, a obiektywy są w podobnej cenie co M42
    Ostatnio edytowane przez art-74 ; 14-11-2007 o 01:57
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów