Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: M42

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    Po 2.) Mam tą przejściówkę z FotoTipa - ... Lakier odpada.
    ale oryginalna przejściówka z FotoTipa jest oksydowana przecież - nie ma tam lakieru
    Z tym, że ja kupowałem swoją kilkanaście miesięcy temu (za radą innych tutejszych forumowiczów właśnie w FotoTipie) - może od tego czasu zaczęli sprowadzać inne.

Natomiast co do punktu pierwszego w którym piszesz, że nie ostrzy na nieskończoność, to skoro trafiłeś na uszkodzony egzemplarz z najwyraźniej luźną soczewką, to nic dziwnego, że ostrości nie dało się uzyskać.

A dowód? zapraszam na największe polskie forum poświęcone M42 i P-Six - http://forum.stock-photo.pl - żeby wejść do galerii trzeba się zarejestrować, ale trwa to tylko chwilkę. Jednak widać, że można.

Przykro, że z winy problemów z kiepskim adapterem ktoś się zraził do zabaw z M42 - niemniej pojedynczych przypadków nie należy odnosić do całości sytuacji, tym bardziej, ze większość ludzi jednak uzyskuje ta nieskonczoność.
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Zgadza się!
    Ja używam też tej przejściówki do M42 z Foto-Tipa, tyle że z analogiem Nikona i uzyskuję całkiem niezłe efekty, nieskończoność też mam bez problemu.
    Fakt, że najlepszym rozwiązaniem, jest wybór szkieł od P-sixa, ale są one nieco droższe.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    Zgadza się!
    Ja używam też tej przejściówki do M42 z Foto-Tipa, tyle że z analogiem Nikona i uzyskuję całkiem niezłe efekty, nieskończoność też mam bez problemu.
    Fakt, że najlepszym rozwiązaniem, jest wybór szkieł od P-sixa, ale są one nieco droższe.
    Teraz może ten sklep sprowadza inne przejściówki? Zresztą nie ważne. Jednak większość jest opinii negatywnych na temat przejściówek. Do makro są bardzo dobre.....Wiele przeglądałem na internecie i rozmawiałem z użytkownikami konwerterów m42. Podobno o niebo lepsze są Hama - ale tego nie potwierdzam. Nie miałem. Ale zabawa jest przednia z obiektywem manualnym. Wtedy czuć, że się naprawdę fotografuje a nie tylko kadruje i bum na przycisk spustu i tyle. A tutaj światłomierza trzeba użyć, przysłonę zamknąć, wyostrzyć ręcznie - super sprawa.

Z analogiem? - to całkiem inna konstrukcja w porównaniu do cyfrówki. Inna odległość między klatką filmową a tylną soczewką obiektywu. Bez sensu porównanie. Matryca w cyfraku jest za blisko umiejscowiona względem tylnej soczewki obiektywu i dlatego nie ostrzy na nieskończoność........ Ehhhh nikonowcy
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Matryca w cyfraku jest za blisko umiejscowiona względem tylnej soczewki obiektywu i dlatego nie ostrzy na nieskończoność........ Ehhhh nikonowcy
    tak dokładnie, to za daleko

A co do firmy HAMA, to nie jest to producent, tylko firma-pośrednik która kupuje u różnych producentów (w zależności, kto w danym momencie daje lepszą cenę) i sprzedaje to pod własną marką HAMA
    Tak więc produkt, który dziś miał takie parametry za tydzień może już pochodzić od innego dostawcy Hamy i może diametralnie różnić się właściwościami
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Z analogiem? - to całkiem inna konstrukcja w porównaniu do cyfrówki. Inna odległość między klatką filmową a tylną soczewką obiektywu. Bez sensu porównanie. Matryca w cyfraku jest za blisko umiejscowiona względem tylnej soczewki obiektywu i dlatego nie ostrzy na nieskończoność........ Ehhhh nikonowcy
    Duby smalone chciałoby się rzec...
    Konstrukcja kliszowych i cyfrowych lustrzanek przynajmniej jeśli chodzi o załżenia bagnetu jest ta sama.

Domyślnie

Ja z soczewki jestem bardzo zadowolony zarówno z d70s jak też z d200 ostrzy dobrze.

Domyślnie

Ponawiam, bo gdzieś umknęło...

Mówiliscie o mocowaniu Jupitera na mocowaniu nikona takze. No okej... Tylko się zastanawiam skąd u licha wytrzasnąć takie mocowanie nikonowskie? Rozwalać inny obiektyw?

Rozumiem, że to o takie "coś" chodzi? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=247057871
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

Proszę bardzo:

moje testy z M42 i przejściówką z Foto-tipa:

http://www.forum.nikon.org.pl/showth...t=21221&page=3

Mam jeszcze przejściówkę bez sziekła i nie ostrzy w nieskończoność, ale wtedy jakość jest super! Ale jak widać z przejściówką do ostrzenia w nieskończoność to raczej porażka!
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kokos Zobacz posta
    Ja z soczewki jestem bardzo zadowolony zarówno z d70s jak też z d200 ostrzy dobrze.
    Jak włączę specjalną opcję wyostrzania w monitorze i opcję wyostrzania gałki ocznej ( za pomocą literka dobrego trunku) - to też jestem zadowolony i foty są ostre jak skalpel
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez copywriter2000 Zobacz posta
    Ponawiam, bo gdzieś umknęło...

Mówiliscie o mocowaniu Jupitera na mocowaniu nikona takze. No okej... Tylko się zastanawiam skąd u licha wytrzasnąć takie mocowanie nikonowskie? Rozwalać inny obiektyw?

Rozumiem, że to o takie "coś" chodzi? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=247057871
    ************************************************** **************************
    No raczej nie. Są ruskie obiektywy z mocowaniem nikona. Robione fabrycznie. Nie da się tego rozkręcić. To jest całość jako korpus. Sam w ręce miałem takiego Jupitera 37A. Po co ruscy zrobili takie obiektywy? Nie wiem.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów