Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

portret nie stawia wyskoich wymagań dla body. Mozna go robić czymkolwiek. Aparat może miec tylko tryb manualny (czyli samemu czas i przysłona), wygodnie jest jak ma światłmerz wbudowany i mozliwy tryb A - preselakcja przysłony. Ale to tylko wygoda, a nie konieczność. Można kupić światłomierz svierdlovsk4 i mieć spokój.

Właściwie szukaj optyki, a nie apartu. Czegoś z dobrym obiektywem o ogniskowych 120 do 180 mm. Mało istotne czy z tyłu będzie haselblad czy pentacon, kiev (tych 2 ostatnich jednak nie polecam ze względu na mechanikę, a ostatniego ze względu na optykę), bronica, mamiya, pentax67,
    nasadki na yashice 124G mat nie sa najlepszym rozwiązaniem optycznym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mało istotne czy z tyłu będzie haselblad czy pentacon, kiev (tych 2 ostatnich jednak nie polecam ze względu na mechanikę, a ostatniego ze względu na optykę), bronica, mamiya, pentax67,
    nasadki na yashice 124G mat nie sa najlepszym rozwiązaniem optycznym.
    ales sie Jacku uparl na tego kieva to naprawde moze byc dobry aparat, choc przyznaje trafienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem. ja swoj sprzedalem jednemu z forumowiczow i szczere mowiac .. troche tego zaluje.no nawet wiecej niz troche

poza tym zgadzam sie ze wszystkim co napisales. polecam mamyie ze wzgledu na dostepnosc szkiel i ich przystepna cene oraz rolleiflexa.. tylko ze u nich troche trudno z optyka .. ale przyjemnosc uzytkowania jest rewlacyjna. wystarczy prosty model 6002. no chyba ze stac cie na 6008AF

Domyślnie

Za 2500 zł można mieć już hasselblada (np. 500 C/M), z 80mm, kasetą i kominkiem.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

sailor
    Gość

Domyślnie

owszem. mozna. pomysl tylko ile bedzie kosztowal nastepny obiektyw bo sloiki to akurat hassel ma najdrozsze. poza tym 500cm to nic poza pudelkiem lapiacym swiatlo .. taka smiena sredniego formatu jesli chodzi o oferowane mozliwosci
    za ta cene jestes w stanie dorwac mamyie ttl z kaseta i szklem.
    pomijajac znaczek na korpusie - mozliwosci i przyjemnosc pracy duzo wieksza a i kolejne szkla duzo tansze
    owszem. dzwiek otwieranego kominka w hasselu jest niepowtarzalny ale pytanie czy za to wlasnie chcemy placic

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od sprzętu i jakie są nasze możliwości finansowe.

Domyślnie

może, Mamiya C330.... optycznie z czarnymi szkielkami rewelacja od 55mm do 250mm

Domyślnie

Ja dla siebie kupiłem Yashica mat 124G z matówka od rolleia z klinem i rastrem... zobaczymy...
    Ktoś może mi powiedzieć dokładnie, bo nie miałem styczności, o co chodzi z tym klinem i rastrem ?

Musashi_Miyamoto - > a ile to cacko kosztuje? i gdzie kupię ? Moja żona się uparła co prawda na Rolleiflex no ale może ją przekonam.
    Ostatnio edytowane przez Paweł Tometczak ; 06-11-2007 o 14:53
    pattom

Domyślnie

aparat załatwił Mi kumpel od wujasa optykę kupiłem na ebay, ale tam też są komplety Mnie komplet z akcesoriami, jak paramender, pryzmat z pomiarem, dodatkowe 2 matówki i 4 szkła, wyszedł 1600pln, za tą cenę nic lepszego się chyba nie kupi.... sama Mamiya ze standardem 80mm chodzi w granicach 700-1000pln...a czasem nawet więcej, w stanach za 400-500$ kupisz pełen zestaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Tometczak Zobacz posta
    Ktoś może mi powiedzieć dokładnie, bo nie miałem styczności, o co chodzi z tym klinem i rastrem ?
    Na to ustawiasz ostrość (nie na oko). Klin jest bardziej dokładny, ale raster łatwiejszy. W klinie dwie połówki muszę być jednakowe, a w rastrze obraz musi zrobić się gładki (jak jest nieostro, to pojawiaja się takie "grudki")

Cytat Zamieszczone przez Paweł Tometczak Zobacz posta
    - > a ile to cacko kosztuje? i gdzie kupię ? Moja żona się uparła co prawda na Rolleiflex no ale może ją przekonam.
    Zapomnij o Mamiyi dla żony. To najcięższy TLR, jaki powstał. Waży coś koło 1,8 kg, więc prawie dwa razy więcej niż yashica. Po prostu - wół roboczy, a nie na spacerki.

Domyślnie

Cześć Maciej dzięki za wyjaśnienie.
    Ostatnio edytowane przez Paweł Tometczak ; 06-11-2007 o 14:52
    pattom

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów