Przymierzam się do Rolleiflexa dwuobiektywowego - proszę o porady jaki model i z jakim obiektywem. Głównie do portretów.
No i gdzie można kupić ?
Szukaj
Możesz kupić Rolleiflexa 3.5 E lub F, z Planarem lub Xenotarem.
Jak Cię stać to Rolleiflexa 2.8E z Planarem lub Xenotarem.
A jak stać Cię najbardziej to możesz kupić Rolleiflexa 2.8 FX - najnowszą wersję.
"Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."
FX - coś koło 10000 złotych
2.8 E lub F - coś koło 3000 zł,
3.5 E lub F - coś koło 2000 zł.
Wszystko na eBayu. W zależności jak trafisz, upolujesz itp. Trzeba się jeszcze liczyć z przesyłką. (i vat+cło z razie kupna w USA)
Bardziej cenione są wersje z Planarem, choć wykresy rozdzielczości są podobne. W dodatku bardzo wysokie.
P.S. Obiektyw sprzedany.
nie wiem czy to dobry pomysł. Kłopot z wymienną optyką, ciekawe czy dostaniesz krótkie tele do niego i za ile. Po drugie - paralaksa, a portret to nieduże odległości, po trzecie - ja osobiście się nigdy nie mogłem przyzwyczaić do odwrócenia lewej z prawą. Preferuje wszystko co ma pryzmat. Choc innym to nie przeszkadza. Sprawdź na sobie wcześniej![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tele nie dostanie do Rolleiflexa. Do yashicy jest tele i wide, ale psuje to jakość obrazu.
Co do paralaksy... Wcale nie jest taka duża, może nawet pomijalna. Pamiętaj, że jest to standard 80mm i najmniejsza odległość ostrzenia to 1 metr. Więc portretu samej twarzy nie da się zrobić.
Na początku odwrócony obraz trochę denerwował, ale szybko się do niego przyzwyczaiłem.
Skontaktuj się z nami