Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Rolleiflex - jaki ?

Przymierzam się do Rolleiflexa dwuobiektywowego - proszę o porady jaki model i z jakim obiektywem. Głównie do portretów.
    No i gdzie można kupić ?
    pattom

Domyślnie

Możesz kupić Rolleiflexa 3.5 E lub F, z Planarem lub Xenotarem.
    Jak Cię stać to Rolleiflexa 2.8E z Planarem lub Xenotarem.
    A jak stać Cię najbardziej to możesz kupić Rolleiflexa 2.8 FX - najnowszą wersję.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

Ale jakie są ceny? i gdzie kupić?

ps. jak nasza sprawa?
    pattom

Domyślnie

FX - coś koło 10000 złotych
    2.8 E lub F - coś koło 3000 zł,
    3.5 E lub F - coś koło 2000 zł.

Wszystko na eBayu. W zależności jak trafisz, upolujesz itp. Trzeba się jeszcze liczyć z przesyłką. (i vat+cło z razie kupna w USA)
    Bardziej cenione są wersje z Planarem, choć wykresy rozdzielczości są podobne. W dodatku bardzo wysokie.

P.S. Obiektyw sprzedany.

Domyślnie

nie wiem czy to dobry pomysł. Kłopot z wymienną optyką, ciekawe czy dostaniesz krótkie tele do niego i za ile. Po drugie - paralaksa, a portret to nieduże odległości, po trzecie - ja osobiście się nigdy nie mogłem przyzwyczaić do odwrócenia lewej z prawą. Preferuje wszystko co ma pryzmat. Choc innym to nie przeszkadza. Sprawdź na sobie wcześniej
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie wiem czy to dobry pomysł. Kłopot z wymienną optyką, ciekawe czy dostaniesz krótkie tele do niego i za ile. Po drugie - paralaksa, a portret to nieduże odległości, po trzecie - ja osobiście się nigdy nie mogłem przyzwyczaić do odwrócenia lewej z prawą. Preferuje wszystko co ma pryzmat. Choc innym to nie przeszkadza. Sprawdź na sobie wcześniej
    Tele nie dostanie do Rolleiflexa. Do yashicy jest tele i wide, ale psuje to jakość obrazu.
    Co do paralaksy... Wcale nie jest taka duża, może nawet pomijalna. Pamiętaj, że jest to standard 80mm i najmniejsza odległość ostrzenia to 1 metr. Więc portretu samej twarzy nie da się zrobić.
    Na początku odwrócony obraz trochę denerwował, ale szybko się do niego przyzwyczaiłem.

Domyślnie

80 mm to standart. Trochę krótko jak na portretówkę. Chciałbym zauwazyć, że dla małego obrazka standart to 50 mm, a dla cyfry DX standart to 35 mm. Mało kto poleca w cyfrze 35 mm do portretu.
    W 6x6 klasyczne portretówki to ogniskowe 120-180 mm.
    nie polecam dwuobiektywowych 6x6 ze względu na optykę. Bardzo to ogranicza mozliwości twórcze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W 6x6 klasyczne portretówki to ogniskowe 120-180 mm.
    nie polecam dwuobiektywowych 6x6 ze względu na optykę. Bardzo to ogranicza mozliwości twórcze.
    Tym 80mm można spokojnie robić portrety, ale nie samej twarzy. Wynika to po prostu z możliwości minimalnego ostrzenia.
    TLRa nie kupuje się do wszystkiego, tylko do określonych rzeczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej Zobacz posta
    Tym 80mm można spokojnie robić portrety, ale nie samej twarzy. Wynika to po prostu z możliwości minimalnego ostrzenia.
    TLRa nie kupuje się do wszystkiego, tylko do określonych rzeczy.
    no i portret nie jest jedną z nich. A Paweł pisze głównie o portrecie.

Domyślnie

Czyli co proponujecie w średnim formacie do portretu?
    pattom

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów