Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: D80 + 50/1.8 D

Domyślnie

Fajnie sobie mówić, że najlepiej to mieć i to i tamto... Jest jednak jeden szczegół - cena. Niestety nie wszystkich stać na inwestycje w jasne zoomy, kilka nikonowskich stałek. To już się przelicza w tysiące złotych.
    Dla mnie 50tka może i pozostanie przy cyfrze podstawowym obiektywem do sytuacji, gdy nie potrzebuję większych zbliżeń oraz szerokiego kąta, a także gdy mam w miarę dobre światło, że nie musze jechac w ISO 1200 na przykład.
    Startując do cyfry miałem 28-80D, 70-300G i 50 1.8D. Tak więc brakowało mi głównie szerokiego kątu. Z uwagi na finanse w rachubę nie wchodziła 20tką 2.8D, odpadał też 12-24. Zastanawiałem się nad jasnymi "wąskimi" zoomami firm niezależnych, jak Sigma 17-35 2.8-4 bodajże, czy 18-50 2.8. Jednak po wielu obserwacjach na forach i dyskusjach zrezygnowałem - z uwagi na częste ponoć problemy na linii współpracy z lustrzanką cyfrową Nikona z autofokusem przy niektórych przesłonach. Nie chcąc przekombinować ...zaoszczędziłem kilka złotych i wróciłem do wyjściowej opcji kita 18-70.
    Porównując 18-70 do starego 28-80 D - inna planeta, mechanicznie i optycznie, niec nie ujmując 28-80. Jedna widoczna wada 18-70 to dla mnie dystorsja przy 18mm. No cóż, przyjdzie mi poczekać rok lub 2 i pozbierać jednak na stałkę, np. 20 2.8 ( w cyfrze ponoć nie ma praktycznie dystorsji - pozostaje w strefie wykraczającej poza DX).
    No i tak...odjechałem od tematu głównego.
    Mówiąc rzecz oczywistą - szkło bardzo dobre, jakość tego lekkiego i małego szkiełka , jak w ciężkich stałkach innych ogniskowych
    Zapytam jednak, w czym taka wielka przewaga 50tki 1.4? W testach Fotokuriera i FOTO - jakoś wielkich róznic nie widzę, poza ceną (tu różnica duża).

Domyślnie

wielkie dzieki za rady, jutro zamawiam u hesji D80 + n50/1.8 + pare innych bajerów, mam nadzieje że w poniedziałek sprzet juz bedzie u mnie w domciu
    Pozdrawiam: Maciek
    N D800|N 24-70/2.8|N70-200/2.8|N 85/1.4|

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

niektórzy twierdzą ze 50mm w DX..czyli 75mm jest niepotrzebne i w większości przypadków bezużyteczne...
    jednak dawno temu jak królowało 35mm wszyscy podniecali się obiktywami 85mm i nikt nie narzekał..
    10mm w tym zakresie to prawie nic...50mm to fajne szkło..a jeśli nie masz kita..to za pare PLN
    możesz nabyć nawet głupią sigme 18-50 za 300zł którą też da się focić...a z 50 1.8 będziesz bardziej niż zadowolony
    <jeśli są błędy stylistyczne..to zwalam winę na impreze >
    instagram.com/darkroomnightlife

Oszczędny w słowach Awatar Nekosh
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Foce D70s + 50tka od jakiś 3 miesięcy (narazie brak kasy na inne szkła) i nie narzekam. Osobiście uwielbiam stałki, jestem do nich przyzwyczajony bo do Zenita miałem tylko stałki Co do Nikkoro'owskiej 50/1.8 D - ładny bokeh, ładna ostrość, ładna plastyka no i ładna cena.I jak dla mnie największa zaleta - zoom w nogach
    [SIZE="1"][COLOR="Gray"]Pozdrawiam Piotrek portfolio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nekosh Zobacz posta
    Osobiście uwielbiam stałki, jestem do nich przyzwyczajony bo do Zenita miałem tylko stałki
    Szkoda, że nie fociłeś Praktiką LLC: miała stałki i elektryczne i ładne i do tego wymienną matówkę... i w ogóle
    była śliczna (w odróżnieniu od Zenita, czy Pentacona Six-a).

Pozdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Kurcze, jakiś lewy jestem :P
    Mnie 50 nie podchodzi kompletnie. Do niczego mi nie pasuje ;D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Kurcze, jakiś lewy jestem :P
    Mnie 50 nie podchodzi kompletnie. Do niczego mi nie pasuje ;D
    Nie bój nic ! Po prostu jesteś nowocześniejszy i nie pamiętasz (jak tu ktoś napisał),
    jak to zoom trzeba było mieć w nogach.

Pozdr.

PS.
    W nowym CS3 możesz sobie dowolnie zmieniać odwzorowanie.

Domyślnie

No właśnie nie całkiem o to chodzi. Ja do stałek się przekonałem. O ile do krajobrazu wolę zooma, to do portretu czy makro stałeczka. Ale nie 50mm. Do portretu za krótko, do krajobrazu za wąsko. Jakoś kompletnie mi nie pasuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    No właśnie nie całkiem o to chodzi. Ja do stałek się przekonałem. O ile do krajobrazu wolę zooma, to do portretu czy makro stałeczka. Ale nie 50mm. Do portretu za krótko, do krajobrazu za wąsko. Jakoś kompletnie mi nie pasuje.
    Ja tak samo myślę, ale obecnie ADOBE próbuje nas przekonać, że odwzorowanie (długość ogniskowej) można zmienić podczas obróbki elektronicznej. Rodzą się niesamowite możliwości...

Pozdr.

Domyślnie

A która 50 mm lepsza? Japan czy CHINA
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów