Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: D80 + 50/1.8 D

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D80 + 50/1.8 D

po długim, bardzo długim namysle zdecydowałem się na zakup 50/1.8D do D80. Czy waszym zdaniem to dobre rozwiązanie na początek czy nie ???
    N D800|N 24-70/2.8|N70-200/2.8|N 85/1.4|

Domyślnie

50/1,8D jest dobre do wszystkiego Bo to dobre szkło. Tylko nie wszystko nim sfocisz, zabraknie Ci szerokiego kąta i zoomu, ale nie każdy fotografuje wszystko, więc myślę, że jeśli taki kąt Ci wystarczy to będziesz zadowolony z tego szkła.
    FX/DX/CX/www

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

niczego nie zabraknie..bo pewnie masz kita skoro się zastanawiałeś długi czas...
    szkło dobre i będziesz zadowolony
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Ja na tą chwilę focę takim zestawem i jest mi bardzo dobrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    niczego nie zabraknie..bo pewnie masz kita skoro się zastanawiałeś długi czas...
    szkło dobre i będziesz zadowolony
    wlasnie w tym rzecz ze nie mam kita a N50 chce kupic zamiast kita wraz z D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gryson Zobacz posta
    50/1,8D jest dobre do wszystkiego Bo to dobre szkło. Tylko nie wszystko nim sfocisz, zabraknie Ci szerokiego kąta i zoomu, ale nie każdy fotografuje wszystko, więc myślę, że jeśli taki kąt Ci wystarczy to będziesz zadowolony z tego szkła.
    zdaje sobie sprawę z tego, że nie wszystko nim sfocę ale mysle że na początek wystarczy, w przyszłości planuje zakupic jakąs stałeczkę szerokokątną

Domyślnie

O D80 napisano już wszystko. O 50/1.8 zdecydowanie więcej niż wszystko. Czego więcej można chcieć?
    D70s | 18-70 | 50 | 70-300 VR | SB-800 | Hoya DMC CPL | Lowepro Off Road
    ..:: http://www.lesniak.ocom.pl/ ::..

Domyślnie

Odpowiedź jak na większość pytań - zależy od tego, co chcesz tym obiektywem robić...

Za: mając kita 18-70 oraz 50 większość zdjęć moim dzieciom robię 50-tką (rezultaty można zobaczyć w galerii w podpisie, w exifie można zobaczyć którym obiektywem które zdjęcie było zrobione). Po pierwsze jest dużo jaśniejsza, a po drugie bez zooma prościej się myśli o tym, co ma być w kadrze. Jako krótka portretówka - jest tania i dobra, bo jest tania i dobra

Przeciw: 50-tką trudno będzie zrobić zdjęcia typu:
    - cała rodzina u cioci na imieninach
    - duża architektura (chyba że z baaardzo daleka)
    - śluby, komunie, chrzty i inne takie
    bo jest na to za wąska (pewnie ktoś teraz napisze, że można... Jasne że można, widziałem gdzieś nawet cały ślub zrobiony obiektywem 180 mm, ale nie jest to proste, a rezultaty mogą być, hm, kontrowersyjne...)

Jeżeli nie przeszkadzają Ci te ograniczenia, to bierz. Jeżeli masz więcej kasy - wydaje się, że na początek lepszy byłoby "standard po cropie", czyli jakiś obiektyw stałoogniskowy w granicach 30 mm.

Pozdrawiam, Stasio.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stasio Zobacz posta
    Odpowiedź jak na większość pytań - zależy od tego, co chcesz tym obiektywem robić...

Za: mając kita 18-70 oraz 50 większość zdjęć moim dzieciom robię 50-tką (rezultaty można zobaczyć w galerii w podpisie, w exifie można zobaczyć którym obiektywem które zdjęcie było zrobione). Po pierwsze jest dużo jaśniejsza, a po drugie bez zooma prościej się myśli o tym, co ma być w kadrze. Jako krótka portretówka - jest tania i dobra, bo jest tania i dobra

Przeciw: 50-tką trudno będzie zrobić zdjęcia typu:
    - cała rodzina u cioci na imieninach
    - duża architektura (chyba że z baaardzo daleka)
    - śluby, komunie, chrzty i inne takie
    bo jest na to za wąska (pewnie ktoś teraz napisze, że można... Jasne że można, widziałem gdzieś nawet cały ślub zrobiony obiektywem 180 mm, ale nie jest to proste, a rezultaty mogą być, hm, kontrowersyjne...)

Jeżeli nie przeszkadzają Ci te ograniczenia, to bierz. Jeżeli masz więcej kasy - wydaje się, że na początek lepszy byłoby "standard po cropie", czyli jakiś obiektyw stałoogniskowy w granicach 30 mm.

Pozdrawiam, Stasio.
    Przyznam ze kasa stanowi tu pewien problem, planuje najpierw popstrykać tą 50 i z czasem będe wiedział jakie szkielko dokupic (szeroki kąt na 100% bede chciał kupic w przyszłym roku )

Domyślnie

Obiektyw należy do takich, którego podpinasz i już jakoś odpiąć trudno. Posiadam zestaw D80 + n 50 1.8 i to właśnie tym kompletem fotografuję najczęściej - jestem pewien, że będziesz zadowolony.
    NIKON

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów