Za iso 100 i wieksze pliki bez straty jakosci warto.
Szukaj
Za iso 100 i wieksze pliki bez straty jakosci warto.
I walk through the valley of death, I will fear no evil,
for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
www.marcinmichno.com
Czy D40x tak jak D40 nie ma silniczka do ostrzenia i trzeba kupowac obiektywy AF-S ??
Nie ma i trzeba.
"Czy D40x tak jak D40 nie ma silniczka do ostrzenia i trzeba kupowac obiektywy AF-S ??"
Dokładnie tak. Aby działał AF do D40/x trzeba podpinać obiektywy z własnym silnikiem.
Pozdrawiam!
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Przesyłam link z cenami jakie znalazłem
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/fil..._0_0_0_0_0_0_0
Różnica ok. 300 zł. Dziękuję wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru. Przyznam że dużo mi to pomogło. Pozdrawiam.
Skoro watek "D40 - czy warto?" juz zamkniety to dopisuje sie tutaj.
Tez rozwazam zakup D40-tki tylko do tej pory nie wiedzialem czy tej z Xem czy bez. W kompaktach bylo tak ze czym wieksza rozcielczosc (ilosc pixeli) tym wieksze szumy - jak widac po waszych wypowiedziach to sie za bardzo musi sprawdzac przy DSLR.
Na dzis planuje poczekac na jakies fajne oferty na D40x (okolice 1500-1600pln) i dolaczam do Waszego grona!
Dpreview wymienia następujące różnice:
* 10 megapixel sensor
* Lower base sensitivity (ISO 100 vs ISO 200)
* Auto ISO option includes ISO 200
* Faster continuous shooting (3 fps vs. 2.5 fps)*
Jeśli różnica cenowa to nie więcej jak 300 złotych z groszami, wziąłbym D40x. Mimo wszystko nie są to takie superważne różnice i jeśli ktoś dużo nie kadruje/nie robi ogromniastych powiększeń i może żyć z minimalnym ISO o jedno oczko wyższym... Ech... to jeden z tych wyborów gdzie po prostu chyba trzeba iść za wewnętrznym głosem.![]()
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
nikt nie wymienił najważniejszej róznicy gdy ktoś pracuje dużo na błysku, z lampami zewnetrznymi, (także ze studyjnymi):
D40x ma prawdziwą migawke mechaniczną i synchro do 1/200
a d40 to hybryda i ma mozliwośc bardzo krótkiej synchronizacji, szczególnie jak się oszuka body zaklejając styki (co ma plusy i minusy).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Co do cechy którą Jacek wymienił: trzeba zdecydować - pstryka się większości foty pod światło lub z mocnymi źródłami światła w kadrze - migawka mechaniczna oznacza brak bloomingu. Chęć zabawy w studio / w plenerze z lampą na krótkich czasach = migawka hybrydowa jest ułatwieniem.![]()
D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!
Przy małej różnicy w cenie tylko D40x .
Skontaktuj się z nami