Close

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 153

Wątek: D40 czy D40x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez so_martinha Zobacz posta
    Do wysmienitej zabawy. Tak samo jak i puszka.
    Trochę wyjęłaś mnie z kontekstu, bo ja wiem do czego jest 50/1.8. Tekst powinnaś odebrać jako aluzję do HappySeven.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

a ja ci powiem po roku używania D40 że dołóż sobie troszke i kup d70s i będziesz potem zadowolony, D40 ładnie wygląda ale jak trzeba kupić obiektyw to już zaczynaja się schody...
    obiektyw KITowy jest marny (za krótki za ciemny) i jak juz musisz d40 to z lepszym szkłem np:
    Nikon AF-S DX VR 55-200mm F/4-5.6G IF-ED lub
    Sigma APO 50-150 mm F2.8 II EX DC HSM albo
    Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC OS HSM
    ja po roku myśle o tych, dojdziesz i do tego.... a ceny robią swoje, w sumie to D40 wyjdzie cie więcej
    Ostatnio edytowane przez pawlusz ; 10-12-2007 o 21:27

Domyślnie

Pawlusz, wylistowałeś 2 teleobiektywy i jeden nazwijmy go ultrazoom, które w żaden sposób dobrze nie zastępują kitowego 18-55 (ze względu na zakres lub jasność).

Domyślnie

założyłem sobie własny temat bo szukam obiektywu, chodzi mi o to że 18-55 to bardzo cieńka propozycja i sam do tego dojdzie, tylko czemu ma niepotzrebnie wydawać kase
    sam masz d200 i sporo szkieł, czyli wiesz że KItowy obiektyw to nic specjalnego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawlusz Zobacz posta
    chodzi mi o to że 18-55 to bardzo cieńka propozycja i
    Dlaczego cieńka?

Domyślnie

slabo sobie radzi przy slabym oświetleniu (jak nie chcesz wlączać lampy ) a ogniskowa 55 niewiele daje, dlatego trzeba albo coś zmienic albo uzupelnić kolejnym szkłem.... ale może się myle, tak czy siak dla mnie nie wystarcza, nawet do amatorskich fotek

Domyślnie

Rzeczywiście w kategoriach bezwględnych jest to jeden ze słabszych słoików, ale relatywizując jego cechy np. w stosunku do ceny, okazuje się, że to całkiem niezłe szkło pokrywające swoim zakresem obszar ogniskowych od szerokiego kąta do praktycznie portretu. Rzeczywiście lepiej zacząć od 18-70 czy wyżej, niemniej jak ktoś ma niewielkie fundusze i/oraz zaczyna przygodę, taki 18-55 to całkiem dobre rozwiązanie - szczególnie, że kupując np. używany można go po pół roku sprzedać prawie bez straty. Przez moje ręce przewinęło się wiele szkieł (można powiedzieć, że nawet były okresy uzależnienia od ich zmian) i uważam to za bardzo pouczający proces, którego nie należy się bać. Nie bierzemy z obiektywem ślubu, a Allegro umożliwia częste i niedrogie wymiany partnerów dla naszych puszeczek

Domyślnie

święte słowa doświadczonego użytkownika, mimo wszystko ja kupując swoje D40 rok temu dałem 2200 a za 2000 był nowy D70s i teraz bym kupił ten drugi...

widze że sporo przerobiłeś tego sprzęta więc jak możesz to zajrzyj tutaj i pomóż mi wybrać coś
    Ostatnio edytowane przez pawlusz ; 10-12-2007 o 21:56

Domyślnie

slabo sobie radzi przy slabym oświetleniu (jak nie chcesz wlączać lampy ) a ogniskowa 55 niewiele daje, dlatego trzeba albo coś zmienic albo uzupelnić kolejnym szkłem.... ale może się myle, tak czy siak dla mnie nie wystarcza, nawet do amatorskich fotek
    Aaaa.... czyli chodzi Ci o zakres. No tak, jesli potrzeba wiekszych ogniskowych to trzeba czymś uzpełnić...
    A wracajac do 18-55 to nie jest aż taki zły, Canonierzy chcieliby mieć taki "kit"

Domyślnie

W pomieszczeniu podobnie źle będzie z 18-70 - jasności nie przeskoczysz, ale od tego jest lampa albo inne szkło. Powiedziałbym (może nieco narażając się), że 18-55 to taka propozycja minimum dla osoby, która chce mieć coś lepszego niż kompakt, ale nie ma ochoty wydać tysiaka na szkło, bo właśnie wydała dwójkę na body.

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów