Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Dobra, to mam już kilka odpowiedzi. Nadal jednak, w sumie bez odpowiedzi, pozostały pytania:
1. Niech mi ktoś pokrótce przedstawi wady i zalety (w formie listy plusów i minusów). tabletów A6 i A5. A6 wydaje mi się małym, ale może się mylę? (wyjaśnienie: chodzi o zalety i wady rozmiarów A6 i A5 - np. A6 idealny do obróbki zdjęć, ale za mały do rysowania).
5. (..) naciskiem reguluje się szerokości pędzli itd. Czy w Gimpie, Paintcie będzie mi to prawidłowo działać? A jeśli nie, to w czym?
7. Jeśli z A6, to przyglądam się Volito2 i Graphire4 classic. Poza pierdołami o czułościach, to jedyną różnicę (inną niż cenową) znalazłem taką, że Graphire ma w piórku gumkę (a przynajmniej tak zrozumiałem - odwracam piórko i ścieram zamiast rysować) - czy to działa wszędzie i czy są jeszcze jakieś większe różnice?
8. Tablecik ma też posłużyć dziecku do rysowania, czy A6 będzie wystarczające, czy jednak dla dziecka nieco za małe?
Pebees. Ale Ty jesteś upierdliwy.
Przecież ci napisałem, że w zastosowaniach, o których mówimy, jedyną różnicą pomiędzy A6 i A5 jest to, czy się mniej namachasz łapą, czy więcej. Mapowanie i tak możesz ustawić na cały ekran, rozdzielczości tabletu wystarczy, czyli tu różnic praktycznie nie ma - tym bardziej dla dziecka, które nie ma łapy jak bochen chleba. Musisz wybrać i tyle.
W PhotoPaincie Corela wszystko działa jak trzeba. A czy to będzie grubość linii, czy krycie, czy jeszcze coś innego, to sobie możesz dość dowolnie poustawiać. Jak jest w GIMPie nie wiem, bo go nie mam zainstalowanego i nigdy się nim na poważnie nie bawiłem.
W PhotoPaincie gumka działa. A GIMPa musisz sam sprawdzić z powodów j.w.
Zapewniam cię, że dziecko da sobie z tabletem radę lepiej o ciebie i zapewne większej różnicy pomiędzy A6 i A5 nie zauważy. Na dodatek ma rączki mniejsze od twoich, czyli zapewne A6 nie sprawi mu kłopotu. A jak już pójdzie do jakiej szkoły plastycznej, to i tak puści cię z torbami.![]()
Ostatnio edytowane przez JK ; 31-10-2007 o 13:37
Jacek
JK ano jestem upierdliwy, nie przeczęI wiem, że dziecko o wiele lepiej sobie z tym poradzi, oj wiem
Piszesz, że A6 nie sprawi mu kłopotu - pewnie masz rację. Tylko, gdy obserwuję jak rysuje, to A4 jest mu czasem mało
No cóż, zobaczymy
Doczytałem sobie jeszcze nieco i przejrzałem Gimpa, i wynika mi, że tam też wszystko powinno działać jak trzeba
Dzięki za odpowiedzi![]()
Dzięki za miłe słowa Burner, cieszę się, że mogłem pomóc!
Jako miłośnik i wieloletni (12? 13? dokładnie nie pamiętam...) użytkownik tabletów wypowiem się po raz enty
Tytułem wstępu:
Po pierwsze - JK - tu nie ma co teoretyzować, tablet to nie jest mysz i z tym należy się od początku pogodzić. Co więcej - bardzo dobrze, że nie jest, bo z tego faktu wynikają właśnie bardzo pozytywne konsekwencje.
Po drugie - moja ocena przydatności tabletu to ocena użytkownika środowiska Adobe - głównie programów Photoshop+Bridge, InDesign, Illustrator
Do rzeczy:
Tablet jest urządzeniem zwiększającym produktywność w programach związanych z grafiką i edycją tekstu. Osobie niewprawionej w posługiwaniu się tabletem może się on na początku wydawać kuriozum, jednak jeśli ktoś jest reformowalny, po pewnym czasie może za jego pomocą znacznie sprawniej pracować. Badania wykazują, że w aplikacjach graficznych (ilustratorskich, fotoedycyjnych i składu tekstu) osoba uzbrojona w tablet wykonuje pracę szybciej. Takie są niepodważalne fakty, mogę to jedynie potwierdzić jako użytkownik.
Teraz o samych tabletach.
Tablety produkuje firma Wacom, reszta to produkty tabletopodobne. Nie ma litości, ani wyjątków. Tańsze modele Wacom różnią się duperelami i nie ma pomiędzy nimi przepaści.
Wyjątkiem jest (niestety, nietani) Intuos.
Intuos jest nadtabletem i różnica pomiędzy nim a resztą jest taka, jak między tabletem Wacom a tabletem tabletopodobnym. Nie chodzi o funkcje tabelaryczne - to jest po prostu doskonale funkcjonujące narzędzie i różnicę pomiędzy nim a resztą odczuwa się momentalnie, ale trzeba wziąć go do ręki i rozpocząć pracę.
W związku z powyższym uważam, że albo Volito, albo Intuos, reszta to zbędne etapy.
Duże tablety służą do profesjonalnego rysowania, małe - do całej reszty. W rysowaniu nawet A4 to niewiele, w pozostałych zastosowaniach A6 to aż za dużo. Do zabawy w rysowanie A6 również spokojnie wystarczy.
Wykorzystanie dodatkowych funkcji tabletu to kwestia aplikacji, system nie ma najmniejszego znaczenia.
Tablet w niczym nie przeszkadza działaniu myszy i można tych urządzeń używać jednocześnie i zamiennie.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-10-2007 o 13:59
Gdzieś to wyczytałeś, czy sam wymyśliłeś?
Aplikacja może "zabrać" systemowi operacyjnemu tablet i obsługiwać go samodzielnie, ale programistom zazwyczaj się nie chce i korzystają tylko z tego, co im dostarczy system operacyjny w odpowiednich strukturach danych. To po pierwsze. Po drugie aplikacja może, ale nie musi korzystać ze wszystkich danych dostarczanych przez system operacyjny, a w szczególności może olać dane o sile macisku, czy pochyleniu piórka. Jak chcesz więcej informacji, to przy okazji zapraszam - zobaczysz jak jeden i drugi wariant używania tabletu wygląda z punktu widzenia programisty.
Jacek
więc:
tablet jest obsługiwany z poziomu systemu- poza bardziej zaawansowanymi funkcjami- typu nacisk, pochylenie (mialem przez krotki czas windowsa xp lite, ktory byl pozbawiony większości sterowników)- tablet nie dzialał WOGÓLE.
W gimpie- siła nacisku będzie uwzględniana- ja mam akurat zależność z opacity... czy 'gumka' będzie działać- nie wiem- mam Volito2. Jego rozmiar do edycji zdjęć jest wystarczający, do rysowania dla dzieciaka też wystarczy...![]()
Ostatnio edytowane przez ozzy ; 31-10-2007 o 14:04
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
Czornyj - tu sie z Tobá nie zgodze w jednej kwestii, A5 takze sluzu do rysowania np. formaty 100x70 cm tyle ze moze byc male utrudnienie bo trzeba przewijac ale i tak pracuje na duzych powiekszeniach wiéc sie przyzwyczailem![]()
Wyraziłem się nieprecyzyjnie - Wacom posiada sterowniki, które zapewniają działanie wszystkich funkcji we wszystkich systemach operacyjnych. Jeżeli w danym systemie Wacom działa - to jego dodatkowe funkcje też będą działać. Czy jednak będzie z nich pożytek, to już zależy od konkretnej aplikacji.
Nie napisałem że się nie da, pisałem ogólnie do czego służą większe i mniejsze tablety. To że rysować na małych też się da, to nie podlega wątpliwości, jednakowoż lepiej rysuje się na tabletach dużych. Dlaczego - nie będę tutaj tłumaczył, bo kto rysuje - ten sam doskonale wie, a kto nie rysuje - i tak nie zrozumie![]()
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 31-10-2007 o 14:10
Skontaktuj się z nami