Close

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 139

Domyślnie

PYTANIE
    Mam tablet Wacom UltraPad A4 "for CAD and DTP Professionals", okolo osmioletni, ale bez piorka.Slabo sie na tym znam i nie wiem, czy "wspolczesne" piorka beda pod nim chodzic i jak jest z driverem.A moze to juz przestarzaly szmelc i rozejrzec sie za czyms nowym?
    pike
    D40

Domyślnie

PO roku obcowania ze swoimi tabletami doszliście z pewnością do ważnych wniosków.
    Będę "dzwięczny" za podpowiedź na jaki tablet się zdecydować do obróbki fotek :
    - czy warto dopłacać do A5 i kupić Bambo Fun Medium ?? Czy większa powierzchnia to jego zaleta ??
    - jeśli tablet A6 to może Intuos3 ?? Czy jego rozdzielczość przekłada się na komfort pracy nawet w tak niewielkim formacie roboczym ??

Dzięki i pozdrawiam.

Domyślnie

- nie kupować dużych tabletów do celów innych niż rysowanie!!!
    - komfort pracy na Intku jest nieporównywalny i nie chodzi tu o rozdzielczość, tylko o całokształt. Jest czulszy, o bardziej naturalnej akcji, piórko jest grubsze, lepiej leży w łapie i ma wymienne końcówki o różnym charakterze.

Domyślnie

Jeśli Cię stać, to zdecydowanie Intuos. Tańsze modele Wacoma (nie wiem jak z Grapphire, ale jego już nie produkują chyba) nie wykrywają nacisku od samego przyłożenia piórka. Wprawdzie przy obrabianiu zdjęć może nie jest to bardzo upierdliwe, choć czasem przy bardzo delikatnym mazianiu przydałaby mi się czułość Intuosa (sam mam Volito2). No i nie idź raczej w nic większego od A6, bo się namachasz a efektu nie będzie zapewne lepszego.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Intuos dotarł i doprowadza mnie do szewskiej pasji Będę musiał parę piw wypić by opanować drżenie ręki

Domyślnie

Może nie warto, drżenie ręki może stać się Twoim znakiem rozpoznawczym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Intuos dotarł i doprowadza mnie do szewskiej pasji Będę musiał parę piw wypić by opanować drżenie ręki
    Zmień końcówkę na tą ze sprężynką i daj Tip feel na trochę bardziej soft. Pamiętaj, by piórko trzymać lekko, nie zaciskaj palców - oprzyj piórko na palcu serdeczym i nasadzie kciuka i tylko lekko kontruj je opuszkami wskazującego i kciuka. Podstawa to nie spinać ręki, wyprowadzać akcje z gestu, nie siłować się z piórkiem, lekko opuszczać a nie dociskać - technika jest tym lepsza im oszczędniejsze ruchy i mniej siły włożone w gest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Tip feel na trochę bardziej soft.
    tzn.nacisk końówki na lżejszy ??

Bardzo finezyjnie opisałeś sposób trzymania, zupełnie jakby chodziło o kobietę

Domyślnie

Mont,
    ja od kilku tygodni korzystam z bamboo one, tak, tego najtanszego. na poczatku bylo bardzo ciezko i wiele brzydkich wyrazow z moich ust polecialo w strone tego tabletu, po trzech tygodniach w koncu sie przyzwyczailem. Pamietaj, zeby ustawic tablet w tryb pracy tabletu a nie myszy, tylko wtedy cala zabawa ma sens. W tym momencie juz praktycznie nie korzystam z myszki (nawet przegladajac internet). najwazniejsze, to duzo z nim pracowac.
    Jesli chodzi o moj model, wymary są w sam raz i większy raczej utrudnił by wygodę korzystania, przeszkadza natomiast brak miejsca wokol obrzaru roboczego na wygodne polozenie reki.
    Kupilem najtanszy tablet nie bedac pewnym czy przyzwyczaje sie do niego na tyle, zeby zrezygnowac z myszy, tak sie stalo i niebawem przesiade sie na wyzszy model, ale tylko ze wzgl na wiecej miejsca na ulozenie dloni.
    D810 | D800 | 2x D610 | N50 1.8 | N 10.5 2.8 | T 11-16 2.8 | N 24-70 2.8 | N 70-200 2.8 VR | 105 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    Bardzo finezyjnie opisałeś sposób trzymania, zupełnie jakby chodziło o kobietę
    Szczerze mówiąc - z tabletami zabawiam się od nieco dłuższego czasu niż z kobietami

Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 21011121314 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów