Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ola z bliska...

Domyślnie Ola z bliska...

//EDIT
    BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Dosc klasycznie i dosc..hym.. slonecznie gdzieniegdzie wowczas bylo... ale mysle, ze oczka dosc klimatycznie sie zarysowaly..
    1.
    2.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 07-02-2025 o 16:44 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

Włosy miejscami, to czerń, bez szczegółów. Powiem, że bardzo mi to przeszkadza. Prześwietlone, przekontrastowane itp., itd.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

ale kadr ,dosc dobry

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Kadry ciekawe, intrygująca ekspresja, zwłaszcza na dwójce. Co do włosów to rzeczywiście czarne bez szczegółów het poza zakresem histogramu, nie wiem dlaczego Arsowi tak wyszło, z poprzednich sesji wiem że to spec bardzo dobry.
    Czy tak celowo zrobiłeś?

P.S. Sprawdziłem, nieprawda. Włosy są w zakresie tonalnym photoshopa, ale poza zakresem Firefoxa. Photoshop pokazuje je dobrze. Po prostu zdjęcie nie zostało wykalibrowane na przeglądarkę.

Domyślnie

dwójka - kadr b. dobry. konwersja BW, jeśli w taki sposób zamierzona - ok.
    pozdrawiam
    ff

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzant Zobacz posta
    konwersja BW, jeśli w taki sposób zamierzona - ok.
    Wybacz, ale w tym miejscu muszę się odezwać, bo pokutuje opinia, że w konwersji do B&W można stosować dowolność. Otóż nie, konwersja do B&W ma swoje zasady i odwzorowania barwne i jest albo dobra, albo niedobra.
    Wszystko co odbiega od tej konwersji, a czemu nie odpowiadają inne uznane techniki fotograficzne należałoby uznać za eksperyment. Udany bardziej, albo mniej, ale eksperyment.
    NIKON

Domyślnie

no ja powiem tak, hmm.. dwojka to efekt zamierzony, po prostu uwielbiam takie mocne ostre kontrasty i prawie dwubarwnosc .. no co zrobic.. jakos tak lubie... a co do konwersji do bw..przeszkadza mi w tym calym figo fago do bw to, ze zachowujac szczegoly na wlosach itp. miejscach nie jestem w stanie wyciagnac tego "zajzajerku" ze zdjecia, ktorym jest kontrast, ostra mocna prawie węglowa kreska. Takie powiedzmy w normie skonwertowane do bw wydaja mi sie czasami plaskie...no uogolniam moze sprawe ale..hym..no tak to widze.
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ars Zobacz posta
    no ja powiem tak, hmm.. dwojka to efekt zamierzony, po prostu uwielbiam takie mocne ostre kontrasty i prawie dwubarwnosc .. no co zrobic.. jakos tak lubie... a co do konwersji do bw..przeszkadza mi w tym calym figo fago do bw to, ze zachowujac szczegoly na wlosach itp. miejscach nie jestem w stanie wyciagnac tego "zajzajerku" ze zdjecia, ktorym jest kontrast, ostra mocna prawie węglowa kreska. Takie powiedzmy w normie skonwertowane do bw wydaja mi sie czasami plaskie...no uogolniam moze sprawe ale..hym..no tak to widze.
    I to do mnie przemawia.
    pozdrawiam
    ff

Domyślnie

Moim zdaniem dwójka jest lepsza właśnie ze względu na taki mocny kontrast tylko plama w lewym górnym rogu drażni. W jedynce natomiast oko jakoś jest dziwnie przymglone w porównaniu z całą resztą, właściwie nie widać źrenicy
    Wybacz, ale w tym miejscu muszę się odezwać, bo pokutuje opinia, że w konwersji do B&W można stosować dowolność. Otóż nie, konwersja do B&W ma swoje zasady i odwzorowania barwne i jest albo dobra, albo niedobra.
    Wszystko co odbiega od tej konwersji, a czemu nie odpowiadają inne uznane techniki fotograficzne należałoby uznać za eksperyment. Udany bardziej, albo mniej, ale eksperyment.
    Wybaczcie ale w tym miejscu muszę się odezwać. Czy zechciałbyś rozszerzyć swoją myśl przy okazji tego wątku bo uważam, że to co piszesz jest bardzo ciekawe.
    Co uważasz za poprawnie przeprowadzoną konwersję na B&W i jakie są jej reguły?
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

JohnnyB, poczytaj na początek to: http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...rno-biala.html albo wróć do podstaw fotografii czarno białej i jej odwzorowań barwnych.
    NIKON

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów