Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Ola z bliska...

Domyślnie

JohnnyB, poczytaj na początek to: http://www.fotosite.pl/artykuly/cyfr...rno-biala.html
    W zaproponowanym artykule jest 5 sposobów na konwersję koloru do skali szarości a nie jeden i tylko jeden. Założenie, że tylko jeden jest poprawny jest śliskim tematem bo tak naprawdę efekty które można otrzymać podczas stosowania tylko jednego sposobu mogą być różne jeśli zmienne stosowane podczas takiej konwerji będą się delikatnie różniły - to oczywiste. Także soft w postaci BW Workflow Pro lub Convert to B&W Pro (The Imaging Factory) daje prosty i szybki dostęp do zróżnicowanych efektów końcowych.
    Stąd moje pytanie, na które nie udzieliłeś jednoznacznej odpowiedzi - jaka Twoim zdaniem jest ta jedna i jedyna poprawna metoda konwersji kolorowego zdjęcia cyfrowego na b&w.
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

JohnnyB, nie jest to może idealny materiał, ale odsyłam Cię do mojej dyskusji z koleżanką jm dotyczącej właśnie tego tematu. Dyskusja toczyła się niedawno w dziale Krajobraz. Minimalizuję ostatnio swoje wypowiedzi na FORUM, pozostaje Ci więc skorzystać z tego co już zostało powiedziane. Pozdrawiam. David
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    JohnnyB, nie jest to może idealny materiał, ale odsyłam Cię do mojej dyskusji z koleżanką jm dotyczącej właśnie tego tematu. Dyskusja toczyła się niedawno w dziale Krajobraz. Minimalizuję ostatnio swoje wypowiedzi na FORUM, pozostaje Ci więc skorzystać z tego co już zostało powiedziane. Pozdrawiam. David

tak naprawdę, to poza wskazaniem w/w linku żadnej dyskusji nie było (mowa o moim krajobrazowym wątku)...!
    Wczoraj dla zabawy wzięłam kilka zdjęć i każde z nich przekonwertowałam do cz-b w inny sposób - stosując znane mi wcześniej sposoby jak również korzystając z podanej w linku metody zaczynającej się w ACR. Czy jestem zadowolona....hm różnie, nie zawsze, na pewno nie do końca!
    Nie rozumiem dlaczego ograniczać wolność (w tym wypadku do sposobu i efektu konwersji) do "klasyki". Cały myk polega na tym, aby osiągnięty efekt był w pełni świadomie osiągnięty. W końcu nie to ładne co ładne ale to co się komu podoba

Autora wątku przepraszam za OT.
    Z 2 pokazanych fotek wybrałabym dwójkę - tę przekontrastowaną - tyle, że wnerwia mnie coś w lewym górnym rogu - jakiś nieproszony gość albo cuś?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów