Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

No i po co czytać takie testy,wystarczy rzucić okiem na te fotki i już wiadomo na co zbierać kaskęPodziękowanka za fotki dla moderatora.
    Ostatnio edytowane przez bartoszek ; 12-10-2007 o 17:59
    D7000/N14-24 2.8/N24-70 2.8/SB-800/MB-D80/

Domyślnie

Taaa, na paliwo i opłaty za autostradę...

Domyślnie

A czy ktoś z Was jest w stanie powiedzieć coś w temacie jakości (szybkości) pracy AF w Nikkorze i Tokinie? Dajmy na to zapiętych do D200. Używałem Tokiny i w sporcie szybkość pracy zestawu D70s i Tokina pozostawiał trochę do życzenia. Niby szeroki kąt i z założenia spora GO, ale i tak potrafił ostrzyć w dowolnie przez siebie wybrany punt w kadrze Ponoć w D200 silnik AF jest mocniejszy, ale czy może to zniwelować różnicę między śrubokrętem a AF-S?

Domyślnie

Jak na śrubokręt to Tokina jest szybka i bardzo cicha - oczywiście oba te parametry są względne
    ze słońcem radzi sobie też nienajgorzej, choć pewnie ustępuje Nikkorowi - poniżej próbka, obiektyw bez filtra, warunki trudniejsze niż w samplu Czornyja, bo słońce trochę z boku

Ostatnio edytowane przez BugsBunny ; 14-10-2007 o 11:45
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    Jak na śrubokręt to Tokina jest szybka i bardzo cicha - oczywiście oba te parametry są względne
    ze słońcem radzi sobie też nienajgorzej, choć pewnie ustępuje Nikkorowi - poniżej próbka, obiektyw bez filtra, warunki trudniejsze niż w samplu Czornyja, bo słońce trochę z boku
    Nie twierdzę, że Tokina i Sigma to są złe obiektywy, bo wcale nie są (miałem przyjemność używać obydwu). Po prostu Nikkor ma chyba trochę tych Nikkorowych "magic sparcles" jak to ktoś określił na dpreview. Miałem okazję kupić swojego w cenie porównywalnej do Tokiny, więc kupiłem - ponad 4k bym nie dał, bo wcale nie jest to instrument wybitny, tylko przyzwoity. Jest trochę ostrzejszy od Sigmy, ma trochę mniejsze aberracje od Tokiny, i trochę lepszy kontrast od obydwu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nikkor ma chyba trochę tych Nikkorowych "magic sparcles" jak to ktoś określił na dpreview.
    ja też wierzę w tą niemierzalną ale widoczną lepszość Nikkorów, chociaż od kiedy mam Tamrona 28-75 to zaczynam bardziej przyglądać się stosunkowi cena/jakość
    Nikkora 12-24 nie mam i nie miałem, sampel z Tokinki jest poglądowy żeby kto nie pomyślał że to taka kicha straszna ( szkło znaczy, bo fotka i owszem - PS Czornyj, chyba niedawno dreptałeś tą dróżką )
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

marzy mi sie takie szkieło...
    Put some fun between your legs
    -ride a horse

Domyślnie

Najwazniejsze zostalo juz powiedziane - Tokina 12-24 jest niby taka jak Nikkor 12-24, jednak wiele plusow N 12-24 jest niemierzalnych w testach. Przede wszystkim kontrastowosc, ladniejsze oddanie kolorow, bezproblemowa praca pod swiatlo i satysfakcja z pracy profesjonalnym Nikkorem, to ostatnie wbrew pozorom ma rowniez wplyw na zdjecia Mialem Tokina i zdecydowanie brakowalo mi 'magii', z rozkosza wrocilem do ostrzejszego, bardziej kontrastowego i ladniejszego kolorystycznie Nikora 18-70.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Taki profesjonalny to on bynajmniej nie jest - do 17-55 czy 28-70 conieco mu pod względem jakości wykonania brakuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    [...]Mialem Tokina i zdecydowanie brakowalo mi 'magii', z rozkosza wrocilem do ostrzejszego, bardziej kontrastowego i ladniejszego kolorystycznie Nikora 18-70.
    To strasznie dziwne bo moje odczucia są zgoła odmienne i nie wrócił bym już do 18-70 po tym co ma do zaoferowania Tokina.
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów