Close

Strona 13 z 35 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 347

Wątek: D300 vs 5D

Domyślnie

trochę źle sformułowałem swoją myśl, powinienem napisać że jak najbardziej można porównywać aparaty z FF do tych z Cropm, co więcej można porównywać wszystko ze wszystkim, bo niby dlaczego nie, wolność, tylko trzeba do tego podchodzić rozsądnie i nie dziwić się jeśli większa matryca będzie inaczej obrazować i będzie miała mniejsze szumy, to można założyć z dużą dozą prawdopodobieństwa bez testów czy porównań.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez albercikk ; 11-10-2007 o 11:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albercikk Zobacz posta
    trochę źle sformułowałem swoją myśl, powinienem napisać że jak najbardziej można porównywać aparaty z FF do tych z Cropm, co więcej można porównywać wszystko ze wszystkim, bo niby dlaczego nie, wolność, tylko trzeba do tego podchodzić rozsądnie i nie dziwić się jeśli większą matryca będzie inaczej obrazować i będzie miała mniejsze szumy, to można założyć z dużą dozą prawdopodobieństwa bez testów czy porównań.

Pozdrawiam
    Dla jednego ważne będą szumy na wysokich ISO a dla innego np. szybkość czy sprawność AF, gorzej jak oba te czynniki będą bardzo ważne i wtedy takie porównanie może pomóc w wyborze. Może pokazać jak duża jest przewaga tych cech jednego aparatu nad drugim...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samek Zobacz posta
    No cóż, ja tam nie odczuwam żadnej satysfakcji z powodu porównywania s3 do D2x.

A Twoje wyjaśnienia absolutnie mnie nie przekonują. Generalnie takie porównania różnych puszek służą tylko narastającemu szumowi, kłótniom, marketingowi i cholera wie czemu jeszcze. Jakby trudno było sobie samemu odpowiedzieć jakie zdjęcia i w jaki sposób się chce robić. Zdecydować się na dany aparat i z głowy. Można oddać się swojemy hobby czy też zawodowi.
    Gorzej jak chcesz robić takie zdjęcia dla których lepszy będzie pierwszy, jak również takie do których bardziej będzie nadawał się ten drugi a nie masz kasy na dwa... Wtedy po takim porównaniu (szerszym niż porównanie samych matryc) możesz podjąc decyzję analizując przewagi pomiędzy oboma aparatami w poszczególnych aspektach/dziedzinach/cechach.
    ps. ...dlatego czekam na D3...
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 11-10-2007 o 12:10

Domyślnie

wczoraj napisałem w innym wątku coś co tu przekopiowuję, bo tu pasuje.
    Chodzi o uzyskiwanie porównywalnej GO w różnych formatach fotograficznych.

Nie idzie zastąpić FF inną kombinacją ogniskowa/przysłona w DX (i uwazględniając cropa w dodatku).
    Porównywalne GO będzie miał FF D3 i 85/1.4 (na f=1,4) - 2,5 cm (na f=2,0 3,5 cm) z jakims DX i 50/1.0 na f=1,0 - 3,5 cm (a nawet 1,0 nie wystarczy, potrzeba jasniejszego) - obliczenia GO http://www.dofmaster.com/dofjs.html- dla odległosci "portretowej" 150 cm. W tym przykładzie dla podobnej GO była potrzebna różnica 2 przysłon!!!
    Problemy sa dwa - bokeh i tak będzie inny - rozmycie szybciej będzie się powiększało na FF, a drugi - to oczywiście brak 50/1.0
    Jest porównanie rozmycia FF i DX które dał canon po wypuszczeniu 5D. Pewnie nikon cos takiego też zaprezentuje jak już pokaże d3.
    http://web.canon.jp/imaging/eos5d/special-e/index.html
    troche trwa ładowanie. Pierwsza zakładka "Full frame CMOS sensor", rozwinąć i wybrac pozycję 2 "example ..." i potem kwadrat z 3 w środku, jest pokazanie 5D z lewej i 30D z prawej na tych samych kilku przysłonach (kilka razy klikać next)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-10-2007 o 12:07
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

hmm co do GO to nie ma bata, zawsze będzie mniejsza na FF i to oczywiste, jednak nie zawsze to dobre, gdy światła brakuje i nie można podnieść przesłony to crop spisze się lepiej, najlepszy przykłada miałem na wspomnianych już zdjęciach ze ślubu syna, gdzie w 5D GO była tak mała że rzadko młodzi wyszli oboje ostrzy, owszem do zdjęć gdzie nam zależy na małej GO DX jest dużo gorszym formatem, tylko tak naprawdę jak często robicie zdjęcia z tak mała GO, to głównie zdjęcia mocno artystyczne, a np w reportażu to przeszkadza
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

no i dlatego polemizowałem z tym, że do slubów polecane są jasne szkła. GO wypada zbyt mała. Polecałem obiektyw z VR, który łapie więcej zastanego dzięki dłuższym czasom, a przysłonka 5,6 to większe GO niz te pootwierane stałki 1,4.

Zaleta w jednej sytuacji staje sie wadą w innej sytuacji - to tak ogólnie co do FF i cropa. Najlepiej miec 2 body (D3 i D300)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

eee, gadacie

pracuję na jasnych szkłach. w polskich kościołach - powtórze oklepaną frazę - jest ciemno. bo jest. i ja używam max F 2.2, standardowo 2, także na 85 i czesto pozyczanym 135 mm. i nie czuję, żeby to była za mała GO -0 jest taka, jakiej oczekuję. kwestia filozofii, kwestia wizji. ja lubie zdjęcia z wyciętymi planami. wygląda na to, że moi klienci też. wiekszej GO potrezbuję przy szerokich planach - wtedy wciskam szeroki i z głowy. już przy 2.8 mam jak chce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zaleta w jednej sytuacji staje sie wadą w innej sytuacji - to tak ogólnie co do FF i cropa. Najlepiej miec 2 body (D3 i D300)
    hmm, po sobotnim losowaniu lotka rozważę Twoją propozycje
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

ja pomimo całej sympatii dla cropa DXowego i jego współpracy z długimi tele, widzę i lubię inny rozkład GO przy FF Myślę, że habakuk ma sporo racji w tym co pisze o wizji i jej realizacji przy wykorzystaniu tak małej głębi jaką daje FF i prawie w pełni otwarte jasne szkła. Pracując na DXie trzeba mieć po prostu inną wizję
    Poza tym uważam, że bokeh odpowiedni dla FF mniej podkreśla szumy.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...Najlepiej miec 2 body (D3 i D300)
    Najprostrze i najlepsze rozwiązanie. Pod paroma względami, np. 300 na D3 to 300, a na D300 to 450.
    Problem oczywiście tylko kasy.

Strona 13 z 35 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów