Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Domyślnie

Ale to, że komuś łatwiej lewą nogą przez prawe ucho, to jedno - ludzie swoje dziwne przyzwyczajenia i niektórzy lepsze efekty osiągną obiektywnie gorszym sprzętem. Bo po prostu bardziej im pasuje do nawyków, odruchów, upodobań, geometrii dłoni, kształtu policzka, do wyznania czy czego tam jeszcze.
    A inna sprawa to to, czy coś jest obiektywnie lepsze czy gorsze. Skuteczność AFu można chyba jednak dość obiektywnie porównać.
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    A inna sprawa to to, czy coś jest obiektywnie lepsze czy gorsze. Skuteczność AFu można chyba jednak dość obiektywnie porównać.
    Oczywiście, są testy porównania na yt, po co się przejmować tym co ktoś napisał.
    Sfrustrował się, kropla mu się przelała, to i napisał.

Ze swojego podwórka podam przykład - mnie to ogólnie, że tak powiem brzydko "wali" jeśli ktoś napisze że Canon R to h*jowy sprzęt, że teraz są lepsze. Albo, że Canon wygląda jak świnia - to autentyczny tekst kolegi BeatX
    No i co z tego, że są lepsze czy ładniejsze w ocenie innych ? Jak mi zacznie coś tam przeszkadzać to sobie zmienię.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 01-06-2026 o 13:55
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezior Zobacz posta
    Mogę potwierdzić ze swojego doświadczenia, że zmiana przyzwyczajeń na AF-C i guzik AF-ON znacznie poprawiło odsetek nietrafionych zdjęć. Trzeba się do tego chwilkę przyzwyczaić, ale teraz uważam, że AF-S nie jest zupełnie do niczego potrzebny. I piszę tu o lustrzankach z mojej stopki, a nie o bezlusterkowacach, gdzie wykrywanie oka jeszcze bardziej zatraca sens używania AF-S.
    To nie jest to. Mam ekspozycję pod kciukiem a AF pod wskazującym. Czasem gdy trzeba poczekać na odpowiedni moment ruszającej się osoby, załączony AF-C potrafi przeskoczyć na coś innego. "Pingowanie" AF-C by potrzymać zainteresowanie algorytmu obiektem nie jest czymś co chciałbym robić cały czas.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Wady? Jaka wada została tutaj wskazana?
    Twierdzenie, że Z6 III i Z5 II nie dadzą mu rezultatów, których oczekuje, a Panasonic S5 da? To nie jest wskazanie wady Nikona, tylko subiektywna ocena własnych doświadczeń.
    Problem zaczyna się wtedy, gdy prywatne odczucia próbuje się przedstawiać jako obiektywny fakt. Bo jeśli ktoś twierdzi, że AF z kontrastowego S5 robi „KO” Z6 III, to trudno traktować taką opinię inaczej niż jako mocno dyskusyjną.
    Na forum jest sporo osób używających Z6 III, Z8 czy Z9 w sporcie, reportażu, ślubach i innych wymagających zastosowaniach. Trudno więc oczekiwać, że wszyscy bezkrytycznie przyjmą tezę, że Panasonic S5 nagle zdeklasował Nikona pod względem AF.
    Można lubić Panasonica. Można zmienić system. Można uznać, że lepiej pasuje do własnych potrzeb. Ale to jeszcze nie oznacza, że każde stwierdzenie na jego temat przestaje podlegać dyskusji.
    Zgadzam się. Cytat: "Co ty robiłeś?" jest dla mnie wchodzeniem w obszar, gdy muszę się tłumaczyć dlaczego filozofia N mi nie leży.
    Znalazłem rozwiązanie zupełnie gdzieś indziej bez zmiany nawyków i nie uważam za stosowne dopytywać w podobny sposób reszty (moderatorów), skoro na samym początku nikt nie pochwalił się jak ustawił AF-C tylko realizował zachowania "passive agressive".
    Michał
    Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
    OM-1, Panas S5D

Domyślnie

Mam zarówno z6mk1 jak i mk3 oraz Z9. Z6mk3 bliżej do Z9 niż do Z6mk1. Jeśli ktoś tego nie czuje to znaczy że nie potrafi wykorzystać sprzętu. Koniec kropka - tu nie ma miejsca na subiektywizm, Z6mk3 daje kolosalny progres względem reaktywności body i jakości pracy AF w bardzo różnych scenariuszach względem peirwszej i drugiej wersji tego apartu. Problemem nie jest więc sprzęt tylko fotograf. Nie bede wypowiadał się na temat wyższości albo niższości aparatów innych marek - po prostu dobrze użytkowany Z6mk3 daje nieporównywanie lepsze efekty w ujęciach wymagających AF / szybkości reakcji niż Z6mk1.
    Pierwsza i druga wersja Z6 i Z7 to aparaty które zdecydowanie odstają w wielu sytuacjach wymagających pracy AF i reaktywności od lustrzanek, najnowszy mk3 praktycznie te różnice zaciera dodając nowe możliwości.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Mam zarówno z6mk1 jak i mk3 oraz Z9. Z6mk3 bliżej do Z9 niż do Z6mk1. Jeśli ktoś tego nie czuje to znaczy że nie potrafi wykorzystać sprzętu. Koniec kropka - tu nie ma miejsca na subiektywizm, Z6mk3 daje kolosalny progres względem reaktywności body i jakości pracy AF w bardzo różnych scenariuszach względem peirwszej i drugiej wersji tego apartu. Problemem nie jest więc sprzęt tylko fotograf. Nie bede wypowiadał się na temat wyższości albo niższości aparatów innych marek - po prostu dobrze użytkowany Z6mk3 daje nieporównywanie lepsze efekty w ujęciach wymagających AF / szybkości reakcji niż Z6mk1.
    Pierwsza i druga wersja Z6 i Z7 to aparaty które zdecydowanie odstają w wielu sytuacjach wymagających pracy AF i reaktywności od lustrzanek, najnowszy mk3 praktycznie te różnice zaciera dodając nowe możliwości.
    Ta wypowiedź jest kwintesencją Forum Nikoniarzy - jeśli ergonomia Nikona komuś nie leży, to znaczy że imbecyl, zdiagnozowany.
    Kontynuujcie proszę, bo to jest ikoniczne: nikt nie sponiewiera innego fotografa na forum tak skutecznie jak Nikoniarz, posiadacz Nikona. Sevre czeka na Was.
    Michał
    Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
    OM-1, Panas S5D

Domyślnie

Rzadko się w takie "przepychanki" bawię, ale...
    Wpis @MiGo to kwintesencja braku umiejętności czytanie ze zrozumieniem i ... sam już nie wiem czego... robienia antynikonowskiej ideologii???

Gdzie Paweł napisał cokolwiek o wyższości Nikona nad innymi typami aparatów !!!???!!!
    Sam się przecież zastrzegł: " Nie będę wypowiadał się na temat wyższości albo niższości aparatów innych marek..."
    Jego słowa odnoszą się do porównania Z6/I do Z6/III i do Z9.
    TYLKO i AŻ tyle...
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Rzadko się w takie "przepychanki" bawię, ale...
    Wpis @MiGo to kwintesencja braku umiejętności czytanie ze zrozumieniem i ... sam już nie wiem czego... robienia antynikonowskiej ideologii???
    ..
    Niestety potwierdzam. Mnie przypięto łatkę anty-Sony gdy ... broniłem AF w Nikonie Z7 II który podobno nie potrafił złapać ostrości na (dużym!) napisie na kartonie, w odróżnieniu od Sony który to potrafił. Sęk w tym, że miałem (mam nadal) Z7 II i złapanie ostrości w danej sytuacji nie stanowi żadnego problemu. Nie pisałem, że jest lepszy czy gorszy od Sony, ale tak to odebrano. Nie pisałem o Sony a zostałem niby antyfanem Sony. Od tego czasu zacząłem polemizować z użytkownikami tego systemu, którzy odczuwają jakąś swoją wyższość, bo używają czegoś lepszego (?) bo jest więcej optyki i mają lepszy AF. To na nic, ale czasami jednak muszę cos napisać. Tak jak tym razem.

MiGo - nawet cz4rnuch zauważył (w wątku o wyborze BeatX) prawie lincz na kimś, kto wybrał coś ze stajni Nikona. Mam więc spostrzeżenia odwrotne do Twoich. Niektórzy piszą, wszystko byle nie Nikon. Choć sami robią puszkami 5x gorszymi niż np Nikon Z8.
    Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Wątek zaczyna trochę przypominać publiczną chłostę heretyka BeatX, kup sobie coś koszernego, to co tam kolegom pasuje do FF, bo inaczej może się skończyć konfiskatą majątku (tego z logo N), wygnaniem albo spaleniem na stosie I pośmiertnym potępieniem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jest na tym forum grupa użytkowników którzy ciągle opowiadają, jak to tu (niby) źle i sieją czarny PiaR.
    To bzdura - ze świecą szukać równie tolerancyjnego forum. Malkontenci niech się zalogują np na forum audi i tam spróbują zakwestionować... w zasadzie cokolwiek
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    MiGo - nawet cz4rnuch zauważył (w wątku o wyborze BeatX) prawie lincz na kimś, kto wybrał coś ze stajni Nikona. Mam więc spostrzeżenia odwrotne do Twoich. Niektórzy piszą, wszystko byle nie Nikon. Choć sami robią puszkami 5x gorszymi niż np Nikon Z8.
    Przesada. Tam był raczej szok i niedowierzanie, że @BeatX, którego np. ja uważałem za wielbiciela jakości za wszelką cenę, wybrał plastikowego kita, mając tyle innych opcji z Nikonie.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Przesada. Tam był raczej szok i niedowierzanie, że @BeatX, którego np. ja uważałem za wielbiciela jakości za wszelką cenę, wybrał plastikowego kita, mając tyle innych opcji z Nikonie.
    A to nie było chwilę wcześniej, jak upierał się przy Nikonie, zamiast kupić Sony, jak każdy normalny człowiek?

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni