Close

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 153

Domyślnie

D70 i D70s pełnosprawne z małym przebiegiem można trafić po 200 zł. Można kupić kilka na zapas i nie martwić się, że w podróży coś się zepsuje.
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Wasze 2 ostanie wpisy koledzy, chyba mają najgłębszy sens, aby zostawić D70 z kompletem a skompletować coś nowego.
    Tylko ja głównie w podróży korzystam z zoomów aby mieć cały zakres od 18 mm do 200mm, zatem jeśli to wchodzi w grę przyszłościowo, to co tu można by wykombinować z jakimiś szkłami ?
    Obecnie nie znam ofert, bo w tym nie siedzę. Może też nie musi być system Nikona, na ostatnim plenerze od kumpeli korzystałem Fuji XT1, teraz chyba wersja XT3 jest lub wyższa ?
    Lub może inny producent, jednak zoomy mi się najbardziej sprawdzają i tylko na tym bym coś budował nowego....
    Sony a7c (lub a7c2 zależnie od budzetu) + tamron 28-200/2.8-5.6
    Jest to zestaw pełnoklatkowy, rozmiar kompaktowy, w sam raz na podróże i zakres spory, światło dobre.
    Wady? Budżet.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 01-06-2026 o 12:15
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Ale skąd będę miał pewność, że na D7000 nie będzie tego co było na D7500?
    Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Bo to jest body z tej epoki, co Twoje szkła....
    @poste może nie śledzisz wątku, było wspominane że AF w body był kręcony i do tego body obiektywy były kalibrowane w serwisie. Naturalnym zatem jest, że z innym body obiektywy nie będą dobrze ostrzyć, i mikrokalibracja w aparacie tego nie załatwi.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    @poste może nie śledzisz wątku, było wspominane że AF w body był kręcony i do tego body obiektywy były kalibrowane w serwisie. Naturalnym zatem jest, że z innym body obiektywy nie będą dobrze ostrzyć, i mikrokalibracja w aparacie tego nie załatwi.
    przecież wcześniej napisałem
    Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    ... Kup d90 lub d7000. Ten drugi ma kalibrację obiektywów, choć jeśli coś z nimi kombinowałeś to nie wiem czy pomoże...)
    Nie wiemy co do czego było faktycznie kalibrowane. Jeśli to jest tak jak sądzisz, że kolega rozkalibrował body a potem kalibrował do niego szkła, to faktycznie, pozbyć się tego wszystkiego na części jako uszkodzone. Ale to moje zdanie, kolega chce zmian, ale tak żeby wszystko zostało po staremu Czy to ma sens? Nie wiem. Chciał d7500, stare szkła na nim raczej nie zadziałają, kupi starsze body, powinny działać. Przynajmniej fizycznie ostrzyć, bo celność to inna kwestia.

Domyślnie

Kup Nikona D300 tylko sprawdź wpierw u kogoś co z Twoją szklarnią.

Dziwne, że na D7500 te szkła nie działają. Nie widzę powodu. Może pisząc nie działają masz na myśli źle trafiający AF? Co się dzieje przy manualnym AF - msz pomiary, automatyki ekspozycji?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Kup Nikona D300 tylko sprawdź wpierw u kogoś co z Twoją szklarnią.

Dziwne, że na D7500 te szkła nie działają. Nie widzę powodu. Może pisząc nie działają masz na myśli źle trafiający AF? Co się dzieje przy manualnym AF - msz pomiary, automatyki ekspozycji?
    Jacku, nie wiem czy dziwne, większość tu zgodna, że te szkła co mam za stare nie mają zgodności z nowymi korpusami, co w sumie też mnie zaskoczyło.
    Napiszę jeszcze raz, podpięcie Sigmy 17-50 2.8 EX nie pozwalało ostrzyć przez wizjer (centralny punkt AF), AF działał, próbował ustawiać ostrość, ale za każdym razem był mega BF, kalibracja na całej skali jakby nie działa w ogóle, przestawianie na drabince nie zmieniało nic. Ostrzenie przez LV, zawsze dawało poprawny rezultat i zdjecie w punkt było ostre. Podpinaliśmy też Sigma 30 1.4 EX HSM 1 generacji (nie ART) i tu w ogóle korpus poległ bo ani przez wizjer, ani LV nie ostrzył, silnik nie pracował przy zmianie położenia od fotografowanej sceny. Tamrona 70-200 2.8, nie było sensu już testować, bo mnie to zniechęciło z tymi 2 szkłami. Podpięcie znów po tych testach do D70 powyższych szkieł, dawało zawsze przewidywalny wynik ostrzenia w punkt, bez zarzutu z czymkolwiek.
    ChatGPT podpowiada, że zmieniły się w korpusach serii D7xxx protokoły komunikacji, czyli im nowszy nowszy moduł AF (Multi-CAM 3500 II), tym komunikacja szkło-korpus nie zadziała i konieczny byłby Upgrade Firmware pod serię D7xxx. Ale to raczej nie przejdzie, bo chyba tylko dla serii ART to możliwe gdyby zaistniałą taka sytuacja.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Wczoraj przemyślałem dogłębnie temat i sam się utwierdziłem, że dostosowywanie na siłę szklarni z D70 pod nowe body nie ma sensu, bo straciłbym współpracę z nim, co brzmi trywialnie
    Znalazłem w dobrej cenie nowy D7500 jako body lub D7500 z 18-140 VR. Nie pisałem o tym wcześniej, ale z D70 mam też Nikkora 18-70, który do dziś daje dla mnie ostry dobry w punkt AF na obecnym korpusie, a nie pisałem o nim bo go z 12 lat nie używałem po zakupie Sigmy 17-50 2.8, bo korzystałem ze stablizacji i jasnego światła a wiadomo że max ISO na D70 to 400.
    Dlatego pomysł mam taki, że kupię D7500, wrzucę mu 18-70 i dokupię używanego Nikkora 70-200 F4, jest wystawiony w sensownej cenie. Zakres będę miał jakiego używam i całość zmieszczę sie w 4,8tysiaka.
    No tylko pod warunkiem, że żadne z tych 2 szkieł nie zrobi mi kuku jak moja szklarnia opisywana z problemami.
    Bo D7500 jak wysyłkowo kupię i zrobiętesty to potem nie mogę zwrócić, jak testowo natrzaskam ileś zdjęć.
    Nie wiem też jak współpraca tele 70-200 F4, niby model z 2014roku....
    Kalkulowałem też ML czyli Z50 II ale żeby w systemie Z mieć taki zakres nawet wśród używek to by wyszło bardziej pod 8tysiaków, co mi nie jest już na rękę.
    Czekam na Wasze opinie na temat tych 2 szkieł pod D7500, czy tu nie będzie zaskoczenia.
    Ostatnio edytowane przez moshica ; 02-06-2026 o 11:03
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Gdyby nie zależało Ci na światłosile, bardzo dobrą opcją do D7500 byłby AF-P 70-300. Mimo iż plastik fantastik, jakością optyczną i działaniem AF góruje nad poprzednimi ciemnymi tele.
    Z ciekawości, ale złotówek taka dobra cena?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Gdyby nie zależało Ci na światłosile, bardzo dobrą opcją do D7500 byłby AF-P 70-300. Mimo iż plastik fantastik, jakością optyczną i działaniem AF góruje nad poprzednimi ciemnymi tele.
    Z ciekawości, ale złotówek taka dobra cena?
    D7500 za 2750 i tele 1800 z hakiem
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Już nie chciałem spamować "poradami", bo ja w tej sytuacji brałbym Z50II nawet z FTZ (do zooma Sigmy), a co potem to by się okazało.
    Oczywiście, łatwo doradzać gdy trza wydać cudze pieniądze a budżet cokolwiek się mija z wydatkami.

Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni