Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Las Vegas

Domyślnie 3 Tamrony vs. 2 Sigmy.

Witam.

Mam do wydania na nowy obiektyw max 1500zł.
    Szukam następcy kita.

Interesują mnie jasne szkła jak:
    => Tamron AF SP 17-35 f/2.8-4 Di LD Aspherical (IF)
    => Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp
    => Tamron AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF)
    => Sigma 28-70 f/2.8 EX DG
    => Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro (na końcu trochę ciemno..).

Czytałem na temat tych obiektywów, jednak mam jeszcze dylemat.

Potrzebuję coś jasnego, w miarę szerokiego. Zdjęcia: krajobrazy, reportaże (miejskie), zdjęcia grupowe (28mm też wystarcza), koszykówka (S. 28-70, T.28-75).

Wcześniej intensywnie myślałem o stałce S. 30 f/1.4, jednak na nią też przyjdzie czas.

Z góry dziękuję za wszelki odpowiedzi w tym temacie/

.

Domyślnie

ja bym wziął tamrona 17-50 (jest dość szeroki na krótkim końcu), jeden znajomy bz niego kożysta i niezłe uzyskuje efekty cena do jakości jest super.
    Jeślio zaś to szkiełko miałoby być w miare pancerne o id czasu do czsu podpięte pod analoga - wybrałbym sigmę 24-70 2.8 EG DG. Testowałem ją kiedyś z wymienionym przez Ciebie tamronem 28-75 i wybór padł na sigme - obraz jest z niej ostrzejszy i ładniejszy. problemy są jedynie pod światło. Sigma jest co prawda dość droga no ale tak to niestety jest z tym sprzętem:/

Domyślnie

Rozważ jeszcze SIGMA 18-50 2/8 DC EX macro
    Dosyć droga no ale rodzynek

wojteh
    Gość

Domyślnie

miałem i tokinę 16-50 i tamrona 17-50 i sigme 17-70 i sigme 18-50 i sigma ze światłem 2,8 jest najlepsza - bardzo przyjemny obiektyw - teraz nawet z silnikiem HSM

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Las Vegas

Domyślnie

Sigma 18-50 w tej chwili odpada ze względu na cenę. Pisałem, że do 1500zł. (nowy statyw muszę jeszcze kupić).

Prawdopodobnie zdecyduję się na Tamrona AF SP 28-75 f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF), chyba że nie wytrzymam i kupię Sigmę 30mm f1,4.
    .

Domyślnie

T28-75 jest super. Sam wziąłem T17-50, ale to wynikało z analizy potrzeb. Więcej zdjęć robię korzystając z zakresu 17-30 niż 50-70.
    Sprawdź wybrany egzemplarz na BF/FF i ostrość. Czasem zdarzają się knoty.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Las Vegas

Domyślnie

W przypadku BF/FF w tym obiektywie będę ponosił dodatkowe koszty, za zlikwidowanie usterki?
    .

Domyślnie

Jeśli jest na gwarancji to nie. Ale to czasochłonne Serwis w Gdańsku koryguje wadę do Twojego body (ponoć można do wzorcowego). A że to jedyny serwis Tamrona w Polsce to może trochę potrwać :S

Domyślnie

A nie lepiej Tamrona 17-50, będziesz miał szeroki kąt na swoim D50. w przypadku Tamrona 28-75 po cropie x1.5 otrzymasz ekwiwalent 42mm a to może być za wąsko zwłaszcza jak chcesz focić krajobrazy. Sam kiedyś miałem identyczny dylemat i najpierwsz kupiłem tego 28-75 ale po kilku dniach wymieniłem właśnie na 17-50. Czasami trzeba mieć coś szerszego. Różnica między 50 a 70mm nie jest duża i można albo trochę podejść albo wykadrować, natomiast między 17 a 28 mm to już bardzo dużo i nie zawsze masz mozliwość odejść do tyłu (wnętrza).
    Generalnie oba szkła są bardzo podobne i generuja bardzo ładne i ostre obrazy, z tą różnicą że T17-50 jest pod cropa a 28-75 pod FF. Jak w najbliższym czsie nie planujesz zakupu D3 lub nie masz zamiaru focić analogiem to weź szerszego.
    PS. Ciekawy jest też T 17-35 zwłaszcza że masz 50 1,8 tyle że tracisz stało światło.
    , Mamiya RZ 67 PRO II, Nikon F 90X, D300, 10 kg szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lege Artis Zobacz posta
    Czasami trzeba mieć coś szerszego.
    A ja mam 28-75 i nie zamieniłbym się na 17-50.
    Byłem na wakacjach nad morzem z tym szkłem i nie brakowało mi szerokiego kąta.
    Jak sam napisałes niezbędna analiza potrzeb.
    Dla mnie idealny to byłby taki 24-105. Długo myślałem nad 24-120 (bez VR). Ale to już trochę mało światła, no i trochę mydlany tak od 100. 24-120 z VR z późnych serii ponoć bardzo dobry. Ale to zasłyszane.
    Swietnym szkłem jest 28-105 ale on nie ma magicznych f/2,8...
    pozdrawiam, Piotr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów