Close

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 153

Domyślnie

Chyba najlepiej zostać z tym co masz… jeżeli fotografia to nie jest to co Cię mocno kręci lub ograniczenie jest budżet,
    Twoim sprzętem dalej da się robić zdjęcia. Jeżeli masz zaparcie i odrobinę talentu to wyciągniesz z tego zestawu sporo a pewnych rzeczy w pewnych sytuacjach po prostu nie sfotografujesz… nie musisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Otóż Sigma 17-50, na centralnym punkcie przez wizjer miałą potężny BF, próba kalibracji na całej skali nic nie wniosła, przestawianie minimum-maksimum na skali kalibracji, jakby w ogóle nie zmieniało ostrzenia po wykonaniu zdjęcia.
    Przełączenie na LV i ostrzenie z ekranu było zawsze w punkt, to naprawdę zagadka.
    Dlaczego zagadka? Tak zawsze w punkt byś miał na bezlustrach

Dublowanie nowego zestawu bezlustro + 3 szkła to już na sporadyczne hobby za duża kasa, gdybym mógł wykorzystać obecne szkła do bezlustra to tak bym chyba zrobił, a tak to serio nie wiem co zrobić i co ma sens.
    Macie Wy jakiś pomysł na wujową sytuację, ktoś miał podobnie ?
    No taki urok starych obiektywów producentów niezależnych. Teraz jest lepiej, bo chyba już każdy dba o to, aby było można samodzielnie zaktualizować FW. Jakość optyki też jest na nieporównywalnie innym poziomie.

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    30/1.4, jeśli to nie Art, to figa.
    Nie Art, a 30/1.4 EX DC HSM.

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Najlepiej byłoby wszystko spylić (choć dużo za to nie będzie) i po prostu kupić już szkła do EVILi.
    Ale czy to ma sens $$$?
    IMO nie ma żadnego sensu. Zresztą ile to jest aktualnie realnie warte?
    Ponadto:

[...]mi ergonomia tych małych kanciastych puszek pokroju Z50 II nie odpowiada zupełnie. Po za tym lubię wizjer klasyczny[...]
    [...]Ergonomia czyli wielkość i szczególnie grip z D500/D7500 to dla mnie wręcz konieczność. Jestem do takiej ergonomii przyzwyczajony. Po prostu lubię czuć w ręce aparat[...]
    Czyli zostają bezlustra na przyszłość? Świat idzie w złym kierunku, jak z motoryzacją i coraz gorszą jakością, bez analiz i badania rynku.
    Skoro świat bez analiz i badania rynku idzie w gorszą jakość, to po co na siłę sprzedawać DSLR?

@moshica, bez złośliwości - rób to co sam napisałeś:

Na obecnym etapie mam już przyjemność z robienia zdjęć niż ich oglądania, coś jak podróż starymi oldtimerami bez wspomagania i elektroniki. Powiało irracjonalizmem i patosem, ale tak jest. Lata lecą, potrzeby znikają ☺
    Czerp przyjemność z robienia zdjęć. Wyłącz może jeszcze AF, pomiar światła, stabilizację... taka prawdziwa podróż oldtimerem.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Dokładnie. Używać aż padnie i wtedy wymieniać. ¯\_(ツ)_/¯
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Smile

Tak, macie rację działać tym co jest aż do zajechania. Jedyny mankament pojawił się 6mscy temu jak był err03 i migawka nie chciała się wyzwalać, ale do dziś nie mam pewności czy to wynik tego, że wtedy miałem włożony akku z D200 oraz karty pamięci 8 i 16GB, których wcześniej nie używałem przed wyjazdem a ten model chyba oficjalnie wspierał do 4GB CF (jak wyszedł D70 to karty były 512MB do 2GB). No i cały zamęt z ewentualną zmianą wziął się z tej niepewności jak długo pociągnie D70. Obecnie ma chyba 32k przebiegu i 21 lat na karku. No a budżet na D7500 bez problemu, ale już kompletowanie nowych szkieł, no raczej każdy podpinał z poprzednich body , które miał i mu działały. Za mało zdjęć robię aby w to inwestować , no i po 30 latach chyba wszystko widziałem i wiele obfotografowałem i tej magii poprostu już nie ma jak i pomysłów na zabawę z tym.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez BambusZMikronezji Zobacz posta
    Chyba najlepiej zostać z tym co masz… jeżeli fotografia to nie jest to co Cię mocno kręci lub ograniczenie jest budżet,
    Twoim sprzętem dalej da się robić zdjęcia. Jeżeli masz zaparcie i odrobinę talentu to wyciągniesz z tego zestawu sporo a pewnych rzeczy w pewnych sytuacjach po prostu nie sfotografujesz… nie musisz.
    Fotografia mnie kręciła ostatnie 30 lat, już się tym nasyciłem, wszystkie kadry są w internecie, wszystko zostało obfotografowane. No tak bez aluzji, tak to odczuwam, nie mam już pomysłów na zabawę tym, jedynie nadal w podróżach i zwiedzaniu potrzebuję pewnego sprzętu. A ten zestaw naprawdę już wielokrotnie się sprawdził i dał i daje nadal masę frajdy...chyba robienie zdjęć tylko daje mi już tylko radość, bo oglądać potem, rzadko do nich wracam.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Ja Cię rozumiem. Też miewam takie myśli że już wszystko sfotografowano a to czego nie sfotografowano to dorysowało AI.... Ale....jakie to ma znaczenie? Fotografuję bo lubię. Fotografuję moje życie. Miejsca gdzie byłem i przestawiam to na zdjęciach tak jak widzę świat i jak potrafię. Robie to dla siebie. Tak jak ty lubię trzymać aparat w rękach i poczuć się jak myśliwy na polowaniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BambusZMikronezji Zobacz posta
    Ja Cię rozumiem. Też miewam takie myśli że już wszystko sfotografowano a to czego nie sfotografowano to dorysowało AI.... Ale....jakie to ma znaczenie? Fotografuję bo lubię. Fotografuję moje życie. Miejsca gdzie byłem i przestawiam to na zdjęciach tak jak widzę świat i jak potrafię. Robie to dla siebie. Tak jak ty lubię trzymać aparat w rękach i poczuć się jak myśliwy na polowaniu.
    No dokładnie w punkt, radość daje myślenie nad kadrem i moment fotografowania, pixele, rozpiętość tonalna i inne tematy już za mną. Wszystko ma swój początek i koniec, nawet technologia....
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Fotografia mnie kręciła ostatnie 30 lat, już się tym nasyciłem, wszystkie kadry są w internecie, wszystko zostało obfotografowane. No tak bez aluzji, tak to odczuwam, nie mam już pomysłów na zabawę tym, jedynie nadal w podróżach i zwiedzaniu potrzebuję pewnego sprzętu. A ten zestaw naprawdę już wielokrotnie się sprawdził i dał i daje nadal masę frajdy...chyba robienie zdjęć tylko daje mi już tylko radość, bo oglądać potem, rzadko do nich wracam.
    Wyobraź sobie, że nie masz tego sprzętu aktualnego, wpadł do głębokiej wody albo go ukradli. Zresztą jest niewiele wart i tak, więc mała strata.

Czasem bywa tak, że potrzebna jest po prostu jakaś zmiana (czasem sprzętu a czasem wcale nie) aby znów się chciało.
    Zmianą może być np oglądanie albumów fotograficznych z zakresu który interesuje. Taki zabieg może spowodwać, że chęć wraca. Jeśli nie wraca to najlepiej zapomnieć o sprzęcie i problemach z nim aalbo po prostu oddać, bo to może gdzieś ciążyć w głowie ze go masz i się nie chce albo że coś tam nie halo działą.
    A jak chęć wróci to wtedy rozejrzeć się za czymś nowym w postaci ML i nie wracać do lustrzanek apsc ! Nigdy więcej ! chyba że używany D750 minimum.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 31-05-2026 o 20:58
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Dobre spostrzeżenie po całości. Myślę, że gdybym przestał mieć co mam, to niewątpliwe bym zatęsknił za posiadaniem czegoś nowego. Ale to jest warunkowane już tylko podróżami, jeśli tego by nie było to i pomysłu na zdjęcia też. Jeszcze mam mega zooma z Panasonica, też stary ale ratuje czasami jako mobilny, bo wchodzi do kieszeni...jego też używam.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Myślę, że sprzęt ten co masz zrobił swoje u Ciebie, zamortyzował się wielokrotnie .... i on nie zachęca już Ciebie do działania.

Tak sobie tylko myślę, nie to, że coś sugeruję.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Myślę, że sprzęt ten co masz zrobił swoje u Ciebie, zamortyzował się wielokrotnie .... i on nie zachęca już Ciebie do działania.

Tak sobie tylko myślę, nie to, że coś sugeruję.
    Owszem, wielokrotnie zrobił robotę dla mnie, ale jeśli by mógł działać dalej bez fixowania, to tematu nie ma z potrzebami, tu wkrada się niepewność i stres, że w podróży nawali...
    Nikon i podróże ...

Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni