Close

Strona 45 z 55 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 548

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    Serio nie budzą zainteresowania Avedony, Helmuty, Irvingi, Selgady, Ansele, Platony, Westony, Lindbergii....
    (żart)

Tak się tylko droczę.
    Z takich żartów to musisz się wyspowiadać
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Wniosek wyciągasz moim zdaniem z tak postawionej tezy dla mnie przedziwny, o ile dobrze zrozumiałem, że wszystko to daje zaawansowany aparat. Duży i ciężki.
    Źle zrozumiałeś. Ja się nawet nie utożsamiam z tym tekstem, który napisałem. Zrobiłem tylko dokładnie to samo co autor na tamtym blogu. A dokładnie:

Cytat Zamieszczone przez Maro66. Zobacz posta
    E tam, stek frazesów.
    Zobacz ile jest w tym tekście chwytliwych porównań. Ba, spora część osób może się z tym co napisałem identyfikować.

A czy te słowa nie są raczej potwierdzeniem trendu, że wielu (ok. może nie potrafię tego wykazać na liczbach, będąc precyzyjnym) wraca do starszych technik? Ta nostalgia za kliszą, plany wznowienia produkcji analoga, zachwyty nad matrycami CCD, itp? To jest wręcz wyznacznik Gen Z, jako reakcja na przesyt techniką, nostalgią za dawnymi czasami Jacek kiedyś wspomniał tu o chłopaku, który chodzi po górach z jakimś starym, prostym polskim (o ile pamiętam) średnioformatowcem, gdzie nie tyle liczy się obraz, co sam proces tworzenia? Jest to jakiś pomysł na fotografię, nie oceniam, może znajdą się klienci.

Szczerze mówiąc ja za bardzo nie widzę procesu tworzenia w 120 kl/s i AF wspomaganym AI, to jest po prostu doskonałe narzędzie do tworzenia fotografii.

To, ze aparaty stają się coraz doskonalsze, rzecz jasna nie zwalnia z myślenia, szukania kadru i światła. Zwyczajnie ja widzę korzyści z uproszczenia procesu tworzenia w sensie technicznym, nie jego celebrowania. A czy aparat jest duży czy mały to kwestia preferencji i przeznaczenia. Ja postrzegam aparat jako narzędzie, po prostu narzędzie do zarejestrowania obrazu. Nie potrzebuję młota wyburzeniowego tam, gdzie wystarczy zwykły ślusarski. Ale ja nie kupuję idei wielkiego aparatu i ciężkich obiektywów jako procesu tworzenia zdjęcia. Są rodzaje fotografii, gdzie potrzebny jest np. długie tele i przydaje się grip, więc to jest ciężkie. I sam targam takie szkło na ile daję radę i mnie to nie ogranicza. Jak chcę pospacerować po miasteczku, gdzie poleciałem na parę dni tanimi liniami, to wystarczy mi nieduży aparat. Jeśli ktoś chce w takich okolicznościach targać zagrypione body i stałkę f1.2 to jego wybór oczywiście, dla mnie nieracjonalny, ale jego bo tak chce. Dla mnie to jest ok. Tylko po co dorabiać "filozofię" o jakimś procesie twórczym? Mnie interesuje efekt, jeśli to f1.2 warte było wysiłku, to chciałbym to zobaczyć, nie słuchać o chuderlakach bez kondycji w wąskich spodniach.

Aha, jeśli mój wpis odbierzesz jako irytujący (bo mam wrażenie, że tak odbierasz je ostatnio), to nie to było moim celem. Mogę zwyczajnie podyskutować, nie oczekuję, że do czegoś cię przekonam, ot wymiana poglądów. Gdybyś chciał natomiast iść w złośliwości, to raczej nie podejmę dyskusji. Ups, i tak wyszedł za długi wpis.
    Irytujący nie, ale zdanie "Widzę, że reakcją na artykuł jest odrzucanie, nie ma śladu refleksji. W sumie tego się można było spodziewać" w moim odczuciu ma pejoratywny wydźwięk.
    Pierwsza część sugeruje, że osoby krytyczne wobec artykułu nie analizują go ani się nad nim nie zastanowiły, tylko automatycznie odrzuciły tezę. A to już ustawia rozmowę asymetrycznie, bo niby tylko Ty masz refleksję i głębsze spojrzenie.
    Druga część („tego można było się spodziewać”) dodaje jeszcze nutę protekcjonalności albo rozczarowania społecznością. Nasze odpowiedzi jednak zawierają refleksję, tylko prowadzącą do innych wniosków niż Ty oczekujesz. Krytyka tekstu jako zbyt ogólnego, publicystycznego, pełnego frazesów czy romantyzującego prostotę też jest formą refleksji. Niezgoda ≠ brak przemyślenia.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Ok, teraz rozumiem zamysł. Nie załapałem, bo to co napisałeś jest dla mnie zbyt abstrakcyjne, jeśli miało być prześmiewcze to ok. Mea culpa. Choć jeśli miałbym ocenić to odwrócenie argumentów z artykułu ad absurdum to dla mnie przekonywująco nie wyszło.

Jak mam patrzeć na ten wątek, w którym przez 45 stron przebija onanizm sprzętowy, bo inaczej tego nazwać nie można? Artykuł oczywiście prowokacyjny w stosunku do wielu wynurzeń, więc takiej reakcji właśnie się spodziewałem, to i napisałem. Interpretować możesz moje słowa rzecz jasna jak chcesz. Niestety bardzo rzadko padają na forum słowa jak kolegi w sąsiednim wątku...

Cytat Zamieszczone przez NimnuL Zobacz posta
    Długie przemyślenia na temat prostego tematu: wyrośnijcie wreszcie z patrzenia na sprzęt i zacznijcie robić zdjęcia dla przyjemności. Fotografia może być pretekstem do podróży i do tego zachęcam. Nie ma znaczenia jaki znaczek widnieje na aparacie - to nie ma absolutnie żadnego znaczenia w rezultacie końcowym. Mi przeszło lata temu, sprzętem rotowałem niczym opętany sam nie wiem czego wówczas szukałem.
    ...zdecydowanie zbyt rzadko, jak na forum z nazwy fotograficzne. Warto pomyśleć o jakimś balansie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Nie bardzo łapię gdzie wątpliwość, ale chyba właśnie dlatego mogliby to zrobić, że to ich działka i z tego słyną (tzn z małych korpusów i dobrego AF)...
    Zbyt duży skrót myślowy zrobiłem. Chodzi o to że to firma która słynie z techniki video.

Tylko po co dorabiać "filozofię" o jakimś procesie twórczym? Mnie interesuje efekt, jeśli to f1.2 warte było wysiłku, to chciałbym to zobaczyć, nie słuchać o chuderlakach bez kondycji w wąskich spodniach.
    A to grubasy w szerokich portkach będą mieli lepszy efekt twórczy ....
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Ok, teraz rozumiem zamysł. Nie załapałem, bo to co napisałeś jest dla mnie zbyt abstrakcyjne, jeśli miało być prześmiewcze to ok. Mea culpa. Choć jeśli miałbym ocenić to odwrócenie argumentów z artykułu ad absurdum to dla mnie przekonywująco nie wyszło.
    No właśnie w tym rzecz, że to nie miało być „prześmiewcze”, tylko pokazać jak łatwo zbudować przekonująco brzmiącą narrację z samych emocjonalnych skojarzeń i chwytliwych tez. I skoro uznałeś mój tekst za „abstrakcyjny” albo „nieprzekonywujący”, to trochę zabawne, że bardzo podobny mechanizm zastosowany w tym blogu został potraktowany przez Ciebie znacznie bardziej serio. Przy odpowiednio dobranych metaforach można niemal dowolnemu podejściu nadać pozór głębi. Można napisać wzruszający manifest o małym aparacie na spacer, ale równie łatwo można napisać równie „głęboki” tekst o satysfakcji z używania dużego korpusu, jasnej optyki i świadomej kontroli nad obrazem. Dlatego ten artykuł (blog?) wydał mi się pusty? Bo pod warstwą klimatu i dobrze brzmiących zdań nie było tam praktycznie żadnej analizy, tylko próba ustawienia czytającego. Tobie się spodobało? Super! Mnie to nie przekonuje, bo widzę tam głównie publicystyczny klimat i emocjonalne tezy zamiast konkretnej analizy. Nie wmawiaj komuś kolejny raz, że nie ma refleksji, albo czegoś nie przemyślał, znowu stosujesz to w rozmowie ze mną. "Przemyśl to" poste

Jak mam patrzeć na ten wątek, w którym przez 45 stron przebija onanizm sprzętowy, bo inaczej tego nazwać nie można? Artykuł oczywiście prowokacyjny w stosunku do wielu wynurzeń, więc takiej reakcji właśnie się spodziewałem, to i napisałem. Interpretować możesz moje słowa rzecz jasna jak chcesz. Niestety bardzo rzadko padają na forum słowa jak kolegi w sąsiednim wątku...
    ...zdecydowanie zbyt rzadko, jak na forum z nazwy fotograficzne. Warto pomyśleć o jakimś balansie.
    Bo dla wielu ludzi sprzęt sam w sobie jest fascynującą częścią fotografii. Tak samo jak w motoryzacji można kochać jazdę i jednocześnie interesować się silnikami. Można być graczem i fascynować się nowinkami w świecie procesorów i kart graficznych. Jedno nie wyklucza drugiego.
    Nie podobają Ci się takie wątki sprzętowe? To może po prostu nie uczestnicz w dyskusjach, które ewidentnie dotyczą techniki, zamiast próbować ustawiać innych uczestników w pozycji „gorszych fotografów”, bo interesują się sprzętem bardziej niż Ty. Jakby zainteresowanie techniką było czymś mniej wartościowym niż samym tylko zdjęciem.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

@poste na pewno Gen Z odczuwa nostalgię za analogiem i filmem? Bo według mnie to moja generacja, czyli millenialsi, pokolenie Y, dlatego że my poznaliśmy świat sprzed ery cyfrowej. Poznaliśmy to wolniejsze życie kiedyś, mamy punkt odniesienia. Zetki nie miały już raczej w ręku Zenita czy jednorazówki Kodaka. Bardziej obstawiałbym, że bierze się to u nich z podążaniem za modą na vintage, co widać chociażby po ubiorze, czy popularności second handów, ale nie tych z Targowej w Warszawie (choć pewnie są tam i odzieżowe).

A odnośnie zdjęć - to może się jakoś zmotywuję, z ciekawości sprawdziłem że kilka miesięcy minęło od czasu, jak zmusiłem się żeby wrzucić jakąś fotkę na instagrama. Od lat robię to tylko dla siebie, jako takie archiwum wspomnień, niedobrze mi się robi jak pomyślę o algorytmie na tych portalach który trzeba regularnie karmić, albo zerkać na dwa polubienia zdjęcia, wpędzające w jakieś poczucie bezsensu tych publikacji.

Niemniej - skoro o nostalgii mówimy, można sobie do tego zdjęcia dorobić ideologię z pewnego bloga. Ostatnio najbardziej doceniam GRIII za totalną anonimowość jaką daje, ot może taki okres w życiu się trafił. I poważnie myślę nad wersją z x, a jakby wypuścili 50mm to już całkiem (bo zawsze crop to crop).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	R0000274.JPG
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	3,40 MB
ID:	95956

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    No właśnie....

Tekst wydał ci się pusty, bo prawdopodobnie nie trafia w twoje przekonania, jak mogę sądzić z analizy, którą prowadzisz. Mnie wydał się skłaniający do zastanowienia, nawet jeśli oparty jest o publicystyczne tezy, to jednak autor jest inteligentnym człowiekiem i fotografem ze sporym doświadczeniem. Nie musi doktoryzować się powołując na badania w każdym tekście, zwłaszcza o takiej formie.

Tak, wiem że sprzęt jest fascynującą częścią fotografii. Bez sprzętu nie ma wielu zdjęć lub są kosmicznie trudne, np. przyrodniczych. Ja to rozumiem i dyskusje sprzętowe są potrzebne. Rozumiem też, że dla pewnej grupy efekt w postaci zdjęcia jest drugorzędny. Dla mnie to brak balansu, ale nie wiem czy zauważyłeś nie biorę udziału w takich dyskusjach. Dziwi mnie natomiast brak balansu na forum między sprzętem a zdjęciami, może jakieś dziwne przyzwyczajenie sprzed lat, kiedy tu zaglądałem. Nie powiem, że kiedyś wszystko mi się podobało i zawsze, ale jednak zdjęcia były często inspirujące. Co widać jeszcze dziś po belce z losowymi. Nie chcę od ciebie refleksji jako od MstrG, ale jako od moderatora. Przy czym nie chcę w tym wątku wchodzić w kolejny temat jak wygląda forum i dlaczego tak, więc kończę dygresję.

Napisałeś
    Jakby zainteresowanie techniką było czymś mniej wartościowym niż samym tylko zdjęciem.
    i dla mnie to jest bardzo dobre pytanie. Moja odpowiedź padła nie raz, bardziej interesujące jest zdjęcie a aparat to narzędzie.

Domyślnie

Jeśli piszemy już o jak najlepszych parametrach róznych aparatów, to nie wiem czy zwróciliście uwagę że nowy A7v osiąga wyniki DR jak GFX100 a dystans między soniakiem a z8 na iso 100 zaczyna być już spory.
    Rozumiem czemu tak bardzo userom Nikona zależy i podrekślają ze jest iso 50, tylko tam DR dorównuje konkurencji (tzn jest niższy tylko o działkę).

Tak czy inaczej niby nie ma to znaczenia ale jakoś Nikon nie przekonuje mnie tą matrcą "elektroniczną" mówcie co chcecie. I jakoś ogólnie Nikony posypały się w tych DRach, kiedyś to był ten sam poziom co soniaki a teraz co się dzieje ?

https://www.photonstophotos.net/Char...ony%20ILCE-7M5

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2026-05-19 o 22.24.14.png
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	466,7 KB
ID:	95968
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta

Tak czy inaczej niby nie ma to znaczenia ale jakoś Nikon nie przekonuje mnie tą matrcą "elektroniczną" mówcie co chcecie. I jakoś ogólnie Nikony posypały się w tych DRach, kiedyś to był ten sam poziom co soniaki a teraz co się dzieje ?
    Ba, DR nie byl taki jak Sony ale bardzo czesto lepszy.
    Ale wiesz, ze twoj wpis sprowokuje wypowiedzi w stylu, ze DR juz jest na super wysokim poziomie i po co miec lepszy, starczy a inne zalety "elektronicznych" szybkich matryc sa wazniejsze.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Mnie wydał się skłaniający do zastanowienia, nawet jeśli oparty jest o publicystyczne tezy, to jednak autor jest inteligentnym człowiekiem i fotografem ze sporym doświadczeniem. Nie musi doktoryzować się powołując na badania w każdym tekście, zwłaszcza o takiej formie
    Tak już kończąc wątek blogowy w temacie sprzętowym - to podpisuję się obiema rękami, cieszę się że mogłem stoisko TTArtisan odwiedzić na jednym z festiwali i parę rozmów odbyć. I autor artykułu, i jeszcze jeden z młodszych z ekipy to naprawdę osoby wrażliwe na otaczające świat, i trafnie przelewające to na papier czy zdjęcia. Sam nawet pierwsze z artykułów z tej serii "zwolnij" podsyłałem znajomym, jako wartościowe. Tylko po drugim, trzecim, czwartym, kolejnym na przysłowiowe jedno kopyto stwierdziłem że ktoś się w jakieś SEO chyba bawi, a to wszystko przeplatane wtórnymi artykułami generowanymi przez LLM.

Strona 45 z 55 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni