Szukaj
Poerwsze slysze. Absolutnie nie zauwazylem wpywu temepratury na kolory na slajdzie. A robilem zdjecia i przy siarczystych mrozach i w lato.
Bardziej to wplywa na cyfre bo w ujemnych temperaturach matryca mniej szumi
Ale pewien wplkyw jest, przy siarczystym mrozie w fotografi krajobrazowej, szczegolnie z ran, czy przy wschodzie slonca. W powietrzu bardzo czesto jest taki niesamowity clear, przejrzystosc, czystosc. Zdjecia wtedy wychodza ekstra.
Czyli mroz na plus dla zdjec![]()
Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
Pozdrawiam, Krzysiek.
W bok, bo mówicie głównie o cyfrze, a on chce analoga. Dziwi mnie to co nosi w góry (2 aparaty, waga, wielkość). Kusi go średni format ale umówmy się, że Start to nie jest najlepsza optyka no i niewymienna.
Nie jest fanatykiem ostrości, Start mu w sumie pasuje, tzn jego "miękkie" obrazowanie. Ma bezlustro Sony, nie wiem czy przypadkiem to nie jest A7 II (albo III). Nie goni za najnowszym sprzętem, za Mpx. W sumie w paru sprawach mnie zadziwia. Aha, ma super obiektyw do Sony. Ten 100 mm 2.8 STF.
Na IG ma raczej modę (i malarstwo) https://www.instagram.com/_michal_tomaszewski/
Na jego stronie da radę znaleźć góry https://www.tomaszewskimichal.com/ i jak widać to człowiek orkiestrabo też maluje. Poczytaj rozwinięcie biografii.
Aspiruje do ZPAF stąd ostatnio wysyp wystaw indywidualnych.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-01-2026 o 01:15
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dzięki za info. Odbieram całą tę sytuację jako poszukiwanie środków artystycznych i proces twórczy, a nie kwestie techniczne. Ciekawe eksperymenty swoją drogą.
Wspomniałeś o jego aparacie cyfrowym. Jest zasadnicza różnica między pracą na mrozie a7II a a7III. To są zupełnie inne baterie i różnica w pracy na mrozie jest, delikatnie mówiąc, kolosalna. Nowszy sprzęt ma czasem zalety. Nie chcę się rozpisywać, bo temat jest o czym innym.
On NIE fotografuje gór (czy to latem czy zimą) aparatem cyfrowym. W góry zabiera tylko analogi.
Cyfrę używa do mody, choć także tu działa z analogiem i ma zamiar kupić coś lepszego, najlepiej uniwersalnego i w góry i do mody. Chyba to będzie Hasselblad, tylko jak Hasel zniesie mróz?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Te zdjęcia ze Starta, jak to zdjęcia ze Starta. Ani gorsze, ani lepsze. Jak mam być szczery, to widziałem lepsze z Lubitela, a to gniot bardziej pod lomografię niż normalne zdjęcia. Lepiej jakby sobie kupił Mamiyę C330 lub C220... Sam mam dwa Starty, ale do nich szkoda kupować drogich Ektarów itp. Pieniądze w błoto.
GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
Time is meaningless, and yet it is all that exists.
Start waży 950 gramów,
a C330 1700 ze standardem.
Jak pasuje mu Emitar to może mu nie pasować Sekor.
Jak pasuje mu kadrowanie na matówce, to może mu nie pasować wizjer przezierny
https://www.120folder.com/compa.htm -po kliknięciu w model jest dokładny opis.
Ostatnio edytowane przez cdc ; 22-01-2026 o 16:45
Chodziłem w zimie i na mrozie po górach z Minoltą 500Si, z Nikonem F80s, D100 i S5Pro. Nigdy żadnych problemów z niczym nie miałem ani nie zauważyłem żadnego wpływu mrozu na aparat. Jedynie po przyjściu torba z aparatem w środku zostawała w zimny przedpokoju na godzinę, a potem brałem do ciepłego pokoju ale aparatu nie wyjmowałem jeszcze z kolejna godzinę czy dwie.
Dziwne, co temu F5 tam nie pasowało na tym mrozie.
Może te "-20" to takie jak u Iwana w Moskwie były?
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
Mówi, że o sprawy związane z temperaturą dba bardzo. Aparat ma w plecaku tak by jak wychodzi temperatura stopniowo spadała. To samo gdy wraca. Aparat gdy jeszcze jest na zewnątrz do plecaka, w pokoju otwiera go dopiero po kilku godzinach.
F5 jest przekombinowany.
Wystarczy żeby nie kontaktowały styki w zdejmowanym pryzmacie i już jest problem.
Skontaktuj się z nami