Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Chyba temat mocno poszedł w bok od pytania Jacka Krótko napiszę, że nigdy nie przejmowałem się niskimi temperaturami, po prostu używam aparatów bez zbędnych ceregieli, czy to był Nikon czy obecnie Sony. Np. dziś o poranku fotografowałem przy -17 stopniach (tyle pokazało auto) aparatem, który ponoć się do tego nie nadaje

Ale nie o tym chciałem. Mam pytanie do @Jacek_Z, czy można zobaczyć gdzieś zdjęcia tego kolegi? Zastanawiam się, czy fotografuje góry starymi analogami dla wyzwania i zabawy, czy osiąga rezultat inny niż aparatem cyfrowym? Dla mnie jest to bardzo ciekawe i najbardziej interesujące w historii tego fotografa.

Ps. Moim zdaniem przy używanym aparacie sprzed 20-30 lat jest tyle czynników mogących mieć wpływ na to, czy będzie działał na ekstremalnym mrozie, że marka i model będzie chyba tylko jakimś wskaźnikiem, nie gwarancją niezawodnego działania.
    W analogu to chyba dochodzi jeszcze kwestia wpływu niskiej temperatury na kolory. Nie mam wielu doświadczeń w tej materii a te które mam to pochodzą z przed około 25 lat ale... temperatura wydaje mi sie może wpływać na kolory utrwalone na filmie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BambusZMikronezji Zobacz posta
    W analogu to chyba dochodzi jeszcze kwestia wpływu niskiej temperatury na kolory. Nie mam wielu doświadczeń w tej materii a te które mam to pochodzą z przed około 25 lat ale... temperatura wydaje mi sie może wpływać na kolory utrwalone na filmie
    Poerwsze slysze. Absolutnie nie zauwazylem wpywu temepratury na kolory na slajdzie. A robilem zdjecia i przy siarczystych mrozach i w lato.
    Bardziej to wplywa na cyfre bo w ujemnych temperaturach matryca mniej szumi

Ale pewien wplkyw jest, przy siarczystym mrozie w fotografi krajobrazowej, szczegolnie z ran, czy przy wschodzie slonca. W powietrzu bardzo czesto jest taki niesamowity clear, przejrzystosc, czystosc. Zdjecia wtedy wychodza ekstra.
    Czyli mroz na plus dla zdjec
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Chyba temat mocno poszedł w bok od pytania Jacka

. Mam pytanie do @Jacek_Z, czy można zobaczyć gdzieś zdjęcia tego kolegi? Zastanawiam się, czy fotografuje góry starymi analogami dla wyzwania i zabawy, czy osiąga rezultat inny niż aparatem cyfrowym? Dla mnie jest to bardzo ciekawe i najbardziej interesujące w historii tego fotografa.
    W bok, bo mówicie głównie o cyfrze, a on chce analoga. Dziwi mnie to co nosi w góry (2 aparaty, waga, wielkość). Kusi go średni format ale umówmy się, że Start to nie jest najlepsza optyka no i niewymienna.
    Nie jest fanatykiem ostrości, Start mu w sumie pasuje, tzn jego "miękkie" obrazowanie. Ma bezlustro Sony, nie wiem czy przypadkiem to nie jest A7 II (albo III). Nie goni za najnowszym sprzętem, za Mpx. W sumie w paru sprawach mnie zadziwia. Aha, ma super obiektyw do Sony. Ten 100 mm 2.8 STF.

Na IG ma raczej modę (i malarstwo) https://www.instagram.com/_michal_tomaszewski/
    Na jego stronie da radę znaleźć góry https://www.tomaszewskimichal.com/ i jak widać to człowiek orkiestra bo też maluje. Poczytaj rozwinięcie biografii.
    Aspiruje do ZPAF stąd ostatnio wysyp wystaw indywidualnych.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-01-2026 o 01:15
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki za info. Odbieram całą tę sytuację jako poszukiwanie środków artystycznych i proces twórczy, a nie kwestie techniczne. Ciekawe eksperymenty swoją drogą.

Wspomniałeś o jego aparacie cyfrowym. Jest zasadnicza różnica między pracą na mrozie a7II a a7III. To są zupełnie inne baterie i różnica w pracy na mrozie jest, delikatnie mówiąc, kolosalna. Nowszy sprzęt ma czasem zalety. Nie chcę się rozpisywać, bo temat jest o czym innym.

Domyślnie

Wspomniałeś o jego aparacie cyfrowym. Jest zasadnicza różnica między pracą na mrozie a7II a a7III.
    On NIE fotografuje gór (czy to latem czy zimą) aparatem cyfrowym. W góry zabiera tylko analogi.
    Cyfrę używa do mody, choć także tu działa z analogiem i ma zamiar kupić coś lepszego, najlepiej uniwersalnego i w góry i do mody. Chyba to będzie Hasselblad, tylko jak Hasel zniesie mróz?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Te zdjęcia ze Starta, jak to zdjęcia ze Starta. Ani gorsze, ani lepsze. Jak mam być szczery, to widziałem lepsze z Lubitela, a to gniot bardziej pod lomografię niż normalne zdjęcia. Lepiej jakby sobie kupił Mamiyę C330 lub C220... Sam mam dwa Starty, ale do nich szkoda kupować drogich Ektarów itp. Pieniądze w błoto.
    GFX 50SII, X-T5, X-T30II, S1RM2, S5II, G9II, G9
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

cdc
    Gość

Domyślnie

Start waży 950 gramów,
    a C330 1700 ze standardem.

Jak pasuje mu Emitar to może mu nie pasować Sekor.

Jak pasuje mu kadrowanie na matówce, to może mu nie pasować wizjer przezierny

https://www.120folder.com/compa.htm -po kliknięciu w model jest dokładny opis.
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 22-01-2026 o 16:45

Domyślnie

Chodziłem w zimie i na mrozie po górach z Minoltą 500Si, z Nikonem F80s, D100 i S5Pro. Nigdy żadnych problemów z niczym nie miałem ani nie zauważyłem żadnego wpływu mrozu na aparat. Jedynie po przyjściu torba z aparatem w środku zostawała w zimny przedpokoju na godzinę, a potem brałem do ciepłego pokoju ale aparatu nie wyjmowałem jeszcze z kolejna godzinę czy dwie.
    Dziwne, co temu F5 tam nie pasowało na tym mrozie.
    Może te "-20" to takie jak u Iwana w Moskwie były?
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Mówi, że o sprawy związane z temperaturą dba bardzo. Aparat ma w plecaku tak by jak wychodzi temperatura stopniowo spadała. To samo gdy wraca. Aparat gdy jeszcze jest na zewnątrz do plecaka, w pokoju otwiera go dopiero po kilku godzinach.

cdc
    Gość

Domyślnie

F5 jest przekombinowany.

Wystarczy żeby nie kontaktowały styki w zdejmowanym pryzmacie i już jest problem.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni