Close

Zobacz wyniki ankiety: Jak ładujesz akumulator aparatu

Głosujących
31. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Ładowarka

23 74,19%
  • Port USB w aparacie

4 12,90%
  • Port USB w baterii

1 3,23%
  • Różnie. W zależności od potrzeb.

3 9,68%
Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Domyślnie

USB-C w telefonie trudno porównywać do aparatu. To w telefonie zapycha się różnymi brudami/pyłami np. w kieszeni, w aparacie jest pod klapką i nie wiem jak miałyby tam dostać się zanieczyszczenia. Micro-USB faktycznie jest bardziej delikatne i łatwiejsze do uszkodzenia przez obracanie wtyczki, powstała już nawet jakaś zasada fizyki, że do podłączenia zwykłego USB potrzebne są 3 próby

Niedawno byłem przekonany że padło mi USB-C w telefonie, domowe czyszczenie nic już nie dawało. Dałem do czyszczenia i gniazdo jak nowe, przynajmniej dopóki znowu się nie zapcha

Domyślnie

Jak większość w ankiecie korzystam z zewnętrznej ładowarki. Jest to prostym skutkiem tego, że do każdego (prawie) aparatu jaki posiadam mam dwie baterie. Jedna się rozładowuje, wkładam drugą a pustą ładuję w domu. Dodatkowo, w przypadku starych aparatów, większość z nich nie ma możliwości ładowania aku w body więc i problem uszkodzenia gniazda nie istnieje

Natomiast tam gdzie można ładować przez korpus to czemu nie. W Z50, Z5 czasem tak robię z lenistwa, dla pewności, że bateria w body będzie naładowana podczas wyjść. Do jednego ze swoich sprzętów (Casio) nawet ładowarki nie posiadam i zawsze ładuje przez USB. Nic mu się nie dzieje.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszek Zobacz posta
    Ogólna sprawność całego układu czyli stosunek mocy dostarczonej do akumulatora do mocy pobranej ze źródła wynosi coś między 60% a 70%. Co oznacza że na około 20Wh które jest potrzebne do naładowania EN-EL15c trzeba 10Wh przetworzyć na ciepło.
    A uwzględniłeś sprawność samej ładowarki USB-C, która waha się od 55% przy najtańszych chińczykach do trochę poniżej 90% przy markowych. Do tego ciepło nie służy akumulatorom stąd różnego typu nawiewy na telefon. Dobrze, że się zgadzamy co do tego że rozwiązanie jest bez sensu.

Domyślnie

EN-EL18d mam tylko jeden i zawsze ładuję go w dedykowanej ładowarce. EN-EL15c mam kilka (nawet nie liczę) i też rotują w ładowarce, bo jak któryś się wyczerpie to wkładam następny.
    Kiedyś kupiłem EH-5b + EP-5B (zasilacz + adapter baterii), bo była wizja wykorzystania tego w jednym projekcie. Ostatecznie nieużyte leży w szufladzie Teraz EN-EL-15c można ładować w trakcie pracy aparatu, ale wtedy takiej możliwości jeszcze nie było.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Ani jedno, ani drugie. Ładuję sam akumulator przez USB-C.
    Jeśli się wyczerpie w trakcie zwiedzania, to wkładam drugi do body, a pierwszy podłączam do Powerbanku w plecaku.
    To jest chyba najlepsze rozwiązanie. Niezależni tacy jak SmallRig, Viltrox, Newell, Patona i inni mniejsi producenci potrafią zrobić takie EN-EL15c.
    Mam 6 lamp reporterskich Godoxa. Kiedyś dla wygody dokupiłem dwie ładowarki VC26T, aby wszystko ładować za jednym razem, bo mnie denerwowały pojedyncze ładowarki. Godox jednak w V1 Pro i V100 dał akumulator VB30 z portem USB-C. Chińczycy jak widać szybko się adaptują do zmian na rynku. Pozostaje tylko kwestia ładowarki w sześcioma kablami w moim przypadku
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Są kable mające na jednym końcu USB-A a na drugim kilka USB-C

https://es.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2esp
    Ostatnio edytowane przez andystar ; 08-01-2026 o 12:31
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andystar Zobacz posta
    Tak, wiem o tym. Na USB-C też są. Widziałem nawet taki co rozdziela na 6xUSB-C. Pewnie jak już będę mieć same VB30 to zrezygnuję z VC26T i będę rozkminiać jak to zrobić bezpiecznie i jaka będzie potrzebna ładowarka. Obstawiam, że każde ogniwo potrzebuje 10W (mają chyba port 5V/2A).
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Tak na zdrowy rozsądek ta ankieta jest bez sensu, bo każe wybierać pomiędzy ładowarką a kablem, a chyba wiele osób zaznaczyło by obydwie opcje (w każdym razie ja bym zaznaczył). Przecież większość z nas ładuje baterie do aparatu tak jak nam aktualnie wygodnie i tym co mamy pod ręką, a nie trzymając się "w imię zasad" jednej lub drugiej metody.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez andystar Zobacz posta

https://es.aliexpress.com/item/10050...yAdapt=glo2esp
    Ale coś takiego nie ma szans na obsługę PD, dobrze myślę? Czyli wszędzie tam gdzie obsługiwane jest ładowanie PD, musi być 1 do 1?
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Ale coś takiego nie ma szans na obsługę PD, dobrze myślę? Czyli wszędzie tam gdzie obsługiwane jest ładowanie PD, musi być 1 do 1?
    Są też takie kable z obsługą PD. Ale wtedy każda końcówka musi mieć swoją elektronikę, która rozdziela moc. Jeśli są różnice w napięciu, to robi się karkołomnie.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Tak na zdrowy rozsądek ta ankieta jest bez sensu, bo każe wybierać pomiędzy ładowarką a kablem, a chyba wiele osób zaznaczyło by obydwie opcje (w każdym razie ja bym zaznaczył). Przecież większość z nas ładuje baterie do aparatu tak jak nam aktualnie wygodnie i tym co mamy pod ręką, a nie trzymając się "w imię zasad" jednej lub drugiej metody.
    Dodałem dwie opcje do ankiety. Nie będę jednak już jej resetować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    A uwzględniłeś sprawność samej ładowarki USB-C, która waha się od 55% przy najtańszych chińczykach do trochę poniżej 90% przy markowych.
    Pisząc o ładowarce WLC nie uwzględniałem że w układzie koniecznie będzie ładowarka USB-C tylko tak ogólnie dla dowolnego sposobu zasilania ładowarki WLC.
    Podana przeze mnie sprawność to sprawność markowych ładowarek WLC. Na minimum dwóch przetwornicach i sprzęgu elektromagnetycznym nie za bardzo da się uzyskać więcej, no może 75%.
    Trzeba też pamiętać że elektronika sterująca też pobiera moc pogarszając sprawność całego układu.

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    Do tego ciepło nie służy akumulatorom stąd różnego typu nawiewy na telefon.
    Temperatura jest głównym problemem jaki napotyka się przy szybkim ładowaniu akumulatorów.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni