Close

Zobacz wyniki ankiety: Jak ładujesz akumulator aparatu

Głosujących
31. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Ładowarka

23 74,19%
  • Port USB w aparacie

4 12,90%
  • Port USB w baterii

1 3,23%
  • Różnie. W zależności od potrzeb.

3 9,68%
Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Offtopując - ciekawe czy i kiedy producenci aparatów zaczną produkować aku z wbudowaną ładowarką / gniazdem?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cd offtopa: i dlaczego nie będzie to N/C/S?

PS. Offtop, v2: ciekawe, czy dało by radę w puszkę wcisnąć cewkę do ładowania indukcyjnego?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Cd offtopa: i dlaczego nie będzie to N/C/S?

PS. Offtop, v2: ciekawe, czy dało by radę w puszkę wcisnąć cewkę do ładowania indukcyjnego?
    Skoro w zegarkach Huawei (są małe w porównaniu do aparatu cyfrowego) ładowanie indukcyjne jest bezproblemowe to i w aparacie mogłoby być. Tylko kwestia ile to by trwało.
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Tylko po co jak przy ładowaniu indukcyjnym nigdy nie osiągniesz 100% sprawności?

Domyślnie

W sumie, to poniosła mnie fantazja. Po co mieliby to robić, skoro tyle kasują za oryginalne ładowarki?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Rozkimna była "czy się da", nie "czy jest sens".
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ivy Mike Zobacz posta
    Przejrzałem forum pod kątem paru słów kluczowych, ale nie trafiłem na taką dyskusję.

Jak ładujecie akumulatory? Pytam bardziej pod katem takiego amatorskiego korzystania z aparatu, głównie z jednym aku z zabieranym w teren powerbankiem.

Kiedyś pytałem nawet o małą ładowarkę PD i ładuję aparaty głównie przez port USB-C ale ostatnio spotkałem się z opinią że można po jakimś czasie uszkodzić wejście a jego wymiana jest skomplikowana. Więc, lepiej je wyjmować.

Zdarzyło mi się uszkodzić port, ale z reguły w jakiś tańszych sprzętach. Ale, jakoś nie daje mi spokoju ta opinia.

A może dobre wyjście to zamiennik akumulatora z opcją ładowania?
    To na napiszę coś niepopularnego

Od "zawsze" (w sensie, od kiedy jest taka możliwość w aparatach) ładuję baterię w aparatach. Niezależnie od systemu.
    Nigdy nie zabieram ładowarek do baterii na żadne wyjazdy (zapasowych baterii też nie, nigdy nie miałem potrzeby przy wyjazdowym fotografowaniu), zwyczajnie po powrocie do hotelu / miejsca pobytu podłączam aparat do ładowarki USB i tyle.
    Z dedykowanych ładowarek, owszem, też korzystam, ale w specyficznych przypadkach, to jest:
    - kiedy używam Nikona Z9 (z oczywistych względów);
    - przy fotografii przyrody jednym z moich Sony z gripem - kupiłem po taniości podwójną ładowarkę do NP-FZ100 która jednocześnie ładuje obydwie baterie, więc wyciągam z gripa obydwie baterie i wrzucam do tej ładowarki a do gripa wsadzam świeżą parę, i tak to rotuję.

W każdym innym przypadku ładuję w aparacie i tyle. Problem z gniazdem USB miałem przez te 10 lat (bo mniej więcej tyle czasu ładuję baterie w aparacie) tylko jeden jedyny raz - bardzo dawno temu, w jakimś Sony, który ładowało się jeszcze przez gniazdo micro USB. Były problemy z kontaktowaniem i trzeba było dość mocno wciskać kabel żeby połączenie zaskoczyło. Przy czym mam wrażenie że ten aparat po prostu tak miał (w sensie ten egzemplarz) i że to nie stało się od ładowania. Zresztą to i tak nieistotne, bo od kiedy pojawiło się w aparatach gniazdo USB C to nigdy więcej nie miałem takiego problemu.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    To na napiszę coś niepopularnego
    To jeszcze zaznacz to w ankiecie, bo wynik chyba się jeszcze nie zmienił
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    To na napiszę coś niepopularnego ....
    Pozwolę sobie uzupełnić.
    Omawiany temat zależy od użytkownika. Ot banał. Miałem od lat zawsze zapasowe aku i to mi wystarczało. Np. 2tygodniowe włóczenie się po Rumunii załatwiałem D800 z tym jednym zapasem. Nie robię po prostu zbyt dużo zdjęć.
    Po uzetkowieniu się i zainteresowaniu filmowaniem musiałem zmienić przyzwyczajenia. Tu prąd umyka zdecydowanie szybciej. No i po raz pierwszy od ok. 20 lat nie mam zapasowego aku tylko dobrany powerbank.
    Jeżeli siedzę dłużej przy statywie po prostu podpinam powerbank, który sobie wisi w woreczku pod statywem.
    No i od roku nie ładowałem aku w ładowarce tylko z powerbanka. Czy w sposób opisany powyżej czy po prostu w domu także z powerbanka wpiętego w aparatkę.

Domyślnie

A ja się zastanawiam skąd ta opinia że korzystanie z portów USB w aparacie jest ryzykowane.
    To znaczy jasne, z całą pewnością najbezpieczniej dla złącza USB w aparacie jest go nigdy do niczego używać, i każde używanie tego złacza wiąże się z większym ryzykiem jego uszkodzenia niż brak używania.
    Z drugiej strony przy tak popularnym obecnie filmowaniu ludzie którzy się tym zajmują codziennie kila (naście?) razy podłączają do aparatu wszelkie kable typu USB, HDMI, i tak dalej, używa w ten sposób swojego sprzętu latami, i nie ma problemu.
    Tak więc czy ta ostrożność z ładowaniem w aparacie nie jest trochę przesadzona? Oczywiście ładowanie poza aparatem ma swoje zalety tak czy owak (np. jest szybciej, mniej się grzeje), mnie chodzi tylko o nie ładowanie w aparacie ze względu na złącze USB. Albo o nie zgrywanie zdjęć kablem z aparatu z tego samego powodu
    Przecież na upartego można argumentować, że ładowanie baterii poza aparatem jest niebezpiecznie dla klapki od przedziału z baterią, po jej otwieranie i zamykanie przy wciąganiu baterii do ładowania powoduje zużycie mechanizmu
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni