Offtopując - ciekawe czy i kiedy producenci aparatów zaczną produkować aku z wbudowaną ładowarką / gniazdem?![]()
Szukaj
Ładowarka
Port USB w aparacie
Port USB w baterii
Różnie. W zależności od potrzeb.
Offtopując - ciekawe czy i kiedy producenci aparatów zaczną produkować aku z wbudowaną ładowarką / gniazdem?![]()
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Cd offtopa: i dlaczego nie będzie to N/C/S?
PS. Offtop, v2: ciekawe, czy dało by radę w puszkę wcisnąć cewkę do ładowania indukcyjnego?
W sumie, to poniosła mnie fantazja. Po co mieliby to robić, skoro tyle kasują za oryginalne ładowarki?![]()
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Rozkimna była "czy się da", nie "czy jest sens".
To na napiszę coś niepopularnego
Od "zawsze" (w sensie, od kiedy jest taka możliwość w aparatach) ładuję baterię w aparatach. Niezależnie od systemu.
Nigdy nie zabieram ładowarek do baterii na żadne wyjazdy (zapasowych baterii też nie, nigdy nie miałem potrzeby przy wyjazdowym fotografowaniu), zwyczajnie po powrocie do hotelu / miejsca pobytu podłączam aparat do ładowarki USB i tyle.
Z dedykowanych ładowarek, owszem, też korzystam, ale w specyficznych przypadkach, to jest:
- kiedy używam Nikona Z9 (z oczywistych względów);
- przy fotografii przyrody jednym z moich Sony z gripem - kupiłem po taniości podwójną ładowarkę do NP-FZ100 która jednocześnie ładuje obydwie baterie, więc wyciągam z gripa obydwie baterie i wrzucam do tej ładowarki a do gripa wsadzam świeżą parę, i tak to rotuję.
W każdym innym przypadku ładuję w aparacie i tyle. Problem z gniazdem USB miałem przez te 10 lat (bo mniej więcej tyle czasu ładuję baterie w aparacie) tylko jeden jedyny raz - bardzo dawno temu, w jakimś Sony, który ładowało się jeszcze przez gniazdo micro USB. Były problemy z kontaktowaniem i trzeba było dość mocno wciskać kabel żeby połączenie zaskoczyło. Przy czym mam wrażenie że ten aparat po prostu tak miał (w sensie ten egzemplarz) i że to nie stało się od ładowania. Zresztą to i tak nieistotne, bo od kiedy pojawiło się w aparatach gniazdo USB C to nigdy więcej nie miałem takiego problemu.
Marcin
Sony / Nikon
Pozwolę sobie uzupełnić.
Omawiany temat zależy od użytkownika. Ot banał. Miałem od lat zawsze zapasowe aku i to mi wystarczało. Np. 2tygodniowe włóczenie się po Rumunii załatwiałem D800 z tym jednym zapasem. Nie robię po prostu zbyt dużo zdjęć.
Po uzetkowieniu się i zainteresowaniu filmowaniem musiałem zmienić przyzwyczajenia. Tu prąd umyka zdecydowanie szybciej. No i po raz pierwszy od ok. 20 lat nie mam zapasowego aku tylko dobrany powerbank.
Jeżeli siedzę dłużej przy statywie po prostu podpinam powerbank, który sobie wisi w woreczku pod statywem.
No i od roku nie ładowałem aku w ładowarce tylko z powerbanka. Czy w sposób opisany powyżej czy po prostu w domu także z powerbanka wpiętego w aparatkę.
A ja się zastanawiam skąd ta opinia że korzystanie z portów USB w aparacie jest ryzykowane.
To znaczy jasne, z całą pewnością najbezpieczniej dla złącza USB w aparacie jest go nigdy do niczego używać, i każde używanie tego złacza wiąże się z większym ryzykiem jego uszkodzenia niż brak używania.
Z drugiej strony przy tak popularnym obecnie filmowaniu ludzie którzy się tym zajmują codziennie kila (naście?) razy podłączają do aparatu wszelkie kable typu USB, HDMI, i tak dalej, używa w ten sposób swojego sprzętu latami, i nie ma problemu.
Tak więc czy ta ostrożność z ładowaniem w aparacie nie jest trochę przesadzona? Oczywiście ładowanie poza aparatem ma swoje zalety tak czy owak (np. jest szybciej, mniej się grzeje), mnie chodzi tylko o nie ładowanie w aparacie ze względu na złącze USB. Albo o nie zgrywanie zdjęć kablem z aparatu z tego samego powodu
Przecież na upartego można argumentować, że ładowanie baterii poza aparatem jest niebezpiecznie dla klapki od przedziału z baterią, po jej otwieranie i zamykanie przy wciąganiu baterii do ładowania powoduje zużycie mechanizmu![]()
Marcin
Sony / Nikon
Skontaktuj się z nami