Szukaj
Ostatnio edytowane przez cdc ; 02-12-2025 o 19:04
Oczywiście, ja piszę co bym wolał. A dla amatora Z5 II jest całkowicie wystarczający do wszystkiego, a kosztuje o połowę mniej.
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Prawda, cena mnie tak naprawdę nie zdziwiła, była znana od ponad miesiąca tak samo jak i praktycznie cała specyfikacja tej puszki. Mogę jedynie powtórzyć to, co napisałem wcześniej - do foto jest to świetna puszka, która ma praktycznie wszystko i nadaje się prawie do wszystkiego. Prawie, bo zawodowi ptasiarze oczywiście będą kręcić nosem i to zrozumiałe, ale to z założenia nie jest puszka kierowana do nich.
Realnie patrząc na obecną ofertę rynkową producentów foto to zwyczajnie Nikon ma najkorzystniejsze ceny, bowiem takowe ich puszek lecą w dół najszybciej. Zgodzę się z tym, co napisano wcześniej, że przy cenie na dziś poniżej 6k zł za Z5 II współczynnik możliwości do ceny tej puszki jest absolutnie niesamowity. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na postrzeganie A7 V, które jest przeznaczone dla nieco bardziej wymagającego użytkownika.
Ostatnio edytowane przez Imm ; 02-12-2025 o 22:46
Ciekawe co się teraz stanie z cenami A7 IV, bo właściwie czemu miałyby spadać?
Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D
Nic się nie stanie, tak jak nic się stało z cenami A7 III w momencie premiery A7 IV. Sony w tej kwestii jest dość konsekwentne.
Masz na mysli cene z5ii czy całych systemów z korpusami??
- - - - kolejny post - - - - - -
Ciekawe porównanie....
https://youtu.be/kBtdeqjJra4
Zgoda,tylko do aparatu potrzeba obiektywu...a w Sony ceny najlepsze i najwiekszy wybór... szkła zostaja,zwykle ma sie ich wiecej,trzeba wiecej na nie wydać ,a korpus..jeden,dwa, i jednak częściej sie wymienia. Jako system, Sony jest najkorzystniejszy cenowo i pod wzgledem dostepnych opcji moim zdaniem bez watpliwości.
Skontaktuj się z nami