Close

Strona 3 z 39 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 383

Wątek: Sony α7 V, A7V

cdc
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Wg PetaPixel szybkość odczytu matrycy Sony a7v 12ms,Nikon z6ii 14ms ,Panasonic S1ii 14ms a Canon r6iii 15ms
    Według dpreview

Sony A7 V: 15.1ms
    Sony A7 IV: 67.6ms
    Panasonic S1 II: 14.6ms
    Nikon Z6 III: 14.4 ms
    Canon R6 III: 13.5ms (12-bit)

a wideo 4K/24:

Sony A7 V: 14.5ms
    Canon R6 III: 7.2ms [standard]
    Nikon Z6 III: 9.3 ms
    Panasonic S1 II: 12.6 ms
    Canon R6 III: 14.3ms [fine]
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 02-12-2025 o 19:04

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    No i nie warto było czekać, w tej cenie zdecydowanie wolałbym A7R IV albo nawet A7CR. Dla amatora nadal królem jest Z5 II.

Prawda objawiona?? Jak ktos potrzebuje lepszego AF ,to woli te puszki,serio?? Któres z nich maja precapture w RAW?? Na szczęście każdy zgłosuje własnym portfelem...

Domyślnie

Oczywiście, ja piszę co bym wolał. A dla amatora Z5 II jest całkowicie wystarczający do wszystkiego, a kosztuje o połowę mniej.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Poprawili w końcu ten srakowato-zielono-żółty zafarb skóry? Czy dalej czekamy na kolejną generację soniaczy
    Zobacz na 9:23

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    A w kwestii fotografii cenowo niedaleko też A7RV O RIV nie wspominając Tak to już jest, że w chwili premiery ceny są gorsze niż te po jakimś czasie, w promocjach itd. Nie przypominam sobie tematu na tym forum (może poza tym o Nikonie Z8 ) gdy nie narzekano na cenę w chwili premiery A tak bardziej spiskowo to ja tu widzę zmowę cenową producentów. Co nie wybierzesz z tej półki (Sony, Canon, Panas) to w zasadzie jeden pies. Jedynie Nikon się nieco wybija na plus, ale w chwili premiery cena też była znacznie wyższa niż obecnie.
    Prawda, cena mnie tak naprawdę nie zdziwiła, była znana od ponad miesiąca tak samo jak i praktycznie cała specyfikacja tej puszki. Mogę jedynie powtórzyć to, co napisałem wcześniej - do foto jest to świetna puszka, która ma praktycznie wszystko i nadaje się prawie do wszystkiego. Prawie, bo zawodowi ptasiarze oczywiście będą kręcić nosem i to zrozumiałe, ale to z założenia nie jest puszka kierowana do nich.

Realnie patrząc na obecną ofertę rynkową producentów foto to zwyczajnie Nikon ma najkorzystniejsze ceny, bowiem takowe ich puszek lecą w dół najszybciej. Zgodzę się z tym, co napisano wcześniej, że przy cenie na dziś poniżej 6k zł za Z5 II współczynnik możliwości do ceny tej puszki jest absolutnie niesamowity. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na postrzeganie A7 V, które jest przeznaczone dla nieco bardziej wymagającego użytkownika.
    Ostatnio edytowane przez Imm ; 02-12-2025 o 22:46

Domyślnie

Ciekawe co się teraz stanie z cenami A7 IV, bo właściwie czemu miałyby spadać?
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Nic się nie stanie, tak jak nic się stało z cenami A7 III w momencie premiery A7 IV. Sony w tej kwestii jest dość konsekwentne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Imm Zobacz posta
    Prawda, cena mnie tak naprawdę nie zdziwiła, była znana od ponad miesiąca tak samo jak i praktycznie cała specyfikacja tej puszki. Mogę jedynie powtórzyć to, co napisałem wcześniej - do foto jest to świetna puszka, która ma praktycznie wszystko i nadaje się prawie do wszystkiego. Prawie, bo zawodowi ptasiarze oczywiście będą kręcić nosem i to zrozumiałe, ale to z założenia nie jest puszka kierowana do nich.

Realnie patrząc na obecną ofertę rynkową producentów foto to zwyczajnie Nikon ma najkorzystniejsze ceny, bowiem takowe ich puszek lecą w dół najszybciej. Zgodzę się z tym, co napisano wcześniej, że przy cenie na dziś poniżej 6k zł za Z5 II współczynnik możliwości do ceny tej puszki jest absolutnie niesamowity. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na postrzeganie A7 V, które jest przeznaczone dla nieco bardziej wymagającego użytkownika.
    Masz na mysli cene z5ii czy całych systemów z korpusami??

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Poprawili w końcu ten srakowato-zielono-żółty zafarb skóry? Czy dalej czekamy na kolejną generację soniaczy
    Ciekawe porównanie....
    https://youtu.be/kBtdeqjJra4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Masz na mysli cene z5ii czy całych systemów z korpusami??
    Mam na myśli ceny samych aparatów przekrojowo w swoich kategoriach.

Z5 II konkretnie to tak jak napisałem puszka o niespotykanie korzystnym stosunku ceny do możliwości.

Domyślnie

Zgoda,tylko do aparatu potrzeba obiektywu...a w Sony ceny najlepsze i najwiekszy wybór... szkła zostaja,zwykle ma sie ich wiecej,trzeba wiecej na nie wydać ,a korpus..jeden,dwa, i jednak częściej sie wymienia. Jako system, Sony jest najkorzystniejszy cenowo i pod wzgledem dostepnych opcji moim zdaniem bez watpliwości.

Strona 3 z 39 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni