Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Sony A9 III vs Sony A1 II jako kolejne niepotrzebne body....

Jak w temacie - jaki aparat byście kupili - A1 MK II czy A9 MK III?
    A w szerszym kontekście: nie, nie potrzebuję jeszcze jednego aparatu.
    Ale kwestia jest taka, że albo kupię sobie jeszcze jedno body, tak dla zbytku i wciągnę w koszty, albo prawie te same pieniądze będę musiał oddać urzędowi skarbowemu.
    Taka ponura rzeczywistość niestety.
    Tak więc wacham się pomiędzy tymi dwoma modelami, a wybór ciężki bo z logiką i potrzebami nie ma nic wspólnego, motywowany jest tylko księgowością.
    Z aktualnie posiadanego A1 jestem bardzo zadowolony i A1 MK II w zasadzie nic nie wnosi poza lepszym (podobno) AF. Problem w tym że mnie już w obecnym modelu AF w zasadzie zawsze trafia, więc kupno tego aparatu dla samego lepszego AF mnie mało przekonuje.
    A9 MK III ma z kolei fajny ficzer czyli globalną migawkę i dużo FPS w RAW, no i pre capture. Są to funkcje którymi można by się pobawić. Na minus za to o połowę niższa rozdzielczość, co jest dla mnie problemem.

Co Wy byście kupili w mojej sytuacji? Ja jestem na etapie rzutu monetą
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Masz Z8, Z9, A1.
    Jeśli musisz zrobić sobie koszty, to może do portretów bliskich kup sobie jakiś średni format? Jak pomysł Ci się spodoba, to można się zastanowić jaka firma i model.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Testowałem swego czasu "średni format" na Fuji.
    Piszę w cudzysłowiu bo on jest jednak mniejszy niż prawdziwy średni format.
    W każdym razie nie podobało mi się, bo nic ten format nie wnosił - owszem, większa matryca ale za to dostępne szkła były ciemniejsze o całą działkę albo i dwie od moich jasnych stałek f1.2 / f1.4 na FF, wiec pod względem głębi ostrości przy fotografii portretowej (a to mnie interesowało) nie było efektu "wow".
    Z działania AF też byłem średnio zadowolony.
    Generalnie uważam że obecnie średni format ma mały sens, no chyba że ktoś koniecznie potrzebuje te 100mpx z jakiś przyczyn.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

A nie rozważasz zakupu jakiegoś obiektywu, który by się przydał? Nie wiem jeśli do Sony to choćby ten nowy 28-70/2.0?
    Jeśli już musi być nowe body to ja bym brał jednak A1 II ze względu na bardziej upchaną matrycę.

Domyślnie

Koszty?
    Ja bym zakupił sobie bajernckie światło ciągłe
    i akumulatory v-lock

Domyślnie

Wszelkie lampy, obiektywy, i inne akcesoria mniej lub bardziej potrzebne już zwyczajnie posiadam, i to w nadmiarze do moich skromnych potrzeb.
    Nie chcę kupować czegoś co wrzucę do szafy i nie będę używał, stąd pomysł na nowe body - bo aparatu jednak używa się najczęściej,
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Kupowanie zbędnego aparatu jest według mnie bez sensu.
    Fundnął bym sobie sesję z profesjonalnymi modelkami/modelami + stylista itp + studio itp.

Domyślnie

Dla mnie w takim przypadku A1 II wygrywa bo bardziej uniwersalne i jednak matryca lepsza. Ten Global shutter to taki ficzer przydający się w specyficznych sytuacjach.