Close

Strona 2 z 39 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 383

Wątek: Sony α7 V, A7V

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Poprawili w końcu ten srakowato-zielono-żółty zafarb skóry? Czy dalej czekamy na kolejną generację soniaczy
    Musisz kupić i się przekonać, przynajmniej AF trafi na oko także ostrość będzie tam gdzie być powinna a nie tam gdzie widzi to Fuji

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    Test u Geralda:

https://www.youtube.com/watch?v=0-AzXN9b1Ow

tam jest też nieco o tych fpsach etc, ale osobiście nie przyglądałem się temu, bo nawet 10fpsów nie używam, więc whatever.
    Ten cału Gerald to testuje głównie pod wideo więc mocno średnie te jego testy. Dla mnie to wręcz bezużyteczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Ten cału Gerald to testuje głównie pod wideo więc mocno średnie te jego testy. Dla mnie to wręcz bezużyteczne.
    No spoko, mnie z kolei absolutnie nie interesuje pre capture i 30fpsów, a możliwości video jak najbardziej Wątek foto w testach praktycznie pomijam, bo dla mnie i tak już od jakiegoś czasu są na tyle dobre, że absolutnie nie czuję potrzeby jakiejkolwiek poprawy do moich zastosowań (i pewnie dla większości poza ptasiarzami/sportowymi, ale nie wiem, nie siedzę w tym zupełnie). Wiem, że gorzej nie będzie (przynajmniej w realnym użytkowaniu, a nie na wykresach, mtfach czy 1000% cropie narożnika), a obecnie jest lepiej niż bardzo dobrze, więc szkoda mi czasu na roztrząsanie

cdc
    Gość

Domyślnie

"Tryb pełnoekranowy 4K 60p ma również pewne zastrzeżenie;
    Aby uzyskać nagrywanie w pełnej szerokości należy włączyć tryb Priorytetu Kąta Widzenia, który według Sony wyłącza redukcję szumów w kamerze. Firma twierdzi, że nie wpływa to na zakres dynamiczny ani nadpróbkowanie, ale będziemy musieli to dokładniej przetestować, gdy będziemy mieli egzemplarz produkcyjny." https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-v-review

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    "Tryb pełnoekranowy 4K 60p ma również pewne zastrzeżenie;
    Aby uzyskać nagrywanie w pełnej szerokości należy włączyć tryb Priorytetu Kąta Widzenia, który według Sony wyłącza redukcję szumów w kamerze. Firma twierdzi, że nie wpływa to na zakres dynamiczny ani nadpróbkowanie, ale będziemy musieli to dokładniej przetestować, gdy będziemy mieli egzemplarz produkcyjny." https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-v-review
    Linkowany przeze mnie Gerald Undone to przetestował i generalnie trochę nie wiadomo po co jest ten tryb priorytetu, w sensie mógłby być defaultowo włączony i tyle. Szum jest minimalnie bardziej widoczny w cieniach, ale wygląda bardziej jak szum/ziarno (a co z tym zrobić można przynajmniej zdecydować przy montażu) niż jakieś odszumione placki, które są standardowo bez tego trybu, a na dodatek jest wtedy jeszcze crop gratis. Dla mnie to funkcja do przypisania na stałe w pozycji ON i do zapomnienia o temacie.

Domyślnie

Do foto fajna puszka, ma w sumie wszystko i więcej.

Do video szału nie robi, cena też lekko zaporowa - zgodna z przeciekami, ale to w zasadzie blisko Z8 obecnie, nad którym jedyna przewaga A7 V to AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Imm Zobacz posta
    Do foto fajna puszka, ma w sumie wszystko i więcej.

Do video szału nie robi, cena też lekko zaporowa - zgodna z przeciekami, ale to w zasadzie blisko Z8 obecnie, nad którym jedyna przewaga A7 V to AF.
    A w kwestii fotografii cenowo niedaleko też A7RV O RIV nie wspominając Tak to już jest, że w chwili premiery ceny są gorsze niż te po jakimś czasie, w promocjach itd. Nie przypominam sobie tematu na tym forum (może poza tym o Nikonie Z8 ) gdy nie narzekano na cenę w chwili premiery A tak bardziej spiskowo to ja tu widzę zmowę cenową producentów. Co nie wybierzesz z tej półki (Sony, Canon, Panas) to w zasadzie jeden pies. Jedynie Nikon się nieco wybija na plus, ale w chwili premiery cena też była znacznie wyższa niż obecnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    A w kwestii fotografii cenowo niedaleko też A7RV O RIV nie wspominając Tak to już jest, że w chwili premiery ceny są gorsze niż te po jakimś czasie, w promocjach itd. Nie przypominam sobie tematu na tym forum (może poza tym o Nikonie Z8 ) gdy nie narzekano na cenę w chwili premiery A tak bardziej spiskowo to ja tu widzę zmowę cenową producentów. Co nie wybierzesz z tej półki (Sony, Canon, Panas) to w zasadzie jeden pies. Jedynie Nikon się nieco wybija na plus, ale w chwili premiery cena też była znacznie wyższa niż obecnie.
    Prawda, cena mnie tak naprawdę nie zdziwiła, była znana od ponad miesiąca tak samo jak i praktycznie cała specyfikacja tej puszki. Mogę jedynie powtórzyć to, co napisałem wcześniej - do foto jest to świetna puszka, która ma praktycznie wszystko i nadaje się prawie do wszystkiego. Prawie, bo zawodowi ptasiarze oczywiście będą kręcić nosem i to zrozumiałe, ale to z założenia nie jest puszka kierowana do nich.

Realnie patrząc na obecną ofertę rynkową producentów foto to zwyczajnie Nikon ma najkorzystniejsze ceny, bowiem takowe ich puszek lecą w dół najszybciej. Zgodzę się z tym, co napisano wcześniej, że przy cenie na dziś poniżej 6k zł za Z5 II współczynnik możliwości do ceny tej puszki jest absolutnie niesamowity. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na postrzeganie A7 V, które jest przeznaczone dla nieco bardziej wymagającego użytkownika.
    Ostatnio edytowane przez Imm ; 02-12-2025 o 22:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Imm Zobacz posta
    Prawda, cena mnie tak naprawdę nie zdziwiła, była znana od ponad miesiąca tak samo jak i praktycznie cała specyfikacja tej puszki. Mogę jedynie powtórzyć to, co napisałem wcześniej - do foto jest to świetna puszka, która ma praktycznie wszystko i nadaje się prawie do wszystkiego. Prawie, bo zawodowi ptasiarze oczywiście będą kręcić nosem i to zrozumiałe, ale to z założenia nie jest puszka kierowana do nich.

Realnie patrząc na obecną ofertę rynkową producentów foto to zwyczajnie Nikon ma najkorzystniejsze ceny, bowiem takowe ich puszek lecą w dół najszybciej. Zgodzę się z tym, co napisano wcześniej, że przy cenie na dziś poniżej 6k zł za Z5 II współczynnik możliwości do ceny tej puszki jest absolutnie niesamowity. Nie wpływa to jednak w żaden sposób na postrzeganie A7 V, które jest przeznaczone dla nieco bardziej wymagającego użytkownika.
    Masz na mysli cene z5ii czy całych systemów z korpusami??

- - - - kolejny post - - - - - -

Poprawili w końcu ten srakowato-zielono-żółty zafarb skóry? Czy dalej czekamy na kolejną generację soniaczy
    Ciekawe porównanie....
    https://youtu.be/kBtdeqjJra4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Masz na mysli cene z5ii czy całych systemów z korpusami??
    Mam na myśli ceny samych aparatów przekrojowo w swoich kategoriach.

Z5 II konkretnie to tak jak napisałem puszka o niespotykanie korzystnym stosunku ceny do możliwości.

Domyślnie

Zobacz na 9:23

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 2 z 39 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni