Close

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 147

Domyślnie

Ten nowy, sławny już wszędzie RF45/1.2 to taki odpowiednik Nikonowskiej 50/1.4, którą mam i sobie chwalę. Może warto kupić jakiegoś Canona i potestować

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    sciagnalem, przejrzalem w Lightroomie.

LR nawet ma profil korekty do obiektywu (ale pokazuje go nie jako Adobe tylko jako ten wbudowany z aparatu) - i w sumie jak na tani obiektyw RF Canona, to ilosc computational photography (przede wszystkim korekt dystorsji) jest dosc znosna, a wrecz powiedzialbym, ze jest to jeden z tych obiektywow, w ktorych moglbym ograniczyc korekte winiety i dystorsji do max 50%, bo docelowy obrazek bardziej mi odpowiada.

co do oceny subiektywnej - oczywiscie nie nalezy miec zludzen, ze to jest stalka klasy Sigmofonow Art czy Nikkorow S - nie ma szansy. na to trzeba patrzec jak na nastepce EF 50/1.4 w nowym bagnecie, bo to jest i ta grupa cenowa i docelowy odbiorca. de facto stary EF 50/1.4 tez mial realny kat widzenia szerszy niz inne 50-tki (chyba gdzies nawet widzialem, ze mu zmierzyli 47mm faktycznej ogniskowej przy ostrzeniu na nieskonczonosc). patrzac po samplach wydaje mi sie tez, ze RF 45/1.2 zachowuje sie podobnie - na otwartej dziurze miekko, po przymknieciu 3 dzialki wzorcowa ostrosc, a wartosci pomiedzy pozwalaja wybrac poziom plytkosc GO za cene niedociagniec optycznych. przy czym w porownaniu z 50/1.4 jest duzo przyjemniejszy bokeh na duzych dziurkach i lepsza ostrosc (po mojemu to f/1.2 jest w pelni uzywalne, poziom f/2.0 w starym szkle ktore nawet po tym przymknieciu twardo winietowalo w rogach). w ogole, to mi calosciowo ten obrazek podoba. daleko temu od "sztywnosci" obrazka EF/RF 50/1.8 STM.

na chwile obecna cena sklepowa 500 EUR, a podejrzewam, ze w okolicach Brack Friday 2026 albo Wale-W-Tynek 2027 (zimowego cashbacku) bedzie mozna kupic nowke okolo 450 a uzywke blizej 400.

dla osob wyroslych na bezlustrach i szklach z wysokimi MTFami taki 45/1.2 to moze byc dziwny byt. pewnie ciezko im przetrawic, ze jest taka cyferka (swiatlo f/1.2!!!) bez mozliwosci przechwalania sie, ze zyletka od pelnej dziury.

ale dla osob wyroslych na obrazowaniu szkiel z ery filmowej - mila odmiana od tych "nowoczesnych" szkiel bez charakteru

Domyślnie

@akustyk, mam podobne odczucia bo też ściągnąłem sobie te RAWy i przyjrzałem się im uważnie.
    Obrazowanie nie jest złe, ba powiedziałbym nawet że przyjemne dla oka! (przynajmniej dla mnie)
    No na pewno ciekawsze niż z tych wszystkich nowych super skorygowanych stałek, które generują w zasadzie identyczny obrazek (stawiam flaszkę, jak ktoś w ślepym teście odgadnie jakie zdjęcie było robione z Sony 50/1.2 GM vs Sigma 50/1.2 Art vs Nikkor Z 50/1.2 S vs Canon RF 50/1.2 L)

Szkoda, że ten nowy Canon ma taką a nie inną ogniskową.
    Jeżeli to jest 45mm, to dla mnie to już i tak zbyt ciasno na standardowy obiektyw, więc w sumie nie robi mi różnicy czy miałbym Canona 45/1.2 STM czy obecnego Fujinona 35/1.4 R

Dalej myślę, że obecnie najfajniejszy obiektyw z zakresu 35-50mm to Nikkor Z 35/1.4, a najbardziej praktyczny, tzw "sweet spot" to Nikkor Z 40/2
    Oba mają piękne obrazowanie, coś klasy Fuji XF 35/1.4 R, przy czym Nikkor Z 40/2 ma gabaryty i wagę obiektywu do aps-c a nie dla FF
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

cdc
    Gość

Domyślnie

cdc
    Gość

Domyślnie

cdc
    Gość

Domyślnie

Sample RAW od Bangi z canon-board

https://www.canon-board.info/home/fo...99#post2307399