Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Cybulski, dzięki za linki do tych stron FB, ale.. wpisanie hasła, że szukam modelki i wizażystki do takiego i takiego projektu, to nie to samo co przeglądanie profili na spokojnie i kontaktowanie się z osobami, których portfolio nas zainteresuje. Przynajmniej jak tak mam
    Nic nie stoi na przeszkodzie aby nie czekać do wiosny a skorzystać jeszcze do czasu zamknięcia mm z opcji, która tam Tobie odpowiada.
    Ograniczenia czy też przeszkody mamy tylko we własnej głowie, to nie są obiektywne przeszkody, po prostu zmiany są nieodwracalne i albo umiemy się w nich znaleść albo nie.

Podstawą tak czy inaczej, do nawiązywania wspóprac, jest własne porfolio. Ogólnie jesteśmy w stanie bez problem znaleźć np modelkę, której poziom portfolio odpowiada naszemu. Nie liczmy na to że znajdziemy chętną osobę na TFP, jesli jej PF jest dobre a nasze nie. nie
    I to tak działa, po prostu. Oczywiście możemy znaleźć modelkę z dobrym PF, dziś to żadnen problem i zaproponować wynagrodzenie, jesli podejrzewamy iż nasze PF nie jest dla niej interesujące i nie zgodzi się na TFP.

Podsumowując - podstawa do łatwego nawiązywania znajomości pod kątem zdjęć, to nasze dotychczasowe portfolio. Stąd warto sobie przygotować, np na ig, portfolio pod tym kątem, aby coś już pokazać co robimy, na jakim jesteśmy etapie, itp itd.
    PF to kij który ma dwa końce.

- - - - kolejny post - - - - - -

Na chwilę obecną, mam tyle znajomych dziewczyn które pozują, że nie mam potrzeby szukać modelki której nie znam, bo np nie wiem jak wygląda na żywo, jak zachowuje się przed obiektywem, itp Ale też przeglądając PF innych foto, mogę zainteresować się modelką której nie znam i uderzyć do niej bezpoścrednio przez ig.
    Z racji tego ze mm ma złą ogólnie opinię, pozujące młode dziewczyny, obecnie nie korzystają z mm, są na ig, pełno ich tam, do wyboru do koloru.

Dzisiaj problemem jest sensowny pomysł na zdjęcia, co chcemy zrobić, a nie znalezienie modelki.

- - - - kolejny post - - - - - -

Taka mała dygresja - spodziewałem się @BeatX takiej a nie innej odpowiedzi moze nie konkretnie od Ciebie ale że ktoś właśnie napisze, że "coś wolę, coś mi odpowiada z tym całym mm, który za chwilę zniknie", ze fb czy ig złe, itp itd, znam to forum i wiem jaki sposób myślenia tutaj dominuje. To jest tzw "syndrom nikoniarzy", fajny obiektyw ale wolałbym mniejszy, fajne body ale nie dodali tam czegoś co bym wolał. Fajna modelka, ale po co te tatuaże. Nie skupiacie się na pozytywach, drążąc minusy, o które i tak otoczenie nie dba, poza wąskim kręgiem kilku dinozaurów, sam nim jestem z racji daty urodzenia, jednak taki sposób myślenia jest mi zupełnie obcy.
    To jest stawianie siebie w centrum, nie zdając sobie sprawy, że otoczenie o to nie dba. Duzo wpisów, dużo pisania, dyskusji o mało ważnych z punktu widzenia fotografi sprawach, podczas gdy ten cały "zmarnowany" czas należaloby przeznaczyć na realne działanie w fotografii, nie kiedyś tam, ale dziś teraz, już. Bowiem w tym "kiedyś tam" bedzie już jakieś doświadczenie, przebyta droga, a wtedy "w tym kiedyś w przyszłości" inni sami Was będą znajdować
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-11-2025 o 09:50
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Taka mała dygresja - spodziewałem się @BeatX takiej a nie innej odpowiedzi moze nie konkretnie od Ciebie ale że ktoś właśnie napisze, że "coś wolę, coś mi odpowiada z tym całym mm, który za chwilę zniknie", ze fb czy ig złe, itp itd, znam to forum i wiem jaki sposób myślenia tutaj dominuje. To jest tzw "syndrom nikoniarzy", fajny obiektyw ale wolałbym mniejszy, fajne body ale nie dodali tam czegoś co bym wolał. Fajna modelka, ale po co te tatuaże. Nie skupiacie się na pozytywach, drążąc minusy, o które i tak otoczenie nie dba, poza wąskim kręgiem kilku dinozaurów, sam nim jestem z racji daty urodzenia, jednak taki sposób myślenia jest mi zupełnie obcy.
    To jest stawianie siebie w centrum, nie zdając sobie sprawy, że otoczenie o to nie dba. Duzo wpisów, dużo pisania, dyskusji o mało ważnych z punktu widzenia fotografi sprawach, podczas gdy ten cały "zmarnowany" czas należaloby przeznaczyć na realne działanie w fotografii, nie kiedyś tam, ale dziś teraz, już. Bowiem w tym "kiedyś tam" bedzie już jakieś doświadczenie, przebyta droga, a wtedy "w tym kiedyś w przyszłości" inni sami Was będą znajdować
    W mojej opinii to jest w 100% prawda i dokładnie taki sam punkt widzenia reprezentuje. W szczególności skupianie się na sprzęcie, które dominuje nie tylko tutaj, ale w zasadzie na wszystkich systemowych forach. Drążenie najmniejszych niuansów, szukanie najmniejszych wad przy 200-300% powiększeniu i wiecznie "przeszkody"....tyle w mojej opinii zmarnowanego czasu, a zdjęć niewiele/brak.

Swoją drogą, bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia. Gratuluję oka i warsztatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Nie wiem czy nie za bardzo wrzucasz ludzi do jednego worka. To, że ktoś ma inne preferencje, przyzwyczajenia lub choćby oczekiwania nie oznacza, że ma jakiś syndrom. Inna kwestia, że @BeatX nawet nie ma Nikona, udzielał się na CB jak miał Canona (o ile mnie pamięć nie myli), a teraz ma Fujifilm i nie miał gdzie się podziać, więc reaktywował tutaj konto No chyba, że "syndrom nikoniarzy" nie odnosi się do posiadanego aparatu, a do tego miejsca, ale i w tym przypadku jak widać nie jest to do końca celne.
    Dla mnie oczywistym jest, że wyspecjalizowana strona będzie dużo wygodniejsza, czytelniejsza i z lepszą wyszukiwarką niż jakakolwiek grupa na FB.
    Ja chyba jestem nikoniarzem. Nie stawiam siebie w centrum, nie drążę minusów. Czy powinienem się skupić na pozytywach zamknięcia MM? Być może, ale ja takich nie widzę. Mi każdego miejsca w internecie szkoda, które odchodzi będąc wchłoniętym lub rozproszonym we wszystkomających social mediach.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    @BeatX nawet nie ma Nikona, udzielał się na CB jak miał Canona (o ile mnie pamięć nie myli), a teraz ma Fujifilm i nie miał gdzie się podziać, więc reaktywował tutaj konto
    Hahah tak jest!
    Taka jest po krótce moja forumowa historia

Tzn jeszcze w tzw międzyczasie mocno udzielałem się na największym forum foto na świecie, czyli dpreview.com (w dziale poświęconym aparatom Fuji)
    Mam tam na swoim koncie wiele jedynych w swoim rodzaju porównań, testów i kilka recenzji obiektywów.
    Poruszyłem tam też kilka kontrowersyjnych tematów, jak np:
    https://www.dpreview.com/forums/thre...tails.4756550/
    Gdy z czasem poznałem system Fuji X w zasadzie na wylot i zacząłem głośno pisać o jego liczynych wadach, niedociągnięciach to moderacji zdaje się to się nie spodobało, bo zaczęli wywierać na mnie presję, kilkukrotnie tymczasowo mnie blokując, lub wrzucając do "piaskownicy". Czyli moje posty nie były publikowane, zanim moderator je przeczytał i zaakceptował (nie raz przy tym cenzurował). A wszystko to pod pretekstem łamania zasady no#1 forum, czyli "not being nice".. bez komentarza.
    Nie lubię tak.
    Chyba nikt nie lubi, dlatego dałem sobie spokój z tym forum i zacząłem pisać tu, bo w końcu kupię sobie tego Nikona
    Poza tym żyję nadzieją, że tutaj się nie banuje za pisanie prawdy? (nawet jeśli czasem jest nie wygodna)
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 27-11-2025 o 13:21
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Poza tym żyję nadzieją, że tutaj się nie banuje za pisanie prawdy? (nawet jeśli czasem jest nie wygodna)
    Źle o Fuji możesz pisać ile chcesz
    Tak poważnie to nie sądziłem, że takie rzeczy dzieją się na forum dpreview.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

No niestety ale taka jest prawda.
    Dla równowagi napiszę, że takie przypadki jak mój to można policzyć na palcach jednej ręki, bo 99,9% ludzi którzy się tam udzielają w zasadzie pisze to samo powielając te same opinie.
    Bardzo mało tam non konformistów, którzy lubią trochę podłubać aby dowiedzieć się prawdy, sprawdzić, zweryfikować.
    To takie forum na wesoło bardziej, niż miejsce gdzie można poczytać opini experta. Chociaż przyznam, że jest tam kilka mózgów (inżynierowie pracujący przy projektowaniu optyki itp), że człowiek naprawę może się masę fajnych rzeczy dowidzieć. Ale to rzadko.
    To są na przykład ciekawe materiały do kaweczki:
    https://m.dpreview.com/articles/1351...fun-and-profit
    https://www.dpreview.com/forums/thre...-post-67281549

Jednak na dpreview.com - przynajmniej w dziale Fuji - to głównie się pisze o tym że aparaty Fuji są fajowe bo ma te retro pokrętła, a obiektywy Fuji są magiczne i tworzą piękne zdjęcia i mają pokrętła zmiany przysłony

*EDIT*

Sorki za OT, wracam do tematu wątku.
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 27-11-2025 o 13:48
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Jeśli chodzi o moją historię z mm to mnie raczej ominął okres świetności tego portalu. Z tego co pamiętam konto założyłem tam chyba dopiero w 2019.

Od samego początku też preferowałem kontakt poprzez DM w ig, co tam napisałem w bio od samego początku https://www.maxmodels.pl/fotograf-zb...urban5150.html
    Też zdarzało mi się otrzymywać wiadomości, które traktowałem jak spam, a niestety tam nie ma chyba opcji aby blokować.
    Zawsze wolałem kontakt przez messanger fb czy też ig, ponieważ były i są dla mnie to wygodniejsze sposoby komunikacji.

Czy obecnie, możliwość filtrowania, szukania na mm jest jakąś przewagą, trudno mi ocenić, możliwe że dla niektórych tak, dla mnie niezbyt, ponieważ jak pisałem wcześniej, zła opinia o tym portalu wśród modelek, sprawiła że po prostu ich tam nie ma lub już nie zaglądają w wiadomości, nawet jeśli mają tam konta.
    Mam na myśli modelki, które już zdobyły trochę doświadczenia.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 28-11-2025 o 09:42
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Chętnych do zabawy zapraszam tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/...05#post4346905

Domyślnie

Z Maxmodels korzystałem kilka razy i całkiem nieźle to działało właśnie przez to filtrowanie. Co prawda sprawdziłem maile i ostatni raz szukałem modelki 10 lat temu więc może wiele nie tracę, żeby nie powiedzieć nic... Ale tak czy inaczej jakoś smutno mi się zrobiło, że wszystko przechodzi do social mediów jakby internet się popsuł. Pewnie to naturalna zmiana i ewolucja ale do dzisiaj jakoś nie czułem potrzeby, żeby założyć konto na fb czy innym ig
    D610, Nikkor 50 f1.4 G, Nikkor 24-70 f2.8, Sigma 20 f1.4, Sigma C 100-400.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Źle o Fuji możesz pisać ile chcesz
    Tak poważnie to nie sądziłem, że takie rzeczy dzieją się na forum dpreview.
    Zachód generalnie ma problem z toksyczną pozytywnością i ludzie nie lubią jak ktoś wytyka wady albo chce by coś było lepiej.
    A moderatorzy różnych discordów/redditów itp często bardziej dbają o dobre imię firmy niż gdyby byli jej pracownikami
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni