Close

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 128

Domyślnie

mi sie takie obiektywy bardzo podobaja - w sensie, ze zaprojektowane pod ladne obrazowanie a nie pod wyniki MTF.

tylko nie bardzo mi lezy ta ogniskowa...

ale ta premiera ma dla mnie potencjalnie jedna duza zalete - uzywane EF 50/1.2 moze jeszcze dodatkowo potanieja i chyba sobie wreszcie kupie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mi sie takie obiektywy bardzo podobaja - w sensie, ze zaprojektowane pod ladne obrazowanie a nie pod wyniki MTF.

tylko nie bardzo mi lezy ta ogniskowa...

ale ta premiera ma dla mnie potencjalnie jedna duza zalete - uzywane EF 50/1.2 moze jeszcze dodatkowo potanieja i chyba sobie wreszcie kupie...
    Akustyk, ja kiedyś dosyć intensywnie używałem EF 50/1.2L (dawno, dawno temu kiedy żyłem ze zdjęć do kotleta). Pewnie mnie kojarzysz z forum Canona hehe dużo się tam wówczas udzielałem.
    Napiszę tak, to była jedyna moja eLka którą odesłałem do serwisu na Żytnią żeby naprawili AF. Nie wiem jakim cudem przestał działać, ot tak - sam z siebie. AF lubiał pudłować, i pomimo iż obrazek z tego obiektywu był w mojej ocenie interesujący, to jednak chyba mimo wszystko trochę za dużo CA i ogólnie mydła @f/1.2

Chcę powiedzieć, że ja bym na Twoim miejscu brał Voigtlander 40/1.2
    Zwłaszcza, że zarówno Canon jak i Nikon mają fenomenalne systemy wspomagania manualnego ostrzenia.

Powiem więcej, jakbym już kiedyś zdecydował się na wejście w system Nikon Z, to Voigtlander 40/1.2 byłby jednym z pierwszych, jak nie pierwszym obiektywem jaki bym kupił. Zaraz po nim Voigtlander 28/1.5

Myślę, że więcej zabawy i satysfakcji miałbyś z Voigtlander 40/1.2 niż starej 50L
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 06-11-2025 o 11:05
    Nikon Z6III | Viltrox 20/2.8 AIR | Nikkor Z 35/1.4 | Viltrox 85/2 EVO | Nikkor Z 24-105/4-7.1
    Moja galeria: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    Akustyk, ja kiedyś dosyć intensywnie używałem EF 50/1.2L (dawno, dawno temu kiedy żyłem ze zdjęć do kotleta). Pewnie mnie kojarzysz z forum Canona hehe dużo się tam wówczas udzielałem.
    tez mi sie tak wydaje

Napiszę tak, to była jedyna moja eLka którą odesłałem do serwisu na Żytnią żeby naprawili AF. Nie wiem jakim cudem przestał działać, ot tak - sam z siebie. AF lubiał pudłować, i pomimo iż obrazek z tego obiektywu był w mojej ocenie interesujący, to jednak chyba mimo wszystko trochę za dużo CA i ogólnie mydła @f/1.2
    mam EF 50/1.4. bodajze juz 7 letni. nadal dziala, raz na serwisie juz byl (ale to po "pocalunku" z gleba z mojej winy)

nie wystraszysz mnie

Chcę powiedzieć, że ja bym na Twoim miejscu brał Voigtlander 40/1.2
    Zwłaszcza, że zarówno Canon jak i Nikon mają fenomenalne systemy wspomagania manualnego ostrzenia.
    jednak nie. chyba za stary jestem na MF juz. mialem rok temu manualny 35/1.4 do bezlustra R10. tam jest to fajne wspomaganie ostrzenia. jednak nie. nie sprawdza mi sie albo tez mam po uzytkowaniu bezlustra mniejsza tolerancje na niedokladne ustawianie ostrosci. to juz chyba wole LV wlaczyc w 5D4 z 50/1.2 i focc takim klocem w trybie zombie

racjonalnie to ja tego 50/1.2 nie potrzebuje. ale wiem z jesli kiedys kupie, to tez narobie nim fajnych zdjec i pouzywam z 10 lat, wiec jego ewentualny koszt mi sie schowa w rankingu wydatkow foto daleko za paliwem, kimami i zarciem....

Myślę, że więcej zabawy i satysfakcji miałbyś z Voigtlander 40/1.2 niż starej 50L
    poogladam, pomysle.

na chwile obecna mam EF 50/1.4, Tamrona 35/1.8 EF, a do cropowego R10 mam jeszcze RF 24/1.8, RF 35/1.8 i RF 50/1.8, i niesprecyzowane plany, czy i kiedy bede mial pelna klatke pod RF. wiec raczej pod wzgledem ilosci stalek to powinienem kminic w strone mniej niz wiecej

Domyślnie

https://www.fotopolis.pl/testy/obiek...ia-przykladowe

Trochę zielonym rzuca:

ale wygląda na ciekawego maluszka.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cena za to szkło u canona,to znak,że jednak przez ich polityke zamkniecia ludzie odpływają do innych systemów...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    @zbyk

A ten Canon brzydziej maluje od Voigtlandera?
    Tak uważam, chyba można to wywnioskować czytając mój pierwszy wpis w temacie

cdc
    Gość

Domyślnie

Ciekawsze jest podejście konstrukcyjne.

Nikon do budżetowego 50/1.4 użył 10 soczewek [jednej asferycznej] w 9 grupach ,

a Canon w jaśniejszym o 1/2 EV obiektywie zastosował tylko 9 soczewek [w tym jednej asferyczną PMo (plastic-molded)] w 6 grupach .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    To celowy zabieg, efekt anaglifowy Obrazek będzie bardziej 3D. Szczerze to nie da się na ten obiektyw nie patrzeć również przez pryzmat ceny. Nowy obiektyw do systemu RF, ultrajasny i stosunkowo uniwersalny. W dodatku jak obiecują w Canonie ma przypominać obrazek starej eLki 50/1.2 (chyba gdzieś tak usłyszałem) więc nawet za sentyment retro nie doliczyli co nie jest podobne do Canona. Starszy silnik af, który trochę bzyczy, brak uszczelnień, brak tulipana a w linkowych rankingach naszych onanistów sprzętowych pewnie szoruje po dnie. Dla reszty to pewnie będzie świetny zakup a wszelkie budżetowe cięcia jakoś przeboleją.

cdc
    Gość

Domyślnie

Chcielibyście dokładniej widzieć niedoskonałości skóry, niedoskonałości makijażu i włoski?

https://pliki.optyczne.pl/CR63/sampl....20_iso125.JPG
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 06-11-2025 o 14:03

cdc
    Gość
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 06-11-2025 o 14:51

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni