Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 88

Wątek: Nikon ZR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Na razie nie wiadomo, czy można podłączyć mikroformy XLR do XRa.
    Można. Przez adapter Tascam CA-XLR2d.
    Jest na tej grafice:
    https://www.nikon.pl/globalassets/di...elyDesktopWebP
    Link, bo duża.
    Nie znalazłem też informacji na temat synchronizacji timecode.
    W opisie jest coś takiego:
    Wszechstronność w konfiguracjach do transmisji lub z kilkoma kamerami

Użyj sygnalizatorów świetlnych, aby informować, że nagrywasz. Przejmij kontrolę za pomocą przełączników, przekaźników bezprzewodowych i bezprzewodowych synchronizatorów kodów czasowych.

Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że N/R zrobili ZRkę bardziej pod vlogerów/początkujących filmografów, ale z możliwościami rozbudowy wystarczającymi do semi-pro.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

cdc
    Gość

Domyślnie

Pewnie, że to nie najwyższy model.

Tu zastanawiają się co Nikon da za 4500$ -czyli za ~ cenę FX3

... i nie odróżniają zdjęć z Nikon ZR i RED Komodo

.....................

Ostatnio edytowane przez cdc ; 10-09-2025 o 16:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Sloty, tak. Hdmi i jeszcze kilka rzeczy, ale to już są zmartwienia zawodowców. Dla amatora, jakiego vlogera czy nawet jednoosobowego reportera to kamera marzenie. Dlatego ja tu widzę problem w tym, że ludzie porównują tę kamerę do FX3. Nie dlatego, że 3 jest lepsza, bo to jest już w sumie wiekowy sprzęt. Ale dlatego, że to nieco wyższa półka i ma rozwiązania, które w profesjonalnej produkcji są niezbędne, ale dla amatora to zazwyczaj jedynie pompują cenę. Sam tu widzę pewną furtkę dla siebie. Jeśli Sony się nie ogarnie i nie zacznie konkurować ceną w segmencie amatorskim to zawszę mogę zrobić szpagat i korzystać z dwóch systemów. Do zdjęć w sumie nie potrzebuję niczego bardziej zaawansowanego, szklarnia Nikona zbytnio mi nie odpowiada, ale do filmowania i za tę cenę to można sobie nawet takiego "bieda" REDa kupić. Szczególnie, że za rok czy dwa pewnie jeszcze zejdą z ceny jak to mają w zwyczaju. A profesjonalni filmowcy, o ile tacy jeszcze siedzą w systemie Nikona, pewnie też się doczekają. I to wtedy będzie prawdziwy zabójca FX3 (o ile ten wcześniej sam nie wykorkuje). Jakiś sensor z Z9 plus prawilna ergonomia i kilka portów więcej nawet za 2 razy wyższą cenę to będzie prawdziwy kiler. O ile Nikon nie wymyśli by nie kanibalizować REDa, który przecież też może na siebie zarabiać i przynosić zyski.

Pewnie zgodnie ze świecką tradycją kompletnie spartolą reklamę, nikt się o tym sprzęcie nie dowie, a necie pojawią się jedynie filmiki z podśmie****kami jak zaglądają pod klapkę hdmi i rżą jakie to amatorskie. Tak, amatorskie. Idealny sprzęt dla amatora, który nie chce wydawać tony pieniędzy. Nie ma to jednak znaczenia i pewnie Canon C50 będzie się sprzedawał 100 razy lepiej.
    Generalnie obejrzałem co nieco na necie (polecam Geralda Undone, ma zdaje się dość szczery filmik, a nie typowo jutuberski hajp na jakąkolwiek nowość) i mi podjarka zmalała. Tzn nadal wydaje się to być dobry deal, obrazek za taka cenę to rzadkość, więc tak czy siak szacun. W sony za taką kasę jest cropowy FX30, który jakiegoś szału specjalnego nie robi.

Zgadzam się z tym co piszesz, ale trochę zastanawiam się nad logiką nikona. Bo zgoda, że jest to bardziej vlogowy sprzęt, bardziej zv-e1 niż fx3, ale z drugiej strony głównymi zaletami tej puszki (poza ceną) jest redowy raw, cały color science, 32bit float (a przynajmniej to jest najmocniej komunikowane) - czyli coś co vlogerom i pochodnym jest kompletnie zbędne. Z jednej strony mamy pro rozwiązania, a z drugiej entry level w stylu micosd, braku równoległego zapisu, badziewne hdmi. Taki trochę dla mnie to rozjazd koncepcyjny. Jeśli by sony wypuściło coś podobnego to miałbym szczerze mówiąc poważne obiekcje przed zakupem tego do pracy, chociaż na papierze na pierwszy rzut oka wygląda super. Obrazek i możliwości kusi, a z drugiej strony plaskacz w twarz. Chyba, że wyjdzie za pół roku ciut większe Zr Pro i tam wyeliminują te problemy, tylko, że będzie to już kosztowało 4k $ czyli w okolicach fx3.

Domyślnie

No takie trochę rozdwojenie jaźni. Przypomina to sytuację z pierwszym Z6, który był dobrze wyposażonym i wycenionym aparatem, ale jednak poskąpiono w nim kilku naprawdę podstawowych rzeczy tak by mogli się na niego pokusić pro. Myślę, że to celowy zabieg. I dlatego właśnie brakuje tu kilku ficzerów a jednocześnie podkreśla się całą tę kolaborację z REDem. W domyśle ma to sprzedać ten aparat. To plus ten świetny ekranik. A funkcję pro znajdziemy albo w kolejnej iteracji lub w modelach z wyższej półki. Przynajmniej jest na co czekać. Tzn. pro może jeszcze potestują swoją cierpliwość, bo dla amatora to serio jest okazja już teraz. Dobrze to podsumował Bone w klipie poniżej (o ile jeszcze nie było). Piękna dusza w brzydkim ciele (czy jakoś tak).

cdc
    Gość

Domyślnie

Kosztujący tyle samo Sony ZV-E1
    -mikro HDMI
    -pojedynczy slot kart SD
    -wyświetlacz o rozdzielczości tylko 1 mln. punktów
    -maksymalnie 4K [30 i 60p]
    -maksymalnie H.264/5 4:2:2 / 10-bit

Nikon ZR na jego tle wygląda jakby był o 2 generacje nowszym modelem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Sloty, tak. Hdmi i jeszcze kilka rzeczy, ale to już są zmartwienia zawodowców. Dla amatora, jakiego vlogera czy nawet jednoosobowego reportera to kamera marzenie.
    Kamera Cinema z pełną klatką to dla jednoosobowego reportera wrzód na zadku. Do takich rzeczy są camcordery.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    ...Nikon ZR na jego tle wygląda jakby był o 2 generacje nowszym modelem.
    No i to jest dobre porównanie. Z linią amatorską, vlogi. I na tym polu nowy Nikon to jest mistrz świata. Tyle, że to już nie pierwszy raz i za każdym razem przesypiali okazję. Miałem D90, to była pierwsza filmująca lustrzanka. I co z tym zrobili? Nic. D850 oferował piękny obrazek. Nawet próbowali jakiejś kampanii reklamowej zachwalającej video. Ale jak się okazało piękny obrazek to nie wszystko. AFu to praktycznie nie miało a w tym czasie Canon leciał już z dualem a sony z fazowym. Najlepszy obrazek przegrał z wygodą. Podobnie było ze spóźnionym Z6. Mnie to się czasami wydaje, że Nikon tak na prawdę nienawidzi video, brzydzą się tego i zawsze znajdą sposób na sabotowanie swoich pionierskich rozwiązań. I zamiast budować bazę użytkowników jak Canon od czasów lustrzanek, potem Sony z eSkami i FX oraz Panas z m43 to robią coś rewelacyjnego a potem to podrzucają jak nasze madki w okienku życia i wracają do swojej bazy foto. I korzysta ktoś inny. Jeśli kolejny raz zmarnują potencjał współpracy, tym razem z REDem to znaczy, że ktoś tam w hedkłoters zupełnie stracił wyczucie rynku. Źle mi się to kojarzy po prostu. Ale co do samej kamery to uważam, że w tej cenie jest mega. Choć oczywiście tak jak to punktują prawdziwi filmowcy, do pełni szczęścia trochę jednak brakuje.

- - - - kolejny post - - - - - -

Kamera Cinema z pełną klatką to dla jednoosobowego reportera wrzód na zadku. Do takich rzeczy są camcordery.
    Różne są narzędzia, którymi można osiągnąć cel. A i sam reportaż też ma wiele obliczy. Pisząc o reporterce w sumie miałem na myśli bardziej dokument a tu obrazek to często coś więcej niż sama wartość reporterska, często liczy się klimat/nastrój.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 10-09-2025 o 20:38

cdc
    Gość

Domyślnie

REDy Komodo i Raptor też mają tylko pojedyncze sloty kart CFexpress.

https://www.bhphotovideo.com/c/produ...digital-cinema

Domyślnie

Jako, że nie znam się na filmowaniu to się zwyczajnie powymądrzam i wyrażę swoją subiektywną opinię i pytania. A więc ... Poczytałem w intenecie o specyfikacji tego sprzętu i sądzę, że w cenie, która realnie za jakiś czas może wynieść poniżej 9 000 zł to zbytnio konkurencji nie widzę. Wiele osób piszę, że nie ma tego, tamtego, ale właśnie... cena.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Z tego co wyczytałem kamerka ma z poziomu body obsługę regalucji zooma dla obiektywów z taką funkcją a jak dobrze kojarzę Nikon takich obiektywów wypuścił całe 1 (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić). Czy ZR to zapowiedź nowego, filmowego rozdziału w Nikonie który nie był w tym nigdy przo,downikiem ? I czy czekają nas kolejne premiery obiektywów z automaycznym zoomem z poziomu body ?
    d300s, d500 + Nikkor 300 AF-S 300mm f/2.8 G II VR N ED, Nikkor AF-S 300mm f/4 IF ED + Nikon TC 1.4 II E, Nikkor AF-S 70-300mm f/4,5-5,6G IF-ED VR, Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC, Sigma 105 mm f/2.8 Macro EX DG HSM OS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomaszek21 Zobacz posta
    Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Z tego co wyczytałem kamerka ma z poziomu body obsługę regalucji zooma dla obiektywów z taką funkcją a jak dobrze kojarzę Nikon takich obiektywów wypuścił całe 1 (jeśli się mylę to proszę mnie poprawić).
    Właściwie to dwa, ale 12-28 jest APS-C i jakoś mało kto o nim pamięta...

Cytat Zamieszczone przez Tomaszek21 Zobacz posta
    Czy ZR to zapowiedź nowego, filmowego rozdziału w Nikonie który nie był w tym nigdy przo,downikiem ? I czy czekają nas kolejne premiery obiektywów z automaycznym zoomem z poziomu body ?
    Zarówno w opisie ZR jak i 28-135/4PZ pojawia się określenie/logo Z Cinema, więc... pewnie tak. Pytanie tylko kiedy i co...

Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni