Szukaj
Canon, a szczególnie Sony to globalna korporacja, która od wielu, wielu lat produkuje kamery i cały sprzęt profesjonalny, aż po wyposażenie wozów transmisyjnych i studiów. Jest to "workfloł" na codzień używany w branży i wszystkim pro znany. Nikon to maluszek, który wypuścił pierwszą kamerę Cinema w swojej historii. Próbuje się przebijać na rynku semi-pro konkurując ceną lub nawet stosunkiem ceny do jakości. Ale łatwo się muru nie przebije. Widać, że obecnie zaangażowali infduencerów do promowania się w branży wideo i się starają. Ale kto wszedł w Sony, ten juz do Nikona nie wróci. Ja nie wrócę do Nikona głównie z powodu irytująco niskiej jakości wykonania i irytującego serwisu gwarancyjnego. Sony to inna liga. Jest odrobinę drożej, ale człowiek nie dostaje nadciśnienia tętniczego od korzystania ze sprzętu.
Tzn. do Nikona nie wrócę w tym sensie, że nie kupię nic nowego od nich. To, co mam, to mam i będę dalej się męczył. Natomiast zakupy nowych rzeczy juz tylko Sony.
Clickbaicik, Camera Conspiracies jest influencerem na pensji z Nikona od dawna.
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Zależy którzy youtuberzy. Jedni używają smartfonów, inni DJI Pocket 3, a inni A7SIII, FX3/FX30. Powyżej tego poziomu to już chyba tylko większe produkcje. Nie sądzę, żeby używali RAWa R3D.
Są jutuberzy i JUTUBERZY. Ci drudzy mają zarejestrowane firmy i wrzucają profesjonalny sprzęt w koszta. I używają nie tylko semi pro jak fx3 (ten akurat jest bardzo popularny) ale nawet kinowej jakość Arri czy jak np mkbhd REDów. Nawet w Polsce przy odpowiedniej ilości subów można rozkręcić na tiktokach i yutubku duży biznes a wtedy kilkanaście tysi na narzędzie pracy to nie jest jakaś fanaberia. No, ale ten Zr też ma potencjał by zagościć w torbach influłenserów.
Ja sobie zdaję sprawę, że influ czy jutu zarabiają krocie - ale jaki promil z nich potrzebuje do pracy sprzętu klasy "wozy transmisyjne"?![]()
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Oprócz Mr Beast'a chyba niewielu. Mnie bardziej chodziło o tę półeczkę semi pro. I tu rynek jest spory, ale jednocześnie wymagania nie są małe.
Skontaktuj się z nami