Close

Strona 6 z 35 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    Dla mnie oczywiste było, że jak zmieniam coś w pliku to trzeba go zapisać i zamknąć żeby na nim robić operacje
    Ale może to nie dla wszystkich jasne, wybaczcie

Może pod Windows są jakieś przyjazne programy do zmiany systemu startowego, po prostu jak już zainstalowałem Linux To zmieniałem wszystkie opcje w grubie
    hmmm
    Tylko dla nowego użytkownika nie jest jasne że terminal który jest w drugim oknie, nie przyjmie polecenia do momentu zamknięcia tego edytora w którym edytujemy plik konfiguracyjny
    Po prostu. Ja cały czas myślałem że terminal jest aktywny i jak zapisałem plik to wykona update.

PS.
    Udało się GRUBa zmienić na 800x600 (alez sukces )

- - - - kolejny post - - - - - -

No dobra.
    Na windowsie zainstalowałem sobie kalibrację
    Na linuxie chyba nei ma xrite-a
    Jak zmienić ten koszmarny LCD (strasznie niebieski - myślę że wB to jakieś 7000K albo i więcej)
    Sprowadzić do tych 5600 lub choćby 6500K ?

Domyślnie

Znalazłem taką stronkę :
    https://www.linuxlinks.com/monitorcalibration/

I jak ja mam tego "minta" to co mam wybrać i jak zainstalować ?

Domyślnie

Jak masz Minta, to Ci nie powiem, bo u mnie się klika w przycisk w prawym górnym rogu.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu_20250202_104044.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	339,9 KB
ID:	85786

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    wpisuję na koniec sudo update-grub
    ale nic się nie dzieje

Na górze terminala nadal jest napis "podane położenie nie jest zamontowane"Załącznik 85768

Nie pamiętam, kiedy używałem konsoli.
    Do tego jest Grub okienkowy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu_20250202_103635-1.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	275,4 KB
ID:	85791

Domyślnie

Ja ze strony ściągnąlem sobie plik teoretycznie executable
    przyszła spakowana paczka
    rozpakowałem i nigdzie nei moge znależć czegokolwiek do uruchomienia instalacji. Więc podejrzewam ze to jakos inaczej sie robi

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Jeśli szukacie dobrej strony z obrazami różnych dystrybucji linuksa to jet taka :https://distrowatch.com/
    tam znajdziecie wszystko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    trafiłem tutaj :
    https://pl.linuxadictos.com/tutorial...-gnulinux.html

i sie załamałem
    nosz kur....
    No widzisz... okazuje się że ten niedobry Microsoft jednak nie jest taki niedobry i widać jest powód dla którego kasuje za swój system operacyjny. Darmowy Linux jest fajny bo jest darmowy, i można sobie kombinować, próbować, testować... natomiast nie ma co ukrywać że nie jest to system tak przyjazny dla użytkownika jak Winda czy MacOS.
    Mnie też dobija sposób instalowania oprogramowania pod Linuxem, mnogość różnych rozszerzeń, zależności, menadżery pakietów... jasne, da się ogarnąć, ale to raczej dla entuzjastów jest a nie dla kogoś kto komputer traktuje jak narzędzie pracy i chce zajmować się pracą, a nie konfiguracją tego narzędzia.
    A już pracy ze zdjęciami pod Linuxem sobie nie wyobrażam (zaznaczam: jestem pewny że się da), nawet nie wiem jak miałbym się zabrać za zarządzanie kolorem, pewnie musiałbym doktorat najpierw zrobić z konfiguracji Linuxa a szkoda mi na to czasu.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    @Ligo masz ten z lewej ?

Załącznik 85767
    Tak, Tumbleweed. W przeciwieństwie do Leap nie ma numerowanych wersji, jest rozwijany i aktualizowany płynnie. Tak jak piszą, najlepszy dla entuzjastów.

To niemiecka dystrybucja i jak dla mnie do użytku domowego jest lepiej dopracowana niż inne. Posiada też YaST, świetne narzędzie konfiguracyjne, czego w innych nie ma. Mój ostatni screen, to właśnie YaST.

Tak więc wszyscy powtarzają, że każda dystrybucja jest taka sama, ale wcale niekoniecznie. Okazuje się, że są lepiej dopracowane i gorzej.

Ubuntu i Mint u mnie odpadły, bo IMO należą do tej drugiej kategorii, poza tym nie znam pakietów Debiana i nie chciało mi się kopać z koniem na konsoli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Tak, Tumbleweed. W przeciwieństwie do Leap nie ma numerowanych wersji, jest rozwijany i aktualizowany płynnie. Tak jak piszą, najlepszy dla entuzjastów.

To niemiecka dystrybucja i jak dla mnie do użytku domowego jest lepiej dopracowana niż inne. Posiada też YaST, świetne narzędzie konfiguracyjne, czego w innych nie ma. Mój ostatni screen, to właśnie YaST.
    Czyli co musiałbym ściągnąć żeby coś takiego prostszego mieć ?

to jest to ?
    https://get.opensuse.org/pl/tumbleweed/

Domyślnie

To jeszcze raz. W openSUSE nie używam konsoli, bo nie ma takiej potrzeby. System jest dopracowany i w środowisku Plasma KDE wszystko jak w okienkach, jak w Windows.

Dlatego @fafniak, jeśli mogę doradzić - wywal tego Minta i spróbuj SUSE, bo się całkiem zniechęcisz.

To, to z linka. Przy instalacji wybierz środowisko Plasma KDE. Tylko to jest ciężkie i potrzebuje minimum z 8 GB RAM.

Strona 6 z 35 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni